Mellosvepet torsdag: Chocköppningen
Mellosvepet  Melodifestivalen 2019 

Mellosvepet torsdag: Chocköppningen

Se Mellosvepet som klipp i SVT Play

Det hetaste från Melodifestivalen i Lidköping.

Arenan i arenan
Melodifestivalen har flyttat från Leksand till Lidköping. Här går evenemanget av stapeln i en bandyarena, på samma sätt som i Sandviken 2010 och när festivalen var här första gången till Andra chansen 2014. I den stora hallen har man byggt upp som en mindre arena i arenan med hjälp av tillfälliga läktare. För att det skulle vara möjligt flyttade bandylaget Villa sin slutspelsmatch mot Motala utomhus den här veckan men vann trots den tillfälliga hemmaplanen med 13–2.

Chocköppningen
Det nybildade folkmetalbandet Pagan Fury har inte uppmärksammats för musiken på förhand. På lördag ska man vända uppmärksamheten till artisteriet – på ett brutalt sätt. Pagan Fury är först ut i startfältet och har ett effektfullt nummer skapat av Fredrik ”Benke” Rydman, där dansarna bland annat kommer att förvrida den mänskliga anatomin genom förlängda armar och masker på huvudet ovansida.

Pagan Fury har fyra dansare med sig på scenen. Foto: Helena Nilsson/SVT

Kvartetten som blev trio
En chocköppning på bidraget av ett annat slag står Arvingarna för. Bandet brukar vara fyra stycken. Men den här veckan är de bara tre. Skälet är att trummisen Tommy Carlsson är på semester med familjen i Florida och kommer hem först till nästa vecka.

– Han hade en resa inbokad och planerad sedan ett och ett halvt år tillbaka. Förväntningarna med barnen var så stora, och han kunde inte backa. Familjen går ju i första hand, säger sångaren Casper Janebrink.

Rekordkvinnan
Ann-Louise Hanson slår rekord i Melodifestivalen på lördag med att sjunga sitt fjortonde bidrag. Dessutom är det 56 år sedan hennes första gång – också det ett rekord.

Men hon kommer bara att ha medverkat tolv olika år. Skälet är att alla bidrag sjöngs av två artister 1963, och dessutom kvalade Ann-Louise av egen kraft in med två olika bidrag 1967. Som om inte det här var nog tävlade hon också i Västtysklands melodifestival 1962.

Deltävling 4: Lidköping

Bidragen i startordning.

1. Pagan Fury – ”Stormbringer”
2. Anton Hagman – ”Känner dig”
3. Lisa Ajax – ”Torn”
4. Arvingarna – ”I Do”
5.  Bishara – ”On My Own”
6. Ann-Louise Hanson – ”Kärleken finns kvar”
7. John Lundvik – ”Too Late For Love”

Redan nu kan du läsa alla veckans låttexter och fakta om bidragen i Bidragsbibeln.

Foto, Arvingarna: Janne Danielsson/SVT

I Mellosvepet får du senaste nytt från Melodifestivalen 2019 torsdag–söndag varje vecka. Anmäl dig här om du vill ha svepet som e-post.