Rekord i modern tid – fyra programledare i Melodifestivalen 2019
Melodifestivalen 2019 

Rekord i modern tid – fyra programledare i Melodifestivalen 2019

Nu kör vi! Melodifestivalsäsongen 2019 har startat. Programledarna är klara.

Fyra (!) personer kommer att leda oss genom turnén 2019:

• Kodjo Akolor
• Marika Carlsson
• Sarah Dawn Finer
• Eric Saade

Vi får alltså två artister och två komiker, alla fyra med tidigare erfarenhet som programledare.

– Det kommer att bli varmt, generöst, galet och i allra högsta grad roligt, och förhoppningsvis lite oväntat. Årets programledare påminner om en bångstyrig syskonskara. Det här känns känns skitkul! säger Christer Björkman.

Att Melodifestivalen får så många som fyra personer som programledare har aldrig tidigare hänt sedan turnéåren startade 2002. Visst, flera gånger har programledare bytts ut mellan de olika sändningarna så att det sammanlagt har blivit väldigt många, men det är ju en annan sak. (Melodifestivalen år 2000 hade däremot svårslagna tio programledare.)

Det blir alltså mycket spännande att se hur man kommer att sy ihop det här. Och för att hålla samman festivaltåget har SVT kallat in det tunga artilleriet:

• Christer Björkman kliver fram som exekutiv producent. Det är en stor skillnad från 2018, då han bara var tävlingsproducent. Efter att bara ha jobbat med tävlingsbidragen kommer Christer alltså att också vara inblandad i arbetet med programledare och mellanakter igen.
• Edward af Sillén kommer in som kreativ konsult.
• Den tidigare studiomannen Henric von Zweigbergk kommer in i den kreativa gruppen och blir producent.

På nördsidan noterar jag att Sarah Dawn Finer nu ansluter sig till skaran som lett Melodifestivalen mer än ett år. Sedan tidigare fanns där David Lindgren, Gina Dirawi, Kristian Luuk, Pernilla Månsson, Fredrik Belfrage, Ulf Elfving, Sven Lindahl och Tore Ehrling.

Om vi tycker att det räknas att åtminstone det ena året bara ha lett ett av programmen kan vi också räkna in de här profilerna i gruppen: Petra Mede, Henrik Schyffert, Mark Levengood, Charlotte Perrelli, Carola Häggkvist och Lena Philipsson.

Sarah påpekade nöjt när jag träffade henne att hon och Gina nu är ensamma om att ha varit med och lett den moderna Melodifestivalen under tre olika år.

Sarah har ju tidigare också tävlat som artist 2007 med ”I Remember Love” och 2009 med ”Moving On”. Eric Saade har förstås också tävlat som artist med Eurovisiontrean ”Popular” 2011, med ”Manboy” 2010 och med ”Sting” 2015.

Eric Saade var också programledarsidekick i Eurovision Song Contest 2013, där Kodjo Akolor var konferencier för sändningen från invigningsceremonin.

Och så till sist ett experttips: Sarah Dawn Finer heter bara Finer i efternamn. Den som omtalar henne som ”Dawn Finer” gör en Mello-tabbe.

Melodifestivalen 2019 kommer att gå av stapeln på följande datum och platser:

2/2: Göteborg, Scandinavium
9/2: Malmö, Malmö Arena
16/3: Leksand, Tegera Arena
23/2: Lidköping, Sparbanken Arena
2/3: Nyköping, Nyköpings Arena Rosvalla – Andra chansen
9/3: Stockholm, Friends Arena – Final

Fakta: Programledarna för Melodifestivalen 2019

Marika Carlsson är ny i Melodifestivalen, men en rutinerad talkshowvärd i radio. Två gånger har hon utsetts till ”Årets kvinnliga komiker” och hon är även en stor turnéräv. Med egna föreställningar och sommarens stora Diggilooturné har hon fått Sverige att skratta. Vi såg nyligen även Marika i underhållningsprogrammet ”Bäst i test” i SVT.

Kodjo Akolor är även han ny i Melodifestivalsammanhang. Han är komiker och en rutinerad och prisbelönad radioprogramledare. I tv har han bland annat medverkat i underhållningsprogrammet ”Bäst i test” samt nu senast i ”Det stora racet” på SVT. Han har även i många år varit programledare för Musikhjälpen. Om morgonen hörs han i Morgonpasset i P3.

Eric Saade slog igenom i Melodifestivalen 2010 med låten ”Manboy”, då han tog sig hela vägen till final och slutade på en tredjeplats. Året därpå vann Eric Melodifestivalen med låten ”Popular” och fick representera Sverige i Eurovision Song Contest där han slutligen placerade sig på en hedervärd tredje plats i finalen.

Sarah Dawn Finer har både tävlat i och varit programledare för Melodifestivalen flera gånger och 2012 axlade hon uppdraget som SVT:s julvärd. I början av året kunde man se Sarah leda SVT:s ”Så ska det låta” och nu i höst är hon aktuell i SVT-serien ”Sarah’s sound of musicals”. Sarah är även en omtyckt Eurovisionprofil som medverkade under finalerna i Malmö 2013 och i Stockholm 2016.

Fakta: Melodifestivalens programledare 2002–2019

2002: Kristin Kaspersen, Claes Åkeson
2003: Mark Levengood, Charlotte Nilsson, Lena Philipsson, Carola Häggkvist, Barbro Lillbabs Svensson, Roger Pontare, Jonas Gardell
2004: Charlotte Perrelli, Ola Lindholm och Peter Settman
2005: Alexandra Pascalidou, Shan Atci, Annika Jankell, Erik Haag, Henrik Schyffert, Jill Johnson, Johanna Westman, Kayo Shekoni, Mark Levengood, Marko ”Markoolio” Lehtosalo, Micke Leijnegard
2006: Lena Philipsson
2007: Kristian Luuk
2008: Kristian Luuk
2009: Petra Mede
2010: Måns Zelmerlöw, Dolph Lundgren och Christine Meltzer
2011: Marie Serneholt och Rickard Olsson
2012: Sarah Dawn Finer, Helena Bergström och Gina Dirawi
2013: Gina Dirawi och Danny Saucedo
2014: Nour El Refai och Anders Jansson
2015: Robin Paulsson och Sanna Nielsen
2016: Gina Dirawi med gästprogramledarna Petra Mede, Henrik Schyffert, Sarah Dawn Finer, Ola Salo & Peter Jöback och William Spetz
2017: Hasse Andersson, Clara Henry och David Lindgren
2018: David Lindgren, med Fab Freddie som sidekick
2019: Kodjo Akolor, Marika Carlsson, Sarah Dawn Finer och Eric Saade

Foto: Janne Danielsson/SVT

Läs mer:

Rutin och framförhållning blir trumfkorten för Melodifestivalen 2019
Fyra programledare i Melodifestivalen 2019 – mardröm eller fördel?
Programledarnas knep för att klara kritik
Om att jämföra i Melodifestivalen – frågan som fick Marika Carlsson att gå i taket