Mellosvepet söndag: Vinnarna som trotsade oddsen
Mellosvepet  Melodifestivalen 2019 

Mellosvepet söndag: Vinnarna som trotsade oddsen

Se Mellosvepet från SVT Play med Sofia Dalén, Calvin Vedran Bozic och mig i klippet.

De stora scenshowerna stod mot varandra när Melodifestivalen hade premiär i Göteborg. Mohombi överraskade många och tog en av finalplatserna i sin återkomst till Sverige.

Med sig fick han Wiktoria – och båda bidragen hade scenshower som var tätt sammanvävda med låtarna.

Mohombis scenshow är gjord av Fredrik ”Benke” Rydman, som också skapade numret till Måns Zelmerlöws ”Heroes”. Nu uppgraderade han det konstnärliga upplägget med ny teknik.

Wiktoria seglade direkt till final med en ballad – en stor bedrift i Melodifestivalen. Balladerna kräver ofta flera lyssningar, vilket finaltvåan Felix Sandman visade i fjol när han tog vägen via Andra chansen.

Men Wickan klarade sitt hattrick: tre finalplatser på tre starter i Melodifestivalen. Senast en kvinnlig ballad gick direkt till final var med Jessica Andersson i den första deltävlingen 2015.

Nano och Anna Bergendahl knep de två platserna i Andra chansen. Nu får Anna Bergendahl tävla om en finalplats i Nyköping – sin hemstad.

Historiken visar att det inte är lätt att göra comeback i Melodifestivalen efter att vunnit tävlingen tidigare. Oftast lyckas de gamla vinnarna inte ta en finalplats i återkomsten. Sedan millennieskiftet är Friends, Afro-dite, Fame (2002–2004) och Eric Saade (2015) de enda som har lyckats med bedriften. Men Anna Bergendahl har fortfarande chansen.

Tävlingsbidragen var inte ensamma om att bjuda på spektakulär underhållning i Göteborg. Programledarnas mellanakt med israeliska Eurovisionvinnare har redan hyllats som ikonisk av fansen.

Nästa vecka drar Melodifestivalen vidare till Malmö, där vi får se artister som Jan Malmsjö, Andreas Johnson och Hanna & LIAMOO.

Programledarna tolkar ESC-vinnarna: Se mellanakten igen

Resultat: Deltävling 1 av Melodifestivalen 2019

Final: Wiktoria
Final: Mohombi

Andra chansen: Nano
Andra chansen: Anna Bergendahl

5. Zeana feat. Anis Don Demina – 980 354 röster
6. High15 – 814 839 röster
7. Arja Saijonmaa – 507 727 röster

Redan nu får vi veta hur många röster som kom in till bidragen som fick lämna tävlingen. Alla röstningsdata presenteras som vanligt veckan efter finalen.

Antal röster: 7 158 333 – 573 040 kronor skänktes till Radiohjälpen.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Läs också:

Mohombi och Wiktoria vann showslaget – när Melodifestivalen återknöt till sina rötter