Melodifestivalens husdansare 2020 – med rekordmannen Edin Jusuframic
Melodifestivalen 2020 

Melodifestivalens husdansare 2020 – med rekordmannen Edin Jusuframic

Är du en sådan som känner igen dansare och körsångare i Melodifestivalen? Då kan du vara lugn om du har gjort hemläxan – du behöver inte plugga in några nya ansikten 2020.

Det blir nämligen fyra meriterade husdansare som åker med på turnén i vinter:

• Keisha von Arnold
• Lisa Arnold
• Lamin Camara Holmén
• Edin Jusuframic

Husdansarna är den ensemble som SVT erbjuder till de tävlande bidragen. Många artister tar med sig egna dansare, helt eller delvis. Husdansarna kan också dyka upp i öppningsnummer och mellanakter, så du som tittar uppmärksamt kommer inte att missa dem.

I höstas hölls en audition för att välja ut de absolut skarpaste dansarna till Melodifestivalen 2020. Resultatet blev alltså att dansare som redan hade erfarenhet av Melodifestivalens scen övertygade mest.

Edin Jusuframic. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Och Edin Jusuframic blir rekordinnehavare. I och med Melodifestivalen 2020 gör han sitt femte år som husdansare för festivalen. Med det blir han tillsammans med Thomas Benstem tidernas mesta husdansare i Melodifestivalen.

Edin är stor favorit bland många fans. Han var också husdansare åren 2015–2017 och gör nu sitt andra raka år. I numera nedlagda Melodifestivalens webbpris blev Edin framröstad som Årets dansare både 2015 och 2017.

Melodifestivalens husdansare 2009–2020. Sammanställning och grafik: Zara Zeidlitz

Keisha von Arnold debuterade i Melodifestivalen för fyra år sedan, när hon dansade i SaRahas ”Kizunguzungu”. I Melodifestivalen 2017 dök hon sedan upp bakom Benjamin Ingrosso i ”Good Lovin’” och Boris René i ”Her Kiss” innan hon gjorde sitt första år som husdansare 2018. Senare samma år knep Keisha en silvermedalj i Eurovision som en av dansarna bakom Cyperns Eleni Foureira.

Keisha von Arnold, till höger, med SaRaha och resten av Kizunguzungu-gänget. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

I Melodifestivalen 2019 följde Keisha upp med att debutera i tävlingen som koreograf när hon gjorde Wiktorias ”Not With Me” och Vlad Reisers ”Nakna i regnet”. Hon medverkade också som dansare bakom Omar Rudberg och Margaret.

Husdansarna kan få varierande uppgifter. 2018 års ensemble med Kenny Lantz, Lisa Arnold, Keisha von Arnold och Daniel Koivunen fick bland annat gestalta mat i Edward Bloms i någon mening banbrytande bidrag. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Lisa Arnold har synts som dansare i Melodifestivalen många gånger under 2010-talet, och inför Melodifestivalen 2020 satt hon i urvalsjuryn som valde låtarna. I Melodifestivalen 2018 debuterade hon som husdansare, och nu gör hon sitt andra år i rollen.

Lamin Camara Holmén är den av husdansarna som synts minst i Melodifestivalen. Men samtidigt den enda av dem som har vunnit tävlingen. I Melodifestivalen 2017 var han med och dansade hem guldet (och sedermera en femteplats i Eurovision) till Robin Bengtsson. Han var tillbaka i årets Eurovision som dansare bakom Cyperns artist Tamta, som slutade på trettonde plats i finalen med ”Replay”.

Lamin Camara Holmén, till höger, på Eurovisionscenen i finalen tillsammans med Robin Bengtsson och dansaren Kevin Foo. Foto: Efrem Lukatsky/TT

Dessutom har Lamin dansat i Margarets ”In My Cabana” och Elias Abbas ”Mitt paradis”, båda 2018. Lamin hoppade också in som dansare för Renaida till finalen av Melodifestivalen 2018, eftersom den ordinarie dansaren William Boo var uppbokad på annat jobb (och uppenbarligen inte hade tänkt på att Renaida skulle kunna gå till final). Därmed fick Lamin vara med om den dramatiska omsjungningen, där Renaida fick problem med öronsnäckorna och blev den första sedan Arvingarna 1999 som fick sjunga om i tävlan.

Att bara en av husdansarna har varit med om att vinna Melodifestivalen är inte så underligt sett till statistiken. Bara tre gånger under de senaste tio åren har ett stort dansnummer vunnit Melodifestivalen: med Eric Saade 2011, Robin Stjernberg 2013 och Robin Bengtsson 2017.

Missa inte veckans avsnitt av Mellopodden! Den här veckan gästas Sofia Dalén av Keisha von Arnold och Edin Jusuframic, som berättar om hur det är att vara husdansare i Melodifestivalen. Det blir prat om dansvärlden, självkänsla och favoritkoreografier från festivalen. Vi får också en spännande historia från Edin om när han glömde att vara på scenen under en mellanakt. Podden finns på allsköns poddplattformar och släpptes samtidigt som det här blogginlägget.

Jag vill tacka dansaren och Melodifestivaldanshistorikern Zara Zeidlitz, som förra året upplyste mig om husdanshistoriken och har försett mig med den prydliga tabellen. Zara är exalterad och menar att uppställningen 2020 är den starkaste för husdansare i Melodifestivalen någonsin, med fyra väldigt kompletta dansare.

Toppbild: Stina Stjernkvist/SVT

English summary

The 2020 Melodifestivalen in-house dancers are Keisha von Arnold, Lisa Arnold, Lamin Camara Holmén and Edin Jusuframic. The in-house dancers are available for the competing entries as well as opening and interval acts and will be seen a lot during the Melodifestivalen tour.

In this year’s line-up, Edin Jusuframic stands out, as he will be doing his fifth year as a Melodifestivalen in-house dancer. In the past, only Thomas Benstem has achieved as many years.

Länkar för dig som tyckte att det här inte räckte som djupdykning:

Husdansarna i Melodifestivalen 2019

• Husdansarna i Melodifestivalen 2018

• Husdansarna i Melodifestivalen 2017

• Husdansarna och huskören i Melodifestivalen 2016

• Husdansarna och huskören i Melodifestivalen 2015

• Husdansarna och huskören i Melodifestivalen 2014

• Husdansarna och huskören i Melodifestivalen 2013