Melodifestivalen 2019 i veckan: Så blir deltävling 3 – Leksand
Melodifestivalen 2019 

Melodifestivalen 2019 i veckan: Så blir deltävling 3 – Leksand

Foto: Jessica Gow/TT

Melodifestivalen går vidare – dags att läsa på inför vad som väntar i deltävling 3 på lördag.

Deltävling 3: Leksand

Leksand brukar bjuda till när det är melodifestival. Många minns de rosa och lila Dalahästarna som har synts i stan.

Här har Melodifestivalen varit tre gånger tidigare: 2006, 2009 och 2012. När Leksand debuterade som festivalstad hade man premiärprogrammet, och det var här som Andreas Johnson gjorde sin debut i Melodifestivalen. Till sist blev det en tredjeplats i finalen för hans bejublade ”Sing for Me”.

Men den händelse vi minns allra mest från Leksand är kanske Björn Ranelids medverkan 2012. Det var här som Björn tillsammans med Sara Li gick direkt till final med den nya musikstilen författardisco.

Leksand, lördagen den 18 februari 2012. Björn Ranelid och Sara Li med låten ”Mirakel” på scen i Tegera Arena under deltävling tre. Foto: Jessica Gow/TT

Både i år och de två senaste gångerna har Leksand haft hand om deltävling tre. Den tredje deltävlingen är den som har gett oss allra flest finalbidrag på senare år. Men i finalen har bara en fjärdedel av bidragen från deltävling tre orkat upp på övre halvan.

Men när Robin Bengtsson vann här om året kom han från den tredje deltävlingen.

Jon Henrik Fjällgren är en annan av de mest framgångsrika artisterna från deltävling tre på senare år. Han kom tvåa i finalen 2015 efter att ha haft det sista startnumret i den tredje deltävlingen. Nu har har samma position och ska försöka överträffa sig själv.

Deltävling 3: De tävlar

Startnummer 1 i deltävling 3: Leksand. Artist: The Lovers Of Valdaro. Bidrag: ”Somebody Wants”. Låtskrivare: Peter Boström, Thomas G:son.

Namn: Erik Gabriel Høiby & Adam Warhester.
Född: Erik: 1984 Adam: 1993.
Bosatta: Stockholm
Uppväxt: Erik kommer från Norge, men flyttade till Sverige när han kom in på ballettakademien i Göteborg. Adam är uppvuxen i Katrineholm.
Melodifestivalrutin: Debuterar, men Erik körade och dansade i Moldaviens sängkammarfarsbidrag i Eurovision Song Contest 2018.
Övrigt: Eriks musikalbakgrund och Adams fäbless för 80-talsmusik har resulterat i ett sound som hyllats av inflytelserika PopJustice i England och gav dem en finalplats i P4 Nästa. Namnet The Lovers of Valdaro är taget från skelettparet med oidentifierade könstillhörigheter som hittades i den italienska staden Valdaro, omfamnandes varandra in i döden. Deras låt ”Somebody Wants” har samma låtskrivare som ”Euphoria”.
• Favoritbidrag från Melodifestivalen: Loreen – ”Euphoria” (2012).
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Nano, en grym artist. ”Hold On” var fantastisk.”

Startnummer 2 i deltävling 3: Leksand. Artist: Dolly Style. Bidrag ”Habibi”. Låtskrivare: Jimmie Jansson, Palle Hammarlund, Robert Norberg.

Namn: Holly, Molly & Polly.
• Namn nuvarande medlemmar: Vilma Davidsson (Holly sedan maj 2018), Mikaela Samuelsson (Molly sedan 2015), Caroline Aronsson (Polly sedan november 2018).
Födda: Vilma: 1998. Mikaela: 1993. Caroline: 2000.
Bosatta: Stockholm.
Bakgrund: Holly, Molly & Polly växte upp i ett dockskåp i Dollyville, som är en magisk plats vid regnbågens slut. De kom hit för att sprida sin glada, gnistrande popmusik.
Melodifestivalrutin: 2015 med ”Hello Hi” och 2016 med ”Rollercoaster”. Båda låtarna blev utslagna i Andra chansen.
Övrigt: Dolly Style bildades sommaren 2014 av Emma Nors och Palle Hammarlund. Idén var att de skulle vara en mix av pastell, porslinsdockor och 60-talsmode. Molly är rosa, Holly är blå och Polly är lila.
• Favoritbidrag från Melodifestivalen: Mendez – ”Everyday” (2018).
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Arvingarna, de är också en grupp. De är rutinerade, omtyckta, legendarer och väldigt folkkära.”

Startnummer 3 i deltävling 3: Leksand. Artist: Martin Stenmark. Bidrag: ”Låt skiten brinna”. Låtskrivare: Uno Svenningsson, Tim Larsson, Tobias Lundgren.

Född: 1972.
Bosatt: Stockholm.
Uppväxt: Täby och Örebro.
Melodifestivalrutin: 2005 med ”Las Vegas”, som vann och slutade på 19:e plats i Eurovision. 2014 med ”När änglarna går hem”, som tog sig till Andra chansen. Och 2016 med ”Du tar mig tillbaks”, som slutade på sjätte plats i deltävlingen.
Övrigt: Som ung var Martin med i ett Ringarnas herre-influerat hårdrocksband. Förutom att han vunnit Melodifestivalen har han kammat hem både Grammis och Rockbjörn. År 2018 turnerade han med föreställningen ”Syskonkärlek – räkna med bråk”, en monolog om att växa upp med elva syskon, regisserad av Kristoffer Appelquist.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: Carola Häggkvist – ”Främling” (1983).
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Nano, han har en fin, stor röst. Jag tror han är jättesvår. Lina Hedlund är svår rent privat, haha.” Lina är syster till Martins fru Hanna.

Startnummer 4 i deltävling 3: Leksand. Artist: Lina Hedlund. Bidrag: ”Victorious”. Låtskrivare: Melanie Wehbe, Richard Edwards, Dino Medanhodzic, Johanna Jansson.

Född: 1978.
Bosatt: Stockholm.
Uppväxt: Kilafors.
Melodifestivalrutin: 2002 med låten ”Big Time Party”, som hon framförde tillsammans med sin syster Hanna och gav en niondeplats i finalen. 2003 deltog hon som soloartist med ”Nothing Can Stop Me”, som fick lämna tävlingen som fyra i Andra chansen. Som medlem i gruppen Alcazar har hon deltagit med låtarna ”Stay The Night” 2009 (femma i finalen), ”Headlines” 2010 (utslagen i första duellomgången i Andra chansen) och ”Blame It On The Disco” 2014 (trea i finalen).
Övrigt: Lina tävlar i år i samma deltävling som sin svåger Martin Stenmark. Vid sidan av sångkarrären dubbar Lina mycket film.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: Alcazar – ”Stay The Night” (2009).
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Jon Henrik Fjällgren brukar vara populär. Hans jojk går rakt in i ben och märg. Jag gillar det. Han har haft mycket bra låtar.”

Startnummer 5 i deltävling 3: Leksand. Artist: Omar Rudberg. Bidrag: ”Om om och om igen”. Låtskrivare: Omar Rudberg, Johan Lindbrandt, Robin Stjernberg, Jens Hult.

Född: 1998.
Bosatt: Stockholm och Göteborg.
Uppväxt: Kungsbacka.
Melodifestivalrutin: 2017 som medlem i gruppen FO&O med ”Gotta Thing About You”. Låten gick till final via Andra chansen och slutade på en elfteplats.
Övrigt: Omar var sju år när han och hans mamma flyttade till Sverige från Venezuela. Som 16-åring var han med och bildade gruppen The Fooo, som senare blev The FOOO Conspiracy och till sist FO&O. Deras första spelning var som förband till Justin Bieber. Samma år blev de tilldelade en Grammis som Årets nykomling. 2017 valde medlemmarna att satsa på solokarriärer.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: Alcazar – ”Stay The Night” (2009).
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Oscar Enestad, hans låt är helt amazing.”

Startnummer 6 i deltävling 3: Leksand. Artist: Rebecka Karlsson. Bidrag: ”Who I Am”. Låtskrivare: Rebecka Karlsson, Anderz Wrethov, Henric Pierroff.

Född: 2000.
Bosatt: Ekeby, utanför Helsingborg.
Uppväxt: Ekeby.
Melodifestivalrutin: Debuterar.
Övrigt: Redan som åttaåring medverkade Rebecka i tv-programmet Talang. År 2014 var hon återigen med och gick då till final med bland annat Jon Henrik Fjällgren, som vann tävlingen. Samma år släppte hon sin första singel ”Ghost Flower”, som var officiell låt för världens största HBTQ-festival Pride Ung. Hennes låt ”We Got The Night” blev officiell låt för Skellefteå Snow Pride och ”Surrender” blev Malmö Prides officiella låt. 2016 var hon med i Idol och slutade på en andraplats.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: Carola – ”Främling” (1983).
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Lina Hedlund, hon är så grym och alla älskar henne. Jag träffade Alcazar när jag var 8-9 år. Vi uppträdde på samma ställe och de bad om min autograf. Fast jag bad om deras först.”

Startnummer 7 i deltävling 3: Leksand. Artist: Jon Henrik Fjällgren. Bidrag: ”Norrsken”. Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson, Jon Henrik Fjällgren.

Född: 1987.
Bosatt: Härjedalen.
Uppväxt: Härjedalen (född i Colombia).
Melodifestivalrutin: År 2015 deltog Jon Henrik med ”Jag är fri (Manne leam frije)” som kom tvåa i finalen efter Måns Zelmerlöws ”Heroes”. År 2017 deltog han tillsammans med Aninia och låten ”En värld full av strider (Eatneme gusnie jeenh dåaroeh)” som slutade på en tredjeplats i finalen.
Övrigt: Jon Henrik var 14 år när han uppträdde första gången. När han var 16 år gav han ut sin första skiva, ”Onne vielle”. År 2014 släppte han sitt debutalbum ”Goeksegh” och blev rikskänd när han vann Talang Sverige. Till vardags är Jon Henrik renskötare i Mittådalens sameby.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: Måns Zelmerlöw – ”Heroes” (2015).
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Hanna Ferm & LIAMOO. Jag vet att han är duktig.”

Läs allt om veckans startfält i Bidragsbibeln på onsdag!

Sammanställning av artistfakta: Ulrika Widmark/SVT. Artistfoton: Janne Danielsson/SVT. Grafik: Pär Källman/SVT.

Sändningstider

Lördagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

• Deltävling 1: 2/2, Göteborg, Scandinavium
• Deltävling 2: 9/2, Malmö, Malmö Arena
• Deltävling 3: 16/3, Leksand, Tegera Arena
• Deltävling 4: 23/2: Lidköping, Sparbanken Arena
• Andra chansen: 2/3, Nyköping, Nyköpings Arena Rosvalla
• Final: 9/3, Stockholm, Friends Arena
• Eurovision Song Contest: 14–18/5, Tel Aviv, Israel

Sociala medier

Facebook: SVT Melodifestivalen
Twitter: @SVTmelfest
Instagram: @melodifestivalen
Youtube: Melodifestivalen
Hashtag: #melfest