Okategoriserade 

Melodifestivalen 2015 är slut – och här är den stora vinnaren på efterfesten

linnea
Jag fick hjälp med fotandet av Lars Sjögren.

På efterfesten i natt hängde jag med en av Melodifestivalens mest inflytelserika personer. Det här är Linnea Deb. Tillsammans med Joy Deb och Anton Malmberg Hård af Segerstad har hon skrivit vinnarlåten ”Heroes”.

Förra året skrev hon och Joy Deb Ace Wilders låt. Tvåa i finalen och årets hit. Året innan det var hon och Joy med och skrev Robin Stjernbergs låt.

Hon har två segrar och en andraplats på de tre senaste åren! Dessutom skrev de låten som kom tvåa i Norge i går.

En hemlighet bakom framgången kan vara att Linnea och Joy inte fokuserar på att skriva sina låtar till Melodifestivalen. De skriver musik som de själva tycker är bra och relevant. De har inte ens någon dialog med SVT. Här om året visste Christer Björkman inte ens hur Linnea såg ut.

– Jag vet inte hur man gör. Jag skulle aldrig kunna ringa Christer Björkman och puffa för en låt jag skrivit, sade hon hjälplöst.

Det verkar inte riktigt ha gått upp för Linnea och Joy Deb att de tillhör Melodifestivalens stora dominanter.

Appen gick ju ner i går under vad som rapporteras vara en misstänkt belastningsattack. Den trafikkapacitet som appen har överskriver vida vad alla som laddat ner den kan generera. Vad jag har förstått tidigare i snack på sociala medier går det att sänka appar om någon bestämt sig för att förstöra.

Frågan är då om Melodifestivalen är ett för stort och viktigt program för att tekniken med appar ska kunna garanterat fungera i dag – eller om teknikerna kan hitta en lösning.

För mig är det här en påminnelse om sårbarheten i vårt samhälle. Vi går mot en värld där allt mer kopplas samman, och vissa tror att det kommer att leda till en singularitet. Men om allt är sammankopplad, räcker det inte då med en väldigt bestämd person för att också förstöra allt?

Alla som ställt in sig på att appen skulle ha en avgörande betydelse i finalen och alla som lade tid och energi på att rösta med den under programmets första låtar spillde sin energi i onödan. Det är förstås mer än trist. Som tävlingsarrangör vill man skapa förutsägbarhet.

Däremot hade det här ingen som helst betydelse för vinnaren, alltså den del av slutresultatet som de flesta fokuserar på. Måns Zelmerlöw hade utklassat i vilket fall.

Det som skedde med resultatet i övrigt var alltså att det inte gick att rösta gratis samtidigt som bidragen spelades. Man var tvungen att avlägga den gamla telefonröstningsavgiften och snällt rösta efter att man sett alla bidrag.

Rösterna som kom från personer som sett och kunde jämföra alla bidrag var med andra ord de som räknades, och att varje röst var belagd med en liten avgift borde med all rimlighet betyda att den röstande tänker efter en extra gång innan den fattar sitt beslut. Det kom in 1,5 miljoner sådana röster. Ingen kan tro att det ledde till ett mindre vederhäftigt resultat, och det är åtminstone en tröst.

Nu är Melodifestivalen 2015 slut, men festivalsäsongen 2015 är bara halvvägs. Jag kommer att fortsätta jobba tillsammans med Måns Zelmerlöw för att ge er allt det bästa på svt.se/melodifestivalen inför och under Eurovision Song Contest 2015 i Wien.

Min tanke är att jag ska fortsätta blogga, och jag ska försöka få tid att hålla dörren till redaktionen öppen för er här även under veckorna som väntar innan det hettar till med Eurovision.

Så tack för att ni hängt med under de här veckorna – vi hörs snart igen!