Mellosvepet torsdag: Förhandsfavoriten bryter av i festlig deltävling
Mellosvepet  Melodifestivalen 2019 

Mellosvepet torsdag: Förhandsfavoriten bryter av i festlig deltävling

Melodifestivalen har rullat in i Malmö, och i går repeterade artisterna sina bidrag backstage.

Dagens artigaste var Jan Malmsjö, som tog alla i produktionen i hand och presenterades sig med för- och efternamn. Den 86-årige veteranen kommer att ha god nytta av Melodifestivalens många repetitioner för att hitta kamerorna att titta i och få den precision som behövs för att nå ut i sammanhanget. Skådespelaren är van vid lösare tyglar och stora åthävor.

Melodifestivalen i Malmö bjuder på en stor bredd, men energin är överlag högre än förra veckan. Den som vill ha fest i Melodifestivalen kommer inte att bli besviken.

Förhandssnacket talar också om att det är en jämn deltävling. Hanna Ferm & LIAMOO bryter av med ett mindre festbetonat bidrag med sin svävande, lugna, radiovänliga ”Hold You”. Duon toppar oddslistan och var igår tredjehandsfavorit att vinna hela Melodifestivalen 2019 bakom Mohombi och – favoriten just nu – Jon Henrik Fjällgren. Oscar Enestad och Margaret slåss om den andra finalplatsen från deltävlingen enligt oddslistan.

I går kväll fick journalisterna på plats lyssna på låtarna för första gången. Både Schlagerprofilerna och Aftonbladets Tobbe Ek framhåller Hanna Ferm & LIAMOO som radiovänlig, men den senare är avvaktande till om bidraget kommer att bli dynamit i själva tävlingen.

Tobbe Ek menar också att Andreas Johnson överraskar och har sin bästa låt sedan debuten i Melodifestivalen med ”Sing for Me” 2006. Även Oscar Enestad får goda vitsord av båda recensenterna för sin ”I Love It”.

Margaret är en av flera som sätter fart på deltävlingen. För säkerhets skull har man till och döpt hennes låt till ”Tempo”. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett tema den här veckan kan bli kärlek med en tydlig personlig anstrykning. Oscar Enestad har varit öppen med att han hämtat inspiration från egna erfarenheter i sin kärlekstext. Hanna Ferm & LIAMOO har också en text som de hämtar näring till från sina egna liv, även om de också betonar att den kan uppfattas som en låt om att ha blivit sårad och sedan hitta tillbaka till att våga älska.

LIAMOO slutade sexa i finalen förra året. På platsen bakom hamnade Margaret, som även hon tävlar i Malmö.

I Melodifestivalen 2018 blev polskan den första icke-svensktalande akt att ta sig till final i Melodifestivalens historia. Nu avslutar hon startordningen i Malmö – och vi har fått veta lite om hennes specialeffekt redan nu.

Margaret ska ha förinspelat material till skärmen bakom, som visas samtidigt som dansarna och artisten dansar framför, och dessutom tillkommer ett tredje lager i form av en sorts reflektion i kameralinsen.

Artisten och hennes entourage vet inte själva hur det här kommer att se ut eftersom allt körs för första gången på torsdagens scenrepetition. Det är inte alltid lång framförhållning i Melodifestivalens värld.

Foto: Janne Danielsson/SVT. Grafik: Pär Källman/SVT.

Debutanten Malou Prytz, 15 år, har Ace Wilder som nummerkreatör och stylist. Dessutom är bidragets låtskrivare Isa Tengblad med och körar. Ace Wilder berättar att Malou privat verkar väldigt avvaktande, så det var desto mer överraskande att hon är så bra i sina ansiktsuttryck när hon uppträder – något som är viktigt i tv och som det är svårt att lära ut.

I Malmö tävlar också Vlad Reiser, som är storstjärna på Youtube. Trots det har han bara stått på scen vid ett fåtal tillfällen i sitt liv och som mest inför trettio personer. Hans bidrag till Melodifestivalen skrev han på egen hand på en dag med begränsad erfarenhet av låtskriveri, berättar han ödmjukt, men han har fått hjälp med produktionen av mer erfarna kolleger. I Melodifestivalen kommer han att bjuda på mycket dans.

Deltävling 2: Malmö

Bidragen i startordning.

1. Andreas Johnson – ”Army of Us”
2. Malou Prytz – ”I Do Me”
3. Oscar Enestad – ”I Love It”
4. Jan Malmsjö – ”Leva livet”
5. Vlad Reiser – ”Nakna i regnet”
6. Hanna Ferm & LIAMOO – ”Hold You”
7. Margaret – ”Tempo”

Redan nu kan du läsa alla veckans låttexter och fakta om bidragen i Bidragsbibeln.

Foto, Hanna Ferm & LIAMOO: Janne Danielsson/SVT

I Morgonsvepet får du senaste nytt från Melodifestivalen 2018 torsdag–söndag varje vecka. Anmäl dig här om du vill ha svepet som e-post.