Meningsfull underhållning: Hall of Fame-showen 2020 höjde ribban för Melodifestivalen
Hall of Fame 

Meningsfull underhållning: Hall of Fame-showen 2020 höjde ribban för Melodifestivalen

De andra artisterna gjorde Alcazar sällskap i slutet av det stora medleyt i går kväll. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Vilken kväll! Den stora Hall of Fame-showen i Andra chansen kan gå till historien som tidernas schlagerkväll.

Efter 20 år har det legendariska medleyt från Melodifestivalen 2000 fått konkurrens. Det stora artistmedley som i produktionen gått under namnet ”Örhängen” var bara ett av tillfällena som överträffade alla förväntningar.

Stjärnor som Kikki Danielsson och Andreas Johnson avlöste varandra, uppblandade med sällsynta återseenden, som Agnetha Munther från Family Four. Och som avslutning stor show med Alcazar.

Senare kom Björn Gustafsson med ett överraskningsframträdande. Direkt därpå, när vi ännu hade skrattet bubblande inombords, gick Tomas Ledin och Björn Skifs upp på scen och lyfte taket på arenan.

Och vilket tryck de hade i det nyinspelade musikarrangemanget! När de gamla klassikerna spelas in på nytt med modern ljudstandard hör man ofta ännu tydligare hur bra låtarna är.

De invalda i Melodifestivalens Hall of Fame på plats i Eskilstuna. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Hall of Fame-galan lär bli det stora minnet från Melodifestivalens program anno 2020. Oavsett vad som sagts under säsongen i övrigt kommer den som klagar under framtida år att undra varför det inte kan vara lika bra som 2020.

För det är ju bara de starkaste minnena från gamla årgångar som man jämför med.

Melodifestivalen tillhör alla som har tagit del av programmets 60-åriga musiktradition. Därför blir det både ris och ros efter en sändning på våra sociala medier. Men i går kväll var orden översvallande.

”ALLT var perfekt <3”, skriver en tittare på vår Facebooksida.

Men den kommentar som satte sig djupast, och även rörde Christer Lindarw och Karin Falck till tårar nu på morgonen när jag visade den, var den här:

Underhållning kan betyda mycket ibland, och någonstans känner jag att den här kommentaren symboliserar det som vi firade tillsammans i går.

Att skapa Hall of Fame-showen 2020 krävde en enorm arbetsinsats från många inblandade bakom och på scen. Men det här visar att det var mödan värt.

Det får mig att tänka på hur Christer Björkman satte Hall of Fame i perspektiv när han talade till de samlade legendarerna på välkomstfesten i torsdags:

”Det som ni, alla ni som ska hedras på lördag, har lämnat efter er i det här programmet är i ordets rätta bemärkelse en skatt. En bestående, underbar och evig skatt av minnen till det svenska folket i form av musik och underhållning.

Det finns inget lättvindigt och flyktigt i det. Det är magiska kollektiva minnen som förenar och binder oss samman, det är en stor folklig och kulturell gärning.”

Missa inte:

Melodifestivalens Hall of Fame: Alla fakta – alla invalda
Se höjdpunkterna från Hall of Fame-showen