Mohombi och Anis Don Demina mot jordskredsseger – enligt genrepspubliken på Melodifestivalen 2020 i Luleå
Melodifestivalen 2020 

Mohombi och Anis Don Demina mot jordskredsseger – enligt genrepspubliken på Melodifestivalen 2020 i Luleå

Faith Kakembo applåderar en fejk-jublande Mohombi under resultatmomentet på genrepet i Luleå. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Mohombi och Anis Don Demina var jättefavoriter på genrepet i Luleå. När Melodifestivalklubben gjorde sin traditionsenliga publikundersökning delade de två bidragen på nästan 60 % av rösterna.

Mohombi har också varit stadig favorit i oddsen inför deltävlingen i Luleå. Anis Don Demina vore däremot en skräll och ligger i skrivande stund bara femma i oddsligan inför deltävlingen.

Resultatet tyder på att Mohombi kan klara sig även utan sitt hemliga vapen. Tanken är nämligen att han ska flyga i slutet av framträdandet. Men efter genrepet berättade han i vår engelska Youtube-sändning Melfest Insider att han funderar på att stryka det inslaget.

Anis Don Demina kallar sina fans för ”Shurdas”. Och han fick tydligen en del Shurdas på genrepet i Luleå. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

När Melodifestivalklubben frågade var genrepspubliken i Luleå också säkra på vilka de ville skicka till Andra chansen: Drängarna och Mariette. Många har spekulerat i att Drängarna kan skrälla till sig en finalplats, men då borde de nog haft mer av Luleåbornas gunst.

Recensenternas stora favorit Faith Kakembo slutade bara på en femteplats. Hon fick 50 röster medan Anis Don Demina på den sista finalplatsen inkasserade 232. Ett ointagligt försprång?

Nja, kanske inte. Det kan bli svårt för narkossköterskan från Jönköping att gå direkt till final, men vi får inte glömma bort att Felix Sandman var sexa i publikundersökningen i Örnsköldsvik 2018. Hans ”Every Single Day” var också en ballad, om än betydligt mer introvert i sitt uttryck. Den slutade till sist tvåa i finalen.

Men Faith Kakembo jobbar i en ännu större statistisk uppförsbacke. Medan Felix fick 8,6 procent av rösterna den gången hamnade ”Crying Rivers” på bara 6 procent av rösterna.

Hittills i år har publikundersökningen varit relativt träffsäker. Samtidigt var just deltävling tre förra året helt fel i publikundersökningen, så mycket kan ännu hända.

Melodifestivalklubben påpekar att det är mycket barnfamiljer på genrepet. Men klubbens utsända lyckades tillfråga hela 800 personer, vilket är en bedrift med tanke på att den relativt blygsamma arenan var långt ifrån fullsatt i kväll.

Mohombi och Faith Kakembo sjöng sina bidrag två gånger, och att på detta sätt få dubbel exponering tycks ibland kunna påverka resultatet i undersökningarna.

Till final:

1. Mohombi – Winners (241 röster – 30%)
2. Anis Don Demina – Vem e som oss (232 röster – 29%)

Till Andra chansen:

3. Drängarna – Piga & dräng (119 röster – 15%)
4. Mariette – Shout It Out (108 röster – 14%)

Utslagna:

5. Faith Kakembo – Crying Rivers (50 röster – 6%)
6. Amanda Aasa – Late (32 röster – 4%)
7. Albin Johnsén – Livet börjar nu (18 röster – 2%)

Vi pratade också en hel del om publikundersökningen i Mellosvepet i dag.

Hos Melodifestivalklubben kan du också kolla in resultatet i undersökningen. De är dessutom betydligt snabbare än jag här i bloggen, men allra snabbast brukar vi faktiskt vara i den engelska sändningen, eftersom klubben skickar resultatet till mig där.

Om du gillar Melodifestivalen tycker jag också att du ska fundera på att bli medlem i Melodifestivalklubben och hänga med mig och de andra på festligheter och annat kul som klubben organiserar.

In English

Odds favourite Mohombi and suprise-package Anis Don Demina were runaway winners in the Melodifestivalklubben dress-rehearsal exit poll. Find the complete result above.

Se också:

• Historiska publikundersökningar
• Allt om Melodifestivalen 2020