Mellosvepet lördag: De kan skrälla i kväll
Mellosvepet  Melodifestivalen 2019 

Mellosvepet lördag: De kan skrälla i kväll

I spelaren hittar du det rörliga Mellosvepet med Calvin, mig och Sofia.

I Mellosvepet hittar du det hetaste från Melodifestivalen inför avgörandet i Malmö.

Dramatiken
Just när deltävlingen började kännas avgjord rörde Malmöpubliken om i grytan. När Melodifestivalklubben gjorde sin publikundersökning efter genrepet klättrade Andreas Johnson ända till en finalplats. Debutanterna Vlad Reiser och Malou Prytz ser enligt undersökningen ut att kunna slåss om en Andra chansen-plats.

Stormvinden
Allt tyder på att Hanna Ferm & LIAMOO ska ta tittarna med storm och segla direkt till final. Bland genrepspubliken fick de 40 procent av rösterna. Mohombi toppade förra veckans motsvarande undersökning med 25 procent.

LIAMOO och Hanna Ferm.

Motvinden
Om Hanna och Liam har vinden i ryggen både på scen och i opinionsundersökningen har det blivit motigare för Oscar Enestad och Jan Malmsjö. De båda intog de två sista platserna i publikundersökningen. Men Jan Malmsjö tappade mycket text inför sin hemmapublik i Malmö på genrepet, och Oscar Enestad har precis som Felix Sandman ett mörkt nummer. Också Felix Sandman kom sexa i publikundersökningen i deltävlingen förra året.

Utmaningarna
Ovanligt mycket har stressat produktionen intill de sista skälvande timmarna. Jan Malmsjö tappar texten, och Hanna Ferm & LIAMOO trasslar in sig i de plastremsor som ska vara ett snyggt element i scenshowen. Margaret har ett tekniskt avancerat skärmnummer som också fått produktionen att svettas, och flera andra bidrag har också krävt intensivt filande.

Fanflörten
Melodifestivalen växlar medvetet inriktning rejält år från år. Förra året handlade nästan ingenting av programinnehållet utanför tävlingen om själva programmet. I år är det tvärt om. Den förinspelade mellanakten i Malmö är inspirerad av klassiska ”Love Love Peace Peace”, mellanakten från Eurovision i Globen 2016.

Vinnaren
John Lundvik, som redan är klar för Eurovision. Han är med som låtskrivare till Storbritanniens låt, som vann landets melodifestival i går kväll. Programledare för den brittiska festivalen var precis som förra året Måns Zelmerlöw.

Hålltiderna
I kväll kan du ladda upp genom uppsnack på Melodifestivalens sida på Facebook klockan 19.15. Klockan 19.30 är det uppsnack på SVT Play från SVT Nyheter. Sändningen börjar klockan 20, och direkt efteråt kan du se vinnarintervjuer live på SVT Play. Sedan kan du runda av med eftersnack från SVT Nyheter. Du kan också ladda upp genom att lyssna på klipp från låtarna och se smakprov från repetitionerna på SVT Play.

Vlad Reiser.

Deltävling 2: Malmö

Bidragen i startordning.

1. Andreas Johnson – ”Army of Us”
2. Malou Prytz – ”I Do Me”
3. Oscar Enestad – ”I Love It”
4. Jan Malmsjö – ”Leva livet”
5. Vlad Reiser – ”Nakna i regnet”
6. Hanna Ferm & LIAMOO – ”Hold You”
7. Margaret – ”Tempo”

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

I Morgonsvepet får du senaste nytt från Melodifestivalen 2018 torsdag–söndag varje vecka. Anmäl dig här om du vill ha svepet som e-post.

Missa inte:

Smygtitta på repetitionerna och smyglyssna på låtarna på SVT Play
Läs alla veckans låttexter och fakta om bidragen i Bidragsbibeln