Mellosvepet söndag: Ikonernas triumf
Melodifestivalen 2019 

Mellosvepet söndag: Ikonernas triumf

Se Mellosvepet med Calvin, mig och Sofia i spelaren.

Jon Henrik Fjällgren och Lina Hedlund gick direkt till final från Melodifestivalen 2019 i Leksand!

Ikonerna
Med gårdagens seger tar Lina Hedlund steget och blir en ikon i Melodifestivalen. Med undantag för 2003 har hon tidigare bara deltagit som grupper, men med finalplatsen med ”Victorious” tar hon steget till att bli en fullfjädrad kulturbärare i tävlingen. Samma ställning har Jon Henrik Fjällgren.

Hattricket
Jon Henrik gör precis som Wiktoria i årets första deltävling och kniper sin tredje finalplats på sina tre första försök i Melodifestivalen. Listan med tidigare artister som lyckats med samma sak inger respekt: Ace Wilder, David Lindgren, Eric Saade, Mariette, Molly Sandén, Danny Saucedo och Måns Zelmerlöw.

Sångspråket
Med Jon Henrik Fjällgrens ”Norrsken” får vi den första finallåten på svenska i årets festival. I den moderna popfestival som Melodifestivalen formats till har engelska, popmusikens hemspråk, blivit starkt dominerande på senare år. Men varje år brukar omkring två bidrag på svenska ta sig till final. Senast ett svenskspråkigt bidrag vann var med Carolas ”Evighet” år 2006.

Förbannelsen
Startnummer 1 brukar vara framgångsrikt i Melodifestivalen. Men i år har den lett till två Andra chansen-platser (Nano och Andreas Johnson) och en sistaplats (The Lovers of Valdaro). Och bidragen som kvalat in från folkets uttagstävlingar Webbjokern, Allmänhetens tävling, Svensktoppen och P4 Nästa har fortfarande sedan starten 2010 som bäst placerat sig på femte plats i en deltävling.

Eurovisionsvensken
Victor Crone sjöng sig till Andra chansen med Behrang Miri i Melodifestivalen 2015 med ”Det rår vi inte för”. Nu är han klar för Eurovision. I går kväll vann han Estlands melodifestival med bidraget ”Storm”, som han skrivit själv tillsammans med bland andra Stig Rästa, som var artist för landet i Eurovision 2015. I Estland har man ett gott öga till Sverige.

Kan Victor ta den stolta traditionen vidare och nå ett toppresultat, som Anna Sahlene gjorde 2002? Eller blir det ett tidigt uttåg som för Sandra Oxenryd 2006? Döm själv, här är låten …

Resultat: Deltävling 3 av Melodifestivalen 2019

Final: Jon Henrik Fjällgren
Final: Lina Hedlund

Andra chansen: Martin Stenmarck
Andra chansen: Rebecka Karlsson

5. Dolly Style– 819 062 röster
6. Omar Rudberg – 722 215 röster
7. The Lovers of Valdaro – 637 917 röster

Röstningssiffrorna för bidragen som gått vidare presenteras i Expertbloggen veckan efter finalen.

• Antal röster: 6 305 045.
• Gåvor till Radiohjälpen: 662 869 kronor.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Läs också:

Ny skräll – men rötterna avgjorde för Jon Henrik Fjällgren i Melodifestivalen 2019
• Se hela programmet igen på SVT Play (finns kvar till måndag midnatt)