Melodifestivalen i veckan: Så blir deltävling 1
Melodifestivalen 2019 

Melodifestivalen i veckan: Så blir deltävling 1

Foto: Jessica Gow/TT

Melodifestivalens premiärvecka är här – det är dags att läsa på inför vad som väntar.

Deltävling 1: Göteborg

Melodifestivalens premiär sänds från Scandinavium i Göteborg på lördag klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

Göteborg är en klassiker som Melodifestivalstad. Första gången Melodifestivalen kom till stan var 1975, när Eurovision skulle hållas i Stockholm några månader senare. Sedan hade Göteborg hand om festivalen sju gånger till innan deltävlingarna infördes.

Det var i Göteborg som Herreys vann Melodifestivalen med klassiska ”Diggi loo diggi ley”. Staden stod också värd för Eurovision Song Contest året efter. Då flyttade festivalen för första gången in i Scandinavium.

De skulle dröja 18 år innan festivalen var tillbaka, men sedan 2003 har arenan haft hand om en deltävling varje år.

Lisebergshallen i Göteborg den 25 februari 1984. Herreys vann Melodifestivalen och senare också Eurovision Song Contest med ”Diggi loo diggi ley”. Foto: Kenneth Thorén/SVT

Två av artisterna den här veckan har trevliga minnen från Göteborg. Det var här som Nano vann premiärprogrammet 2017 med ”Hold On”. Dessutom var det i Göteborg som Arja Saijonmaa kom tvåa 1987 med ”Högt över havet”. Arja var också en av de tio programledarna i Melodifestivalen i Göteborg år 2000.

Då tävlade inga av de andra av veckans artister. Men Arja har faktiskt mött en av dem. 2005 tävlade faktiskt hon och Mohombi i samma deltävling.

Sedan deltävlingarna infördes har vi sett klassiska vinnarbidrag i Göteborg som Fame, The Ark och Carola med ”Evighet”.

Göteborg har också varit skådeplats för en rad stora skrällar. Det var här okända Marie Lindberg gick direkt till final 2007, och Christer Sjögren gjorde samma sak med sin ”I Love Europe” året efter. Här har vi också sett de stora genombrotten för Timoteij 2010 och förra årets programledare David Lindgren 2012.

Deltävling 1: De tävlar

Startnummer 1 i deltävling 1: Göteborg. Artist: Nano. Bidrag: ”Chasing Rivers”. Låtskrivare: Lise Cabble, Linnea DebJoy Deb, Thomas G:son, Nano Omar.

Född: 1986.
Bosatt: Södertälje.
Uppväxt: Botkyrka, Stockholm.
Melodifestivalrutin: 2017: ”Hold On”, som kom tvåa i finalen med flest tittarröster.
Övrigt: Spelade in en musikvideo till Melodifestivalbidraget ”Hold On” i Los Angeles som producerades av Michael Jacksons son Prince Jackson. 2015 släppte Nano debutsingeln ”Lion” och 2016 blev han utsedd till Spotifys ”Spotlight on 2016”.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: Loreen – ”Euphoria” (2012)
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: Jan Malmsjö.

Startnummer 2 i deltävling 1: Göteborg. Artist: High 15. Bidrag: ”No Drama”. Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Kate Tizzard.

Namn: Amie Parfitt, Alva Lindgren, Lleucu Young, Tiana Salmon.
Född: Tiana 2003, övriga 2002.
Bosatt: Beddinge, Sundsvall, Hago (Finland) och Stockholm.
Melodifestivalrutin: Debutanter.
Övrigt: Amie, Alva, Lleucu och Tiana träffades genom artistutbildningen Stage Acadamy Camp. Tillsammans tävlade de i Talang 2017 där de tog sig till semifinal. I april 2018 släppte de debutsingeln ”Adios”.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: Loreen – ”Statements” (2017).
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Mohombi, han är så grym och cool.”

Startnummer 3 i deltävling 1: Göteborg. Artist: Wictoria. Bidrag ”Not With Me”. Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Wiktoria Johansson.

Född: 1996.
Bosatt: Stockholm.
Uppväxt: Brämhult, Borås.
Melodifestivalrutin: 2016 med låten ”Save Me” som kom på fjärde plats i finalen och 2017 med ”As I Lay Me Down” som kom på sjätte plats i finalen.
Övrigt: Wiktoria har medverkat i många talangtävlingar, bland annat deltog hon redan som 10-åring i en tv-sänd musiktävling i Rumänien.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: Loreen – ”Euphoria” (2012).
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Nano, det var ju han som blev folkets etta 2017 när jag blev folkets två, så han blir någon att slå.”

Startnummer 4 i deltävling 1: Göteborg. Artist: Zeana feat. Anis Don Demina. Bidrag: ”Mina bränder”. Låtskrivare: Thomas G:son, Jimmy Jansson, Anis Don Demina, Pa Moudou Badjie, Robin Svensk. 

Född: Zeana: 1992. Anis: 1993.
Bosatt: Zeana: Åseda. Anis Don Demina: Stockholm.
Uppväxt: Zeana: Åseda och Göteborg. Anis Don Demina: Stockholm.
Melodifestivalrutin: Anis spelade saxofon till Samir & Viktors låt ”Shuffla”.
Övrigt: Zeana slog igenom i Idol 2016. Anis släppte sin första singel ”On My Mind” 2017 som på kort tid fick över en miljon lyssningar på Spotify. Anis har en Youtube-kanal med över 110 000 följare.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: Zeana: Lena Philipsson – ”Det gör ont” (2004). Anis: Martin Stenmarck – ”Las Vegas” (2005).
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Margaret, hon har en jättestor fanbase, är väldigt snygg och hon har alltid haft bra låtar.”

Startnummer 5 i deltävling 1: Göteborg. Artist: Arja Saijonmaa. Bidrag: ”Mina fyra årstider”. Låtskrivare: Göran Sparrdal, Arja Saijonmaa, Ari Lehtonen.

Född: 1944.
Bosatt: Stockholm/Paris
Uppväxt: Finland.
Melodifestivalrutin: 1987 med ”Högt över havet”, som slutade på en andraplats, och 2005 med låten ”Vad du än trodde så trodde du fel”, som slutade sist i sin deltävling. Arja har även tävlat två gånger i den finska melodifestivalen (1971 och 1990) och var också en av de tio programledarna i Melodifestivalen i Göteborg år 2000.
Övrigt: Arja slog igenom i Sverige 1979 med låten ”Jag vill tacka livet”. Hon har sjungit på många språk – finska, svenska, norska, spanska, italienska, grekiska, tyska och engelska. Totalt har hon spelat in 35 album.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: Gali Atari & Milk and Honey – ”Halleluja” (Israel, Eurovision 1979)
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Jan Malmsjö och Ann-Louise Hansson sticker ut, men det är för att jag känner dem personligen. Jag vill inte välja ut någon.”

Startnummer 6 i deltävling 1: Göteborg. Artist: Mohombi. Bidrag: ”Hello”. Låtskrivare: Alexandru Florin Cotoi, Thomas G:son, Mohombi Moupondo, Linnea Deb.

Född: 1986.
Bosatt: För tillfället i Kongo-Kinshasa.
Uppväxt: Norsborg och Husby, Stockholm.
Melodifestivalrutin: 2005: Group Avalon – ”Big Up” (sjätte plats i deltävlingen).
Övrigt: Mohombi har arbetat utomlands i många år och är mer känd internationellt än i Sverige. Under 2018 har han varit ambassadör för FN:s världsmatprogram Zero Hunger.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: Carola – ”Fångad av en stormvind” (1991).
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Nano, vi är i samma deltävling och vi är barndomsvänner, så jag vet hur duktig han är.”

Startnummer 7 i deltävling 1: Göteborg. Artist: Anna Bergendahl. Bidrag: ”Ashes To Ashes”. Låtskrivare: Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm, Anna Bergendahl.

Född: 1991.
Bosatt: Stockholm.
Uppväxt: Nyköping.
Melodifestivalrutin: Vann 2010 med låten ”This Is My Life”. Slutade på elfte plats i semifinal i Eurovision Song Contest och åkte ut med minsta marginal – den enda gången Sverige har missat finalen.
Övrigt: Anna slog igenom i Idol 2008. År 2014 började Anna studera till läkare i Örebro och blev även goodwill-ambassadör för FN-projektet ”Flicka” som arbetar med att stärka flickors rättigheter.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: Sarah Dawn Finer – ”I Remember Love” (2007).
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Nano, han är en fantastisk sångare. Han kom tvåa senast och jag är säker på att han har en grym låt.”

Läs allt om veckans startfält i Bidragsbibeln på onsdag!

Sammanställning av artistfakta: Ulrika Widmark/SVT. Artistfoton: Janne Danielsson/SVT. Grafik: Pär Källman/SVT.

Sändningstider

Lördagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

• Deltävling 1: 2/2, Göteborg, Scandinavium
• Deltävling 2: 9/2, Malmö, Malmö Arena
• Deltävling 3: 16/3, Leksand, Tegera Arena
• Deltävling 4: 23/2: Lidköping, Sparbanken Arena
• Andra chansen: 2/3, Nyköping, Nyköpings Arena Rosvalla
• Final: 9/3, Stockholm, Friends Arena
• Eurovision Song Contest: 14–18/5, Tel Aviv, Israel

Sociala medier

Facebook: SVT Melodifestivalen
Twitter: @SVTmelfest
Instagram: @melodifestivalen
Youtube: Melodifestivalen
Hashtag: #melfest