Melodifestivalen 2019 får unik dubbelscen
Melodifestivalen 2019 

Melodifestivalen 2019 får unik dubbelscen

Äntligen! Här är scenen som blir skådeplats för 2019 års melodifestival.

Årets scen sticker ut i en ny riktning. Nämligen på bredden. Vi får två olika scener i en, på ett rekordbrett scengolv.

När man bygger en scen kan man satsa på antingen LED, alltså en videovägg i bakgrunden. Eller så kan man bygga en ljusnummer, där variationen skapas genom belysningen.

Men i år har scenografen Viktor Brattström vägrat välja. Vi får både och. Till vänster finns en scenlösning med ljus, med en stor ring bakom som präglar utseendet. Till höger finns en högupplöst LED-vägg, där artisterna kan göra videonummer.

Måns Zelmerlöw hade känt sig hemma här med ”Heroes”-numret, som hade just växlingen mellan videonummer och ljusnummer. Den sortens omväxling kommer alla artister att ha tillgång till i Melodifestivalen 2019.

– En del artister går mellan de båda spelplatserna för att få två olika effekter i samma nummer, säger Viktor Brattström.

– Scenen ska kunna göra minst 35 olika uttryck, med mellanakter och allt inräknad. Den är lite mer av en kameleont än i fjol, och nu är det rundare former.

Viktor Brattström har legat bakom Melodifestivalens scen i mer än ett årtionde. Foto: Johan Paulin

Scenen 2019 sätter flera nya Melodifestivalrekord.

– Vi har den bredaste dansbara ytan någonsin. Det är för att erbjuda utrymme till stora nummer, och för att vi har två olika spelplatser med olika uttryck som står bredvid varandra. Då blir det per automatik mer yta.

Dessutom går tekniken framåt. Ännu en gång är videoskärmen den mest högupplösta någonsin, och den här gången är den dessutom stor. Det är bara tre millimeter mellan pixlarna – förra året var det fyra.

Och i bakgrunden hängs ett randigt tyg upp som blir det största tygstycket i en Melodifestivalscenografi någonsin: 37 gånger 7,6 meter.

Dessutom är ringen som hänger i bakgrunden på ljusdelen av scenen den tyngsta hängande scendelen någonsin.

Just den där tunga bakgrundsringen har scengänget lagt ner mycket jobb på.

– Den är jättestor och har ljuseffekter i sig. Ringen är öppen med en LED-insida. Den är drygt 6 meter i diameter, och ytterligare en mindre ring hänger längre bort så att det blir en djupverkande ljuseffekt, säger Viktor Brattström.

Ett speciellt inslag är också att armaturerna – lamporna – är integrerade, inbyggda i scenografin. Scenen ska ge ljuset stort spelrum.

– Det mesta är svart i olika glans som ska belysas, men vi testade en accentfärg som skapar kontur på en del av dekoren. Det är en nyans av koppar som sticker ut lite mot hur det brukar göras.

Scenen ser väldigt futuristisk ut på bilderna?
– Ja, men den kommer att leverera många olika uttryck. Och grundlooken mellan bidragen kommer att kännas varm.

När Melodifestivalen har premiär den 2 februari får vi se hela scenbygget i aktion.

Grafik: Viktor Brattström

Fakta: Scenen i Melodifestivalen 2019

• Scenen är 11 meter djup och rekordartade 22 meter bred.

• Ringen hänger centralt. Den är drygt 6 meter i diameter och väger cirka 1800 kilo och är därmed Melodifestivalens tyngsta hängande scendel någonsin. Den är bestyckad med kraftfulla armaturer (lampor) och en insida av LED. Tillsammans med en mindre bakomhängande ring kommer den skapa effektiva ljuseffekter rakt bakom artisterna.

• Ett 60-tal armaturer är integrerade i scenografins ring och flankerande ramar. Att lamporna är inbyggda i scenen på det här sättet är ovanligt.

• LED-väggen är nästan 8 gånger 4 meter och för ändamålet mycket högupplöst med ett pixelavstånd på 2,84 millimeter. Det är nytt rekord för Melodifestivalen. Förra året hade den högupplösta LED-skärmen 3,9 millimeter.

• Det randiga tygstycket i bakgrunden hänger cirka 17 meter bakom artisterna och mäter 37 gånger 7,6 meter. Tygstycket är det största som har använts i Melodifestivalens scenografi.

• Greenroom, där artisterna väntar på resultatet, är placerat till höger om scenen en bit upp på läktaren. I finalen kommer det att placeras på parkett, som de senaste åren.

• Sammanlagt används 313 rörliga lampor (500 i finalen), 4 fjärr-/remotestyrda följespots. I personalen ingår 4 följespsotoperatörer, 2 ljusoperatörer (3 i finalen) och 1 video-/LED-operatör. Ljusanläggningen väger 13 ton.

• Sammanlagt används 2 259 kablar med en sammanlagd längd av 21 343 meter. 416 meter tross används.

• Strömförbrukningen är 2000 A, fördelat på 120 säkringar. Detta kan driva 200 villor. Ljusriggen förbrukar 373 290 watt.

Kameror

• Under turnén används totalt 10 kameror, under finalen i Stockholm utökas det till 11.

• En teleskopkran, med gyrostabiliserat kamerahuvud, med en maximal längd på 14 meter.

• Två steadicam med länk för trådlös bildöverföring.

• En handkamera med länk för trådlös bildöverföring.

• Två huvudkameror på stativ med stor optik för närbilder på avstånd.

• Två kameror på pelarstativ för arbete nära scen.

• En remotestyrd rälskamera som går längs scenens framkant.

• En wirekamera som flyger över publiken tvärs igenom arenan.

• I finalen tillkommer en kran för stora översiktsbilder över arenan.

Fakta: Melodifestivalen 2019

Lördagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

• Deltävling 1: 2/2, Göteborg, Scandinavium
• Deltävling 2: 9/2, Malmö, Malmö Arena
• Deltävling 3: 16/2, Leksand, Tegera Arena
• Deltävling 4: 23/2: Lidköping, Sparbanken Arena
• Andra chansen: 2/3, Nyköping, Nyköpings Arena Rosvalla
• Final: 9/3, Stockholm, Friends Arena

Facebook: SVT Melodifestivalen
Twitter: #melfest@SVTmelfest
Instagram: @melodifestivalen
Youtube: Melodifestivalen

English summary

The stage design of Melodifestivalen 2019 is a chameleon, providing some 35 different looks, interval and opening acts included. The width is a record-breaking 22 meters, and the stage includes both a part with a LED screen and a part based on lighting. The LED screen has the highest resolution in Melodifestivalen ever, and the ring in the lighting stage is the heaviest hanging element ever.

Läs också:

Alla artister i Melodifestivalen 2019 – i startordning
Jämför: Så var scenen  i Melodifestivalen 2018