Mellosvepet torsdag: Svenskt slagläge i svagt Eurovision?
Mellosvepet  Melodifestivalen 2019 

Mellosvepet torsdag: Svenskt slagläge i svagt Eurovision?

John Lundvik toppar de flesta förhandsundersökningar inför finalen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Se det rörliga Mellosvepet från SVT Play i spelaren.

Det hetaste just nu från Melodifestivalens final i Friends Arena …

Stabila artister
Låtarna gör succé och toppar allt från Spotify till Svensktoppen. Artisterna kom avslappnade till den första dagen av repetitioner i Friends Arena utanför Stockholm. Inga större ändringar aviserades än att Britta Bergström, Melodifestivalens mesta körsångerska, blivit dubbelbokad och fått ersättas i sina nummer. Malou Prytz firade sin 16-årsdag med att gå på Melodifestivalens välkomstfest i Berns salonger på kvällen.

Förhandsfavoriten
John Lundvik toppar nästan alla förhandslistor inför finalen. Vi får gå tillbaka till år som 2011, 2015 och 2016 det senaste decenniet för att hitta en tydligare förhandsfavorit. Alla de tre åren blev det topp fem i Eurovision. ”Det känns nästan onödigt att köra på lördag”, säger Linnea Deb, som skrivit tre av de andra finallåtarna, i podden Schlager-Micke och hans vänner.

Men i den första internationella undersökningen, som publiceras i Expertbloggen på morgonen, är åsikterna bland utländska fans blandade, med Wiktoria som favorit framför Anna Bergendahl och Lisa Ajax.

Wiktoria är favoriten hos de utländska fansen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Svagt Eurovision?
Samtidigt som Sverige ska bestämma sig har de flesta andra länder redan valt låt. Och det börjar viskas om att startfältet ser svagt ut. När Melodifestivalen startade var Sverige tvåa i oddslistan att vinna Eurovision bakom Ryssland. Nu, när de flesta valt låt, har ingen lyckats utmana toppduon. Trots att varken Sverige eller Ryssland har valt låt ännu.

Ryssland kommer att representeras av Sergej Lazarev, som tog brons i Globen 2016. Ett spektakulärt bidrag som fört upp Island som femtehandsfavorit att vinna Eurovision är ”Hatrið mun sigra” (’Hatet skall segra’).

Charlotte Perrelli och Dana International finalklara
Redan nu är två av mellanakterna till finalen klara. Eurovisionvinnarna Charlotte Perrelli (1999) och Dana International (1998) kommer att medverka och fira tjugoårsminnet av den senaste gången Eurovision hölls i Israel – då Sverige vann. En annan mellanakt kommer att bestå av en danstolkning av Benjamin Ingrossos ”Dance You Off”, som ska skildra ensamheten i en nutid beroende av snabb stimulans och ständig uppkoppling.

Senast Eurovision hölls i Israel vann Sverige genom Charlotte Perrelli (då Nilsson) med ”Take Me to Your Heaven”. Foto: Tobias Röstlund/TT

Melodifestivalen 2019: Finalen

Bidragen i startordning.

1. Norrsken – Jon Henrik Fjällgren (Bidragsbibeln)
2. Torn – Lisa Ajax (Bidragsbibeln)
3. Hello – Mohombi (Bidragsbibeln)
4. Victorious – Lina Hedlund (Bidragsbibeln)
5. On My Own – Bishara (Bidragsbibeln)
6. Ashes to Ashes – Anna Bergendahl (Bidragsbibeln)
7. Chasing Rivers – Nano (Bidragsbibeln)
8. Hold You – Hanna Ferm & LIAMOO (Bidragsbibeln)
9. I Do Me – Malou Prytz (Bidragsbibeln)
10. Too Late For Love – John Lundvik (Bidragsbibeln)
11. Not With Me – Wiktoria (Bidragsbibeln)
12. I Do – Arvingarna (Bidragsbibeln)

Se också:

Allt om första dagens finalrepetitioner i Expertbloggen
Lyssna på låtarna på SVT Play