Mellosvepet fredag: Hjärtat i halsgropen
Mellosvepet  Melodifestivalen 2019 

Mellosvepet fredag: Hjärtat i halsgropen

Se Mellosvepet från SVT Play i spelaren.

Det hetaste just nu från Melodifestivalens finalförberedelser i Friends Arena …

Hjärtat i halsgropen, Lina Hedlund
Flera av artisterna har hjärtat i halsgropen de avgörande timmarna. I går var det värst för Lina Hedlund, som har den längsta temporära trappan i ett Melodifestivalbidrag någonsin. Och på finalrepetitionen hände just det som inte fick hända. Lina snavade under promenaden ner i i de höga klackarna. Tack och lov inträffade det nära slutet av trappan, och det blev ingen vurpa – men nära på. I omvälvningarna tappade Lina till och med skärpet.

Lina Hedlund med skärpet i högsta hugg.

Finalförberedelser med förhinder för Wiktoria
Nerverna är på helspänn inför finalen. I går gjorde artisterna sina sista test på scenen innan de olika repetitionerna av hela programmet, då de har mycket kortare scentid. Redan på genrepet i kväll sätter jurygrupperna sina poäng. Wiktoria har varit hes och sparade rösten rejält på scen i går. Hon vill undvika händelserna från 2017, då en förkyld Wiktoria röstades bort av jurygrupperna efter en svag insats på genrepet.

Plastkaoset – del två
Hanna Ferm & LIAMOO har den näst mest spelade låten på svenska Spotify efter John Lundvik. I finalen har de en maffig rigg med byggplast som ska blåsa snyggt i vinden. Men remsorna var för långa i går, precis som inför deltävlingen, och förstörde numret genom att träffa artisterna. Medarbetare fick försöka korta längden mitt under pågående repetition. Det här var första och sista enskilda repetitionstiden på scen. Redan i dag måste längden vara exakt rätt.

Följ stängda finalrepen
På fredagseftermiddagen repeterar artisterna utan att journalisterna får vara med. Men Expertbloggen kommer att direktrapportera och skvallra om artisternas form, klädbyten och hur långt man har kommit med de tekniska förberedelserna av numren inför juryfinalen på kvällen.

Internationella undersökningarna
I dag väntas flera införundersökningar publiceras som försöker efterlikna hur internationella juryn kan tänkas rösta. Bland annat planerar Schlagerprofilerna att presentera sin undersökning under eftermiddagen. Vi väntar med spänning.

Benjamin Ingrosso och Felix Sandman öppnar finalen
Finalens stora öppningsnummer kommer att gå i vänskapens och festlighetens tecken. Fjolårets etta och tvåa, Benjamin Ingrosso och Felix Sandman, uppträder tillsammans innan programledarna spektakulärt ansluter.

Det kan avgöra finalen
Med många röstande kommer resultatet att bli nästan likadant i de olika grupperna. Om få röstar kan det spreta rejält. Därför kan jurygrupperna bli avgörande i finalen. Om folkets olika åldersgrupper röstar ungefär likadant kan den stora skillnaden utgöras av om en av jurygrupperna ger någon av favoriterna kalla handen. Till exempel hade Ace Wilder vunnit mot Sanna Nielsen 2014 om inte Tysklands och Maltas jurygrupper hade förbisett hennes ”Busy Doin’ Nothin'”.

Då släpps röstningssiffrorna
SVT presenterar alla röster och poäng som kommit in under Melodifestivalen – i alla deltävlingar, Andra chansen och finalen. Men för att behålla spänningen sker detta inte förrän efter finalen. I år är röstningssiffrorna extra spännande, eftersom tittarnas röster räknas om till poäng i de olika åldersgrupperna. Alla röstningssiffror släpps klockan 11 tisdag i Expertbloggen.

Melodifestivalen 2019: Finalen

Bidragen i startordning.

1. Norrsken – Jon Henrik Fjällgren (Bidragsbibeln)
2. Torn – Lisa Ajax (Bidragsbibeln)
3. Hello – Mohombi (Bidragsbibeln)
4. Victorious – Lina Hedlund (Bidragsbibeln)
5. On My Own – Bishara (Bidragsbibeln)
6. Ashes to Ashes – Anna Bergendahl (Bidragsbibeln)
7. Chasing Rivers – Nano (Bidragsbibeln)
8. Hold You – Hanna Ferm & LIAMOO (Bidragsbibeln)
9. I Do Me – Malou Prytz (Bidragsbibeln)
10. Too Late For Love – John Lundvik (Bidragsbibeln)
11. Not With Me – Wiktoria (Bidragsbibeln)
12. I Do – Arvingarna (Bidragsbibeln)

Foton: Stina Stjernkvist/SVT

Se också:

Allt om artisternas sista scenrep inför Melodifestivalen 2019-finalen
Smygtitta på repetitionerna på SVT Play: Så är artisternas finalform
Benjamin Ingrosso och Felix Sandman öppnar finalen
Se låtarna från deltävlingarna på SVT Play