Melodifestivalen i veckan: Så blir deltävling 2 i Malmö
Melodifestivalen 2019 

Melodifestivalen i veckan: Så blir deltävling 2 i Malmö

Foto: Jessica Gow/TT

Melodifestivalen går vidare – dags att läsa på inför vad som väntar i deltävling 2 på lördag.

Deltävling 2: Malmö

Malmö är en av våra mest klassiska Melodifestivalstäder. Här har Melodifestivalen varit sjutton gånger.

Första gången var också den kanske mest ikoniska. Det var ju här som Carola slog igenom med ”Främling” 1983.

När deltävlingarna infördes var Malmö länge utanför, men 2009 stod Malmö Arena klar, och sedan dess har turnén inte hoppat över Malmö en enda gång.

Sedan dess har staden varit bra på att få fram vinnare. Där var här Malena Ernman, Anna Bergendahl och Robin Stjernberg tävlade första gången.

Carola vinner Melodifestivalen 1983 i Malmö med ”Främling”. Foto: Bo-Aje Mellin Bam/SVT

År 2013 fick staden dessutom förtroendet att stå värd för Eurovision Song Contest. Europafinalen har också gått i Malmö 1992.

Skåne har dominerat Melodifestivalen på 00-talet och gett oss hela fem vinnare. Från just Malmö kommer Jan Malmsjö, som har hemmaplan den här veckan.

Deltävling 2: De tävlar

Startnummer 1 i deltävling 2Malmö. Artist: Andreas Johnson. Bidrag: ”Army Of Us”. Låtskrivare: Andreas Johnson, Jimmy Jansson, Sara Ryan, Andreas “Stone” Johansson, Sebastian Thott.

•  Född: 1970.
• Bosatt: Stockholm.
Uppväxt: Huddinge, Stockholm. Född i Bjärred.
• Melodifestivalrutin: 2006: ”Sing for Me” (trea i finalen).
2007: ”A Little Bit of Love” (tvåa i finalen).
2008: ”One Love” – Johnson & Häggkvist (åkte ut i Andra chansen).
2010: ”We Can Work It Out” (sexa i finalen).
2012: ”Lovelight” (åkte ut i Andra chansen).
2014: ”To the End” – YOHIO (som låtskrivare, sexa i finalen).
2015: “Living To Die” (sjua i deltävlingen).
Övrigt: Andreas föddes i Bjärred i Skåne. Båda föräldrarna var jazzmusiker. Själv slog han igenom brett 1999 med låten ”Glorious”, som även nådde en tredjeplats på Englandslistan. Andreas är även fotbollstränare för ett flicklag i Hammarby och har vunnit TV4:s Körslaget med Team Järvsö (2011).
• Favoritbidrag från Melodifestivalen: Tommy Körberg – ”Judy, min vän” (1969).
• Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Jan Malmsjö. Det är väldigt kul att vara med i ett musikaliskt sammanhang med tillsammans med Jan Malmsjö. Jag vet inte hur mycket vi konkurrerar, men det är en ynnest att få delta med honom.”

Startnummer 2 i deltävling 2Malmö. Artist: Malou PrytzBidrag ”I Do Me”. Låtskrivare: Isa Tengblad, Elvira Anderfjärd, Fanny Arnesson, Adéle Cechal.

Född: 2003.
Bosatt: Ryd, Småland.
Uppväxt: Ryd, Småland.
Melodifestivalrutin: Debuterar.
Övrigt: Malou började sjunga i treårsåldern. Som nioåring var hon med i sin första talangtävling, och sedan dess har hon vunnit både ”Lilla Song Contest” på Östersjöfestivalen i Karlshamn och ”Stjärnskott” i Trelleborg. Nu går Malou första året på gymnasiet med inriktning ekonomi. På fritiden spelar hon innebandy i Ryd SK:s damjuniorer 19.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: Sanna Nielsen – ”Undo” (2014).
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Wiktoria. Hon har varit med tidigare och har haft väldigt bra låtar som det har gått bra för.”

Startnummer 3 i deltävling 2: Malmö. Artist: Oscar Enestad. Bidrag: ”I Love It”. Låtskrivare: Emanuel Abrahamsson, Parker James, Oscar Enestad.

•  Född: 1997.
Bosatt: Stockholm.
Uppväxt: Stockholm.
• Melodifestivalrutin: I Melodifestivalen 2017 deltog Oscar som medlem i gruppen FO&O med ”Gotta Thing About You”. Låten gick till final via Andra chansen och slutade på en åttondeplats.
Övrigt: Som 16-åring var han med och bildade gruppen The Fooo, som senare blev The Fooo Conspiracy och slutligen FO&O. Deras första spelning var som förband till Justin Bieber, och samma år blev de tilldelade en Grammis för Årets nykomling. 2017 valde bandet att satsa på karriärer på var sitt håll. Oscars debutsingel ”Heaven On My Skin” kom ut 2018.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: Loreen – ”Euphoria” (2012).
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Andreas Johnson, för typ varje gång han har varit med har jag röstat på honom. Han faller i min smak och är ascool. Jag tror att han kommer att vara ett stort hot, men jag ska bli vän med honom också.”

Startnummer 4 i deltävling 2: Malmö. Artist: Jan Malmsjö. Bidrag: ”Leva livet”. Låtskrivare: Anderz Wrethov, Elin Wrethov, Johan Bejerholm.

• Född: 1932.
• Bosatt: Stockholm.
• Uppväxt: Trelleborg och Malmö.
• Melodifestivalrutin: 1969 med ”Hej clown”, som kom på andra plats.
• Övrigt: Jan Malmsjö har med stor mångsidighet framträtt i en lång rad musikaler, operetter, krogshower och underhållningsprogram såväl som komedier och tunga dramatiska verk på scen, tv, radio och film. Han är utbildad vid Dramatens elevskola, i samma kull som Margaretha Krook, Jan-Olof Strandberg och Allan Edwall. Jan är gift med skådespelerskan Marie Göranzon.
• Favoritbidrag från Melodifestivalen: Jan Malmsjö – ”Hej clown” (1969).
• Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”De är ungdomar allihop, och det kan för en gammal man vara väldigt svårslaget. Arja och Ann-Louise är de enda jag känner, resten är blankt för mig – men de bubblar av entusiasm!”

Startnummer 5 i deltävling 2: Malmö. Artist: Vlad Reiser. Bidrag: ”Nakna i regnet”. Låtskrivare: Lukas Nathansson, John Hårleman, Vlad Reiser, Chris Enberg.

•  Född: 1993.
Bosatt: Stockholm.
Uppväxt: Zhodzino, Vitryssland.
Melodifestivalrutin: Debutant.
Övrigt: Vlad var 9 år när han kom till Sverige med sin familj. Som tonåring var han mycket intresserad av sport och träning, men efter en allvarlig ryggskada 2013 ändrade han fokus till Youtube. Tillsammans med sin kompis Daniel startade han Youtubekanalen ”NormelTV”, som i dag har nästan 600 000 prenumeranter.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: Robin Bengtsson – ”I Can’t Go On” (2017).
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Jan Malmsjö, han är en legend.”

Startnummer 6 i deltävling 2: Malmö. Artister: Hanna Ferm & Liamoo. Bidrag: ”Hold You”. Låtskrivare: Jimmy Jansson, Fredrik Sonefors, Hanna Ferm, Liam Pablito Cacatian Thomassen.

•  Född: Hanna 2000, Liam 1997.
Bosatt: Hanna Pixbo, Liam Göteborg.
Uppväxt: Hanna Pixbo, Liam Göteborg.
Melodifestivalrutin: Liam slutade på sjätte plats i finalen 2018 med ”Last Breath”. Hanna debuterar.
Övrigt: LIAMOO, eller Liam Pablito Cacatian Thomassen, fick sitt genombrott när han vann TV4:s talangtävling Idol 2016. Han arbetar även som modell för agenturen Le Management. Hanna deltog i TV4:s Talang 2014 och i Idol 2017. I Idol tog hon sig till final och slutade på en andraplats efter vinnande Chris Kläfford. Hanna blev signad av Universal Music och släppte 2018 låtarna ”Never Mine” och Bad Habit”.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: Loreen – ”Euphoria” (2012).
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Bishara, han är väldigt duktig och har nog stor chans att ta hem det.”

Startnummer 7 i deltävling 2: Malmö. Artist: Margaret. Bidrag: ”Tempo”. Låtskrivare: Anderz Wrethov, Jimmy Jansson, Laurell Barker, Sebastian von Koenigsegg.

•  Född: 1991.
• Bosatt: Warsawa, Polen.
• Uppväxt: Ińsko, nära staden Szczecin, Polen.
• Melodifestivalrutin: Tävlade 2018 med ”In My Cabana”, som gick till final via Andra chansen och slutade sjua. År 2016 kom hon på andra plats i den polska melodifestivalen med låten ”Cool Me Down”.
• Övrigt: Margaret kommer från Polen. Båda hennes föräldrar är lärare. 2009 bildade hon ett elektropopband med en musikproducent/basist, men bestämde sig snart för att satsa på sin solokarriär. 2012 släppte hon debutsingeln ”Thank You Very Much”. 2016 slog hon igenom i Europa med låten ”Cool Me Down”. Hon har vunnit en rad olika priser, bland annat Eska Music Awards och MTV Europe Music Awards, och har sålt polsk platina.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: Måns Zelmerlöw – ”Heroes” (2015).
• Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Wiktoria, hon är fantastisk. Jag har sett henne framträda, hon är otroligt begåvad.”

Läs allt om veckans startfält i Bidragsbibeln på onsdag!

Sammanställning av artistfakta: Ulrika Widmark/SVT. Artistfoton: Janne Danielsson/SVT. Grafik: Pär Källman/SVT.

Sändningstider

Lördagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

• Deltävling 1: 2/2, Göteborg, Scandinavium
• Deltävling 2: 9/2, Malmö, Malmö Arena
• Deltävling 3: 16/3, Leksand, Tegera Arena
• Deltävling 4: 23/2: Lidköping, Sparbanken Arena
• Andra chansen: 2/3, Nyköping, Nyköpings Arena Rosvalla
• Final: 9/3, Stockholm, Friends Arena
• Eurovision Song Contest: 14–18/5, Tel Aviv, Israel

Sociala medier

Facebook: SVT Melodifestivalen
Twitter: @SVTmelfest
Instagram: @melodifestivalen
Youtube: Melodifestivalen
Hashtag: #melfest