Okategoriserade 

Melodifestivalen? Jo, jag packar …

20150202_171600

Nu är resväskan uppe ur källaren och ska fyllas med innehåll. Precis som Melodifestivalen 2015. Så poetiskt …

Jag insåg när jag kommit upp med väskan att jag antagligen inte använt den sedan 2013. Närmare bestämt Eurovision Song Contest i Malmö.

Det var hårda påfrestningar och ovanpå det långa arbetsdagar för min del från 2011 till 2013. Kulmen när det gäller jobb var egentligen inte Eurovision för mig, men jag hade en hel del medverkan i tv, och sådant tycker jag alltid är nervöst. På finalkvällen till exempel medverkade jag i gammel-tv två gånger och ledde sedan en webbsändning tillsammans med min kollega Mirja Bokholm (som för övrigt precis också börjat blogga om Melodifestivalen 2015).

Så här såg jag ut (med en massa smink) i Gina Dirawis program på finaldagen i Malmö 2013. Min vän Mads Mortensen fotade sin tv och lade ut på Facebook.
Så här såg jag ut (med en massa smink) i Gina Dirawis program på finaldagen i Malmö 2013. Min vän Mads Mortensen fotade sin tv och lade ut på Facebook.

När jag kom hem från Malmö blev jag febersjuk i en vecka. Ingen överraskning.

Jag kände mig sliten och valde att ta det lugnt under sommaren och första halvan av hösten. Det fick bli fem månader då jag bara arbetade 50 procent. Resten av tiden läste jag Game of Thrones-böckerna, myste på landstället och liknande.

Sedan, i november, började jag jobba heltid. Eller åtminstone 90 procent. Jag sparade några timmar här och var eftersom jag vet att det alltid blir mer än 100 procent under Melodifestivalturnén.

Då började det bli problem. Så fort jag började göra arbetsdagar på heltid fick jag rejäl huvudvärk. Inför dagarna då vi skulle presentera artisterna till Melodifestivalen 2014 kände jag mig sjuk, men det försvann mirakulöst när det som mest gällde.

Artisdagarna gick toppen, jag ledde webbdirektsändning på 45 minuter båda dagarna och gick som i ett rus i en och en halv vecka efteråt. Varvade ner, jobbade mindre några dagar efter all övertid jag dragit på mig. Sedan blev det helg och jag var helt ledig.

Då hände det. Jag vaknade på lördagen med huvudvärk. Sedan hade jag huvudvärk i två månader. Jag var utbränd och missade Melodifestivalen 2014, Eurovision 2014 och mycket annat.

Nu, ett drygt år senare, har jag kämpat mig tillbaka så att jag klarar att jobba heltid. Förutsatt att jag tar pauser för andningsövningar med mera ungefär åtta gånger om dagen.

Den där resväskan fick stå kvar i källaren längre än det var tänkt.

Glöm aldrig det här om du har det stressigt i livet – om du inte får nog med tid för återhämtning och börjar känna dig konstig. Innan du vet ordet av är det redan för sent. Alla människor har en dold energimätare inom sig, och om den tar slut är det kört. Då har man dragit på sig nervskador som kan ta åratal att läka. Det är inte värt det.

Så ta hand om dig. Det ska jag göra under Melodifestivalen 2015. Det kan till exempel innebära att jag satsar på att blogga en gång om dagen i stället för att försöka publicera så mycket som möjligt och få ut precis allt Melodifestivalstoff som jag har i huvudet. Då får det bli så. Så att det inte blir som på bilden nedan.

Jag efter att ha lett direktsändning på webben i två timmar dagen innan finalen i Eurovision 2013. Det är inte så illa som det ser ut, men visst var jag trött …

Rubriken till det här inlägget är för övrigt kalkerad på en tidningsrubrik inför Fotbolls-VM 1994, när Teddy Lucic kallats in som reserv. Viktigt att nämna.