Melodifestivalen 2019 i veckan: Så blir deltävling 4 – Lidköping
Melodifestivalen 2019 

Melodifestivalen 2019 i veckan: Så blir deltävling 4 – Lidköping

Foto: Jessica Gow/TT

Det hettar till i Melodifestivalen – dags att läsa på inför vad som väntar på lördag i årets sista deltävling.

Deltävling 4: Lidköping

Nej, Melodifestivalen har inte hamnat i Linköping den här veckan, som har haft Melodifestivalen fem gånger – det här är Lidköping, som för första gången har hand om en deltävling.

Men Melodifestivalen har varit här en gång förut: I Andra chansen år 2014. I det programmet säkrade Linus Svenning sin finalplats med ”Bröder”. Linus slog ut Martin Stenmarck i sin duell, Martin som i lördags på nytt säkrade en plats i Andra chansen.

Då liksom nu flyttar Melodifestivalen in i Sparbanken Lidköping Arena. Till vardags är det här hemmaplan för stans stolthet, bandylaget Villa, som på nytt gör en stark säsong och flyttar utomhus den här veckan för Melodifestivalens skull.

Fjolårsfinalisten Jessica Andersson är delvis uppvuxen i Lidköping. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

I år är Lidköping uppgraderat till deltävling – och har dessutom fått den sista deltävlingen, som är den som har gett oss flest vinnare genom åren.

Lidköping har kanske ingen lång historia som arrangörsstad, men orten har gjort stort avtryck i Melodifestivalhistorien på annat sätt. Härifrån kommer Dagens Nyheters festivalskribent Hanna Fahl. Och Nina Inhammar, som vann Melodifestivalen med gruppen Friends år 2001. Även Jessica Andersson är delvis uppvuxen i Lidköping.

Deltävling 4: De tävlar

Startnummer 1 i deltävling 4Lidköping. Artist: Pagan FuryBidrag: ”Stormbringer”. Låtskrivare: Tobias Gustavsson, Fredrik Thomander, Anders Wikström, Mia Stegmar.

Namn: Arven Latour med folket.
Född: Medeltiden.
Bosatt: På jorden.
Uppväxt: I fjärran.
Melodifestivalrutin: Pagan Fury som band debuterar i Melodifestivalen.
•  ÖvrigtPagan Fury kallar sig för ett folkmetalband. Melodiös ”oldschool”-rock med tunga gitarriff och inslag av instrument som fiol och mungiga kännetecknar bandets sound.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: Jon Henrik Fjällgren – ”Jag är fri (Manne leam frijie)” (2015).
• Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Pagan Fury tävlar inte.”

Startnummer 2 i deltävling 4: Lidköping. Artist: Anton Hagman. Bidrag ”Känner dig”. Låtskrivare: Gusten Dahlqvist, Oliver Forsmark, Anton Hagman, Jakob Hjulström.

•  Född: 1998.
Bosatt: Stockholm/Västerås.
Uppväxt: Västerås.
MelodifestivalrutinJa, 2017 med låten ”Kiss You Goodbye”. Han gick till finalen i Friends Arena via Andra chansen där han slog ut Loreen i sin duell.
Övrigt: När Anton var 12 år startade han en egen Youtube-kanal för att lägga ut covers. Klippen ledde så småningom till att en talangscout upptäckte honom. 2014 blev Anton en av medlemmarna i duon ”JA”. Med akustiska covers blev duon snabbt populär på Youtube. De ställde upp i brittiska X-Factor och gick nästan hela vägen till livesändningarna, men juridiska krav satte stopp för deras resa. Anton blev senare kontaktad av American Idol som ville att han skulle medverka, men han tackade nej och ville gå sin egen väg. Antons flickvän Wilma Holmqvist har över 300 000 följare på Youtube, och han är en återkommande person i hennes videor.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: The Ark – ”The Worrying Kind” (2007).
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Bishara, han sjunger väldigt bra. Han känns farlig.”

Startnummer 3 i deltävling 4: Lidköping. Artist: Lisa Ajax. Bidrag: ”Torn”. Låtskrivare: Isa Molin.

Född: 1998.
Bosatt: Stockholm.
Uppväxt: Järfälla, Stockholm.
Melodifestivalrutin: 2016 kom hon sjua i finalen med ”My Heart Wants Me Dead” och 2017 kom hon på nionde plats med ”I Don’t Give A”.
Övrigt: Lisa har tagit sånglektioner sedan hon var 6 år gammal. Hon har ingått i gruppen Helges All Stars, där artister som Zara Larsson och Molly Sandén också medverkat. 2014 vann Lisa Idol som den yngsta någonsin. Hennes Melodifestivallåt ”Torn” är skriven av Isa Molin som är dotter till Bobby Ljunggren. Bobby Ljunggren har vunnit Melodifestivalen flest gånger tillsammans med Lasse Holm och har i år varit med och skrivit Anna Bergendahls låt ”Ashes To Ashes”.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: Carola – ”Evighet” (2006).
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Arvingarna, de har varit med så länge, så de kan ju det här.”

Startnummer 4 i deltävling 4: Lidköping. Artist: Arvingarna. Bidrag: ”I Do”. Låtskrivare: Mikael Karlsson, Nanne Grönvall, Casper Janebrink, Thomas ”Plec” Johansson.

NamnCasper Janebrink – ledsång och bas, Kim Carlsson – gitarr och sång, Tommy Carlsson – trummor och sång, och Lars ”Lasseman” Larsson – klaviatur, gitarr och sång.
Född: Casper 1970, Kim 1972, Tommy 1968, Lars 1972.
Bosatt: Partille/Göteborg.
Uppväxt: Partille/Göteborg.
Melodifestivalrutin: 1993 med vinnaren ”Eloise”, 1995 med ”Bo Diddley” (delad sjätteplats), 1999 med ”Det svär jag på” (trea) och 2002 med ”Ingenting är större än vi” (sjätte plats i deltävlingen). I Eurovision Song Contest 1993 slutade Arvingarna på en sjundeplats.
• Övrigt: Arvingarna bildades 1989 och firar 30 år i år. Namnet på gruppen anspelar på att medlemmarna har föräldrar som också spelat i dansband (Streaplers och Flamingokvintetten). 1992 fick bandet en grammis för sitt album ”Coola Killar”. När Arvingarna var med i Melodifestivalen 1999 fungerade inte Caspers mikrofon, vilket ledde till att gruppen fick framföra sitt bidrag en gång till. De slutade på en bronsplats efter Drömhus och Charlotte Nilsson (numera Perrelli). 2018 vann Casper programmet “Stjärnornas stjärna”, där artister varje vecka tävlade i olika genrer.
Favoritbidrag från Melodifestivalen: ABBA – ”Waterloo” (1974).
Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Anton Hagman, han är ju snygg. Vi har inte hört hans låt, men han kommer kunna locka röster.”

Startnummer 5 i deltävling 4: Lidköping. Artist: Bishara. Bidrag: ”On My Own”. Låtskrivare: Markus Sepehrmanesh, Benjamin Ingrosso, Robert Habolin.

Född: 2003.
• Bosatt: Linköping.
• UppväxtLinköping.
• Melodifestivalrutin: Nej.
• Övrigt: Bishara är en av Melodifestivalens yngsta deltagare i år. Han började lägga ut covers på Instagram i våras, upptäcktes av Laila Bagge och fick skivkontrakt med Ten Music Group. Hans låt ”On My Own” är skriven av bland annat förra årets vinnare Benjamin Ingrosso.
• Favoritbidrag från Melodifestivalen: Benjamin Ingrosso – ”Dance You Off” (2018).
• Konkurrent 2019 som känns svårslagen:”Anton Hagman, han slog ut Loreen i Andra chansen, och nu är han med i min deltävling.”

Startnummer 6 i deltävling 4: Lidköping. Artist: Ann-Louise Hanson. Bidrag: ”Kärleken finns kvar”. Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Josefin Glenmark-Breman, Olof ”Ollie” Olson.

Född: 1944.
• Bosatt: Stockholm.
• Uppväxt: Kristianstad.
• Melodifestivalrutin: Ann-Louise har medverkat i Melodifestivalen hela tretton gånger – flest gånger av alla artister i festivalens historia. Hon har dock aldrig vunnit.
• Övrigt: Redan som tolvåring var Ann-Louise med Veckorevyns talangtävling Flugan och placerade sig som tvåa, eftersom vinnaren var tvungen att vara 15 år fyllda. Sedan dess har hon varit med i band som Glenmarks och Burmans Orkester, och med omkring 50 låtar är Ann-Louise Hanson den kvinnliga artist som haft flest låtar på Svensktoppen. Hennes låt ”Kärleken finns kvar” är inspirerad av vänskapen med Barbro ”Lill-Babs” Svensson som gick bort i april 2018. De två har varit vänner sedan Ann-Louise var 15 år gammal.
• Favoritbidrag från Melodifestivalen: Glenmarks – ”I annorlunda land” (1974).
• Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Bishara, han kan bli en skräll, han verkar väldigt duktig.”

Startnummer 7 i deltävling 4: Lidköping. Artist: John Lundvik. Bidrag: ”Too Late For Love”. Låtskrivare: John Lundvik, Anderz Wrethov, Andreas ”Stone” Johansson.

Född: 1983.
Bosatt: Lidingö.
Uppväxt: Växjö.
Melodifestivalrutin: 2018 deltog John med låten ”My Turn” som kom på tredje plats i finalen.
Övrigt: John är friidrottare och har kombinerat sport med musiken. Johns musikkarriär tog riktigt fart när han var en av textförfattarna till låten ”When You Tell the World You’re Mine”, som spelades på kronprinsessans bröllop 2010. Lundvik har jobbat med många svenska artister och skrivit filmmusiken till ”Snabba cash”. Till den tredje säsongen av serien ”Empire”, som bygger på ett musikimperium i USA, var John med och skrev musiken. Lundvik har också en bakgrund inom friidrotten som sprinter (100 meter). Han har 8 SM-guld i ryggen. Till OS i Rio 2016 var det John som skrev och framförde den svenska OS-låten ”All About the Games”.
• Favoritbidrag från Melodifestivalen: Carola – ”Evighet” (2006).
• Konkurrent 2019 som känns svårslagen: ”Hanna Ferm & LIAMOO, det är två superstars som slår sig samman, och jag tror det är ett vinnande koncept i en sådan här tävling. LIAMOO var i final i fjol, och Hanna har sitt utgångsläge från Idol. De är två starka artister i Sverige. Sedan är de jobbigt snygga också.”

Läs allt om veckans startfält i Bidragsbibeln på onsdag!

Sammanställning av artistfakta: Ulrika Widmark/SVT. Artistfoton: Janne Danielsson/SVT. Grafik: Pär Källman/SVT.

Sändningstider

Lördagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

• Deltävling 4: 23/2: Lidköping, Sparbanken Arena
• Andra chansen: 2/3, Nyköping, Nyköpings Arena Rosvalla
• Final: 9/3, Stockholm, Friends Arena
• Eurovision Song Contest: 14–18/5, Tel Aviv, Israel

Sociala medier

Facebook: SVT Melodifestivalen
Twitter: @SVTmelfest
Instagram: @melodifestivalen
Youtube: Melodifestivalen
Hashtag: #melfest