Mellosvepet fredag: Stora specialeffekter i Göteborg
Mellosvepet  Melodifestivalen 2019 

Mellosvepet fredag: Stora specialeffekter i Göteborg

Wiktoria drog åt sig många av blickarna under torsdagens repetitioner inför Melodifestivalen i Göteborg. Inför dagen handlade snacket om huruvida håret skulle vara lockigt eller rakt. Efter dagen handlade det om specialeffekten.

Wiktoria gör en Eric Saade och tar tillbaka vattenfallet till Melodifestivalen. Artisten står på ett specialbyggt podium med regnet fallande bakom sig under större delen av den tunga balladen. Men mot slutet får hon regnet över sig. Frisyren blir med andra ord en fråga som kommer i andra hand.

På den första repetitionen på torsdagen skrattade Wiktoria när hon träffades av regnet. Nu gäller det att bli ett med i effekten och hitta tillbaka till känslan i den gripande texten som hon hade under backstagerepetitionerna. Regnet tog Eric Saade till final 2010. Kommer det att göra succé den här gången också?

Nano inleder deltävlingen och har ett nummer med korsklippningar mellan livebilder från scenen och bilder på Nano som barn. Den unga Nano spelas av hans son. Scenbilden är mörk, och det gör att det inte är uppenbart att barnsekvenserna är förinspelade. Men i själva verket sätter Nano längdrekord i förinspelat filmmaterial för ett tävlingsbidrag i Melodifestivalen.

Anna Bergendahl har varit favorittippad i deltävlingen och har det avslutande startnumret. Startnummer 7 i deltävling 1 har blivit folkets etta i finalen två år i rad.

I scenframträdandet tar Anna växtlighet på scenen till en ny nivå. Tidigare har vi sett inslag av det här i bland annat Italiens Eurovisionbidrag 2016 och i Hasse Anderssons “Guld och gröna skogar” i Melodifestivalen 2015.

Anna Bergendahls scenshow är gjord av Dennis Bröchner och Zain Odelstål, som stod bakom Benjamin Ingrosso förra året. I framträdandet byggs tät naturtrogen växtlighet upp på scenen i en halvcirkel bakom Anna, och väldiga trädliknande kolonner finns uppställda över scengolvet.

Det här är en deltävling full av kreativa effekter. Som mest konstnärligt blir det kanske när Mohombi intar scenen (bilden i topp). Hans nummer är gjort av Fredrik ”Benke” Rydman och bygger på skisserade figurer, förinspelade sekvenser på artisten och spegelbilder på en skärm som Mohombi står framför.

Benke Rydman var mannen bakom Måns Zelmerlöws Eurovisionvinnande nummer med ”Heroes”. Nu har Benke tagit upplägget till nästa nivå med en skärm med skissade figurer som dessutom visar en reflektion av artisten. Skisserna vi får se är möjligen vuxna släktingar till streckgubben i ”Heroes”.

På repetitionen på torsdagen visade också unga High15 upp en fartfylld dansshow. Tiana Salmon i gruppen fyller 16 år i först i maj och är den yngsta artisten i Melodifestivalen på 15 år.

Zeana och Anis Don Demina har också ett partynummer. Entusiasten kan här spana in flera tidigare framgångsformler från Melodifestivalen. Zeana inleder med solglasögon, som Renaida gjorde 2018. Zeanas scenkläder är brandgula och påminner om dem som Margaret använder vid ett tillfälle förra året, och hon har delvis samma dansare. Och låttexten innehåller ”oj-oj-oj”, på ett sätt som Samir & Viktor gjort sig kända för.

Arja Saijonmaa har sällskap av en grekisk bouzouki-virtuos och har en vit klänning som fladdrar med artistens svepande rörelser. Klänningen är gjord av den snart 89-åriga designern Vuokko Hillevi Lilian-Nurmesniemi.

Deltävling 1: Göteborg

Bidragen i startordning.

1. Chasing Rivers – Nano
2. No Drama – High15
3. Not With Me – Wiktoria
4. Mina bränder – Zeana feat. Anis Don Demina
5. Mina fyra årstider – Arja Saijonmaa
6. Hello – Mohombi
7. Ashes to Ashes – Anna Bergendahl

Foton: Stina Stjernkvist/SVT

I Morgonsvepet får du senaste nytt från Melodifestivalen 2018 torsdag–söndag varje vecka. Anmäl dig här om du vill ha svepet som e-post.