Mohombis kungliga koppling: Den spännande familjehistorien bakom Melodifestivalen 2020-finalisten
Melodifestivalen 2020  Övrigt 

Mohombis kungliga koppling: Den spännande familjehistorien bakom Melodifestivalen 2020-finalisten

Mannen, myten, legenden. Mohombi är i final i Melodifestivalen – för andra året i rad.

Men en sak är ännu outredd. Är han i själva verket en kunglig prins?

Mohombis mamma är svensk. Men flera har rapporterat genom åren om hur hans far är kung från Kongo.

Några har gått ett steg längre och rett ut att det handlar om Menikongo (eller Meni-Kongo), ett historiskt kungadöme.

Jag bestämde mig för att ta reda på mer.

Det visar sig snabbt vara mycket svårt att hitta information om Menikongo.

– Det ligger i sydvästra delen, vid gränsen till Angola. Innan Kongo blev en belgisk koloni var kungadömena mycket mer utvecklade, berättar den 197 centimeter långe artisten när jag frågar.

Kongo-Kinshasa är ett väldigt land, med nästan 100 miljoner invånare – världens 16:e mest befolkningsrika land.

Mohombi gick direkt till final från deltävling 3 i Luleå med ”Winners”. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

I många afrikanska länder finns hövdingar i byar, stammar och regioner. I Kongo ändrade man med tiden tituleringen från de historiska kungadömena.

Nu för tiden får överhuvudena inte kallas kungar längre, utan Mohombis pappa Rigobert är hövding (chef, på franska, som är landets officiella språk). Kongo-Kinshasa är en republik och har president och premiärminister. Men tydligen betyder den ursprungsspråkliga titeln mwani bokstavligen kung.

– Det är en fråga om hur ordet ska översättas. Men rollen är viktig för befolkningen, och det finns ett helt ministerium för hövdingarna som ger dem indirekt politisk makt, säger Mohombi.

Det sista låter ju inte vidare demokratiskt. Men hövdingarnas ämbete ärvs å andra sidan inte. De väljs.

Och Mohombi skulle kunna komma på fråga nästa gång det är dags.

– Jag kommer nog att hålla mig långt borta den dagen, ler han.

Mohombi debuterade i Melodifestivalen redan 2005, men det var på det tidiga 2010-talet som han blev en internationell stjärna med hits som ”Bumpy Ride”. Förra året var han tillbaka i Sverige och blev finalfemma i Melodifestivalen med den stora hitlåten ”Hello”. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Att ha en kunglig anknytning är alltså i många afrikanska länder nog så exklusivt – men det är inte riktigt samma sak som i Europa.

Dr Alban har som jämförelse tidigare berättat om hur han skulle kunna bli kung i sin ursprungstrakt i Nigeria men väljer att avstå.

Mohombis pappa Rigobert är enligt franska Wikipedia politiker och har en omfattande karriär i olika befattningar. Han bär också titeln som hövding över Menikongo.

– Regionen korsas av en stor flod som heter Kwenge, berättar Mohombi.

Och franska Wikipedia hjälper mig att äntligen hitta regionen. Menikongo, som Rigobert Moupondo är hövding över, ligger tydligen i sektorn Kwenge, som bär samma namn som floden. Kwenge är i sin tur efter vad det verkar en av 10 sektorer i territoriet Bulungu. Detta territorium uppges ha 1,26 miljoner invånare.

Bulungu tycks i sin tur vara ett av 6 territorier i provinsen Kwilu. Som är en av 26 provinser i Kongo-Kinshasa (franska Wikipedia omtalar provinsen Bandundu, men den gäller tydligen inte längre).

Rigobert, och därmed även delvis Mohombi, räknas vidare, enligt franska Wikipedia, till den del av folkgruppen suku som härrör från regionen Menikongo. Som helhet uppges sukufolket omfatta cirka 130 000 personer i Kongo-Kinshasa.

Via Mohombis presskontakt Anna von Friedrichs Grängsjö på Warner Music har jag fått bekräftelse på att min geografiska placering av Menikongo stämmer. Mohombi har sedermera också granskat texten och gett sitt reservationslösa bifall.

Mohombi har tidigare uppgett att Menikongo har 400 000–500 000 invånare. Det är svårt att tro när det alltså är en del av Kwenge, som är en av 10 sektorer i territoriet Bulungu, med 1,26 miljoner invånare. Uppgiften om befolkningsmängden kommer dock från hans far Rigobert, och någon officiell siffra har varit svår att få tag på.

Mohombi berättar också att Kongo fordom utgjordes av sju kungadömen, och att Menikongo var ett av dem. Men Kongos äldre historia är dåligt dokumenterad eftersom de skriftliga lämningarna är få, så det här kan röra sig om lokala sägner.

– Det är så trist att mycket traderades verbalt, och om det skrevs ner så har mycket av det försvunnit. Men det är skönt för folket att veta och känna att vår historia inte började med den belgiska koloniseringen. Den varade bara i 60 år, och Kongo har funnits i snart 2 000 år.

De finns faktiskt äldre uppgifter om sju kungadömen i Kongo – George R.R. Martin skulle bli entusiastisk. Men ”det är oklart vilka de sju kungadömena var”, enligt Wikipedia, som inte nämner Menikongo.

Samtidigt är det spännande att namnet Menikongo är så likt Manikongo, som enligt Wikipedia var titeln på härskaren av Kungariket Kongo, ett rike som existerade mellan 1300-talet och 1800-talet och tycks vara det bäst belagda av de äldre rikena i regionen. Enligt Mohombi sägs det i den lokala traditionen att Menikongo räknar sitt ursprung från Manikongo.

Tidningarna har under de senaste åren entusiasmerats av Mohombis kungliga koppling. Expressen skrev förra året att Mohombi var sonson till kungen, något som kan vara ett missförstånd som uppstått ur att hans farfar Sébastien möjligen var kung när han växte upp. I veckan tog de upp storyn igen, nu med Mohombis pappa som kung.

På tävlingslördagen kunde Aftonbladet med exklusiv vinkel (som mjukades upp efter att de upptäckt att Momombi skriver att han är prins av Menikongo, bland annat högst upp i sin Instagramprofil med över 200 000 följare) berätta samma sak: ”Trots [Mohombis stora framgångar] har hans kungliga bakgrund inte kommit upp, än.”

Som yrkesverksam översättare tror jag att det snarare borde heta hövding på svenska. Men kung låter festligare. Så visst kan Mohombi sägas vara blåblodig.

Faith Kakembo applåderar Mohombi under resultatmomentet på genrepet i Luleå. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Något annat som ofta berättas är att Mohombi har fått en amerikansk Grammy Award. Det kan man också säga är sant.

Han fick inte sin Grammy i eget namn, men på galan 2016 vann Pitbulls album ”Dale” i kategorin ”Best Latin Rock, Urban or Alternative Album”.

En av låtarna på det albumet är ”Baddest Girl in Town”, där Mohombi inte bara är med som låtskrivare utan också featuring-artist. Låten släpptes dessutom som tredjesingel från albumet.

Texten har uppdaterats med en bekräftelser från Mohombi och hans presskontakt samt kompletterande upplysningar från Mohombi.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

In English

The international star and Melodifestivalen contestant Mohombi has an interesting family history. His father Rigobert Moupondo is the chief of the region of Menikongo. The traditional title for the position is king, and the region was a small kingdom once. This is how Mohombi can title himself a royal prince.

Menikongo is a part of the sector Kwenge in the territory of Bulungu in the province of Kwilu in The Democratic Republic of the Congo.

Mohombi can also boast part of an American Grammy Award. In 2016, the Pitbull album ”Dale” won the award for Best Latin Rock, Urban or Alternative Album. Mohombi co-wrote one of the songs, ”Baddest Girl in Town”, where he also took part as a featuring artist. The song was released as the third single from the album.

Se också:

Bidragsbibeln: Mohombi med ”Winners” i Melodifestivalen 2020
Hela resultatet i deltävling 3 av Melodifestivalen 2020