Melodifestivalartisten Javiera Muñoz död
Melodifestivalen 

Melodifestivalartisten Javiera Muñoz död

Jag och resten av redaktionen är på väg till Göteborg, som fram till nyligen var hemstad för Melodifestivalartisten Javiera Muñoz. I veckan nåddes vi av den tunga nyheten att hon avlidit, bara 40 år gammal.

Javiera tävlade i Melodifestivalen 2000 med ”Varje timma, var minut”. Jag minns att min morgontidning gav henne toppbetyget och hoppades på att hon skulle vinna. Jag tyckte att det var retsamt att tidningen skrev ner min favorit Roger Pontare med ”När vindarna viskar mitt namn”. Javiera slutade fyra.

I Melodifestivalen 2002 var Javiera tillbaka med ”No hay nada más”. Hon hade tagit sig an etno, och nu var det min tur att ha henne som en favorit. Låten gick direkt till final i slutade sexa.

”No hay nada mas” är i dag mest känt för den Pocahontas-artade fjäderskruden som Javiera uppträdde i. Jag tyckte att det var snyggt och passade bidraget. Men jag är analfabet när det gäller mode. Fjäderskruden har kommit att traderas i bildgallerier med hiskeliga festivalkläder från historien.

Javiera bar scenkläderna 2002 med pondus. Maja Suslin/TT

För alla som följt Melodifestivalen nära de senaste 20 åren kommer Javiera alltid att vara ihågkommen.

Hon gör sällskap i våra minnen med de andra artister från den moderna Melodifestivalen som lämnat oss de senaste åren. Bland annat har vi tvingats ta avsked av Josefin Nilsson (Melodifestivalen 2005 och 2008), Carina Jaarnek (2002), Lasse Flickman (2003) och nu senast Rickard Wolff (mellanakt 2010 och som artist 2013).

Läs mer:

Expressen: Melodifestivalen-stjärnan Javiera, 40, död i anorexi