Mariette levde upp till förväntningarna – det här kan ha avgjort Melodifestivalen 2018 i Ö-vik
Deltävling 4: Örnsköldsvik 

Mariette levde upp till förväntningarna – det här kan ha avgjort Melodifestivalen 2018 i Ö-vik

Mariette levde upp till förväntningarna. Att vara sist ut i den sista deltävlingen ger press.

Men det kan också vara en fördel. Vi ser ofta det vi förväntar oss. Under de senaste åren har Anton Ewald och Molly Sandén gått direkt till final från den här platsen bara för att sluta på blygsamma platser i final.

Eller är Mariette en Måns Zelmerlöw, som bara växer och går hela vägen?

Elias Abbas var en favorit hos genrepspubliken, men i sändningen belönade tittarna inte nykomlingen lika mycket, och den möjliga finalplatsen förvandlades till en femteplats för Melodifestivalens yngsta artist i år.

Då låg vägen öppen för Rolandz. Att publiken i arenan var med på noterna på lördagskvällen var tydligt. Och i tv-sofforna fanns en bred publik som öste kärlek över folklige Robert Gustafsson.

Felix Sandman var uppsnackad på förhand men konstaterade direkt efter resultatet att han är van vid att gå via Andra chansen. Han upplevde den resan med FO&O i fjol.

Felix ”Every Single Day” är ett bidrag som jag tycker är extra intressant. Unga minimalistiska uttryck och starka känslor brukar vara en del av framgångsrecept i Melodifestivalen. Och låten och hans artisteri fick tummen upp av många som följde repetitionerna.

Men vi ska inte underskatta ljussättningen. Kanske blev numret helt enkelt för mörkt för att tittarna skulle ta det till sig på första försöket. Att ha ljus i artistens ansikte och arbeta mycket med ögonkontakten brukar vara viktigt i tävlingen.

Olivia Eliasson klev också vidare i tävlingen och var överlycklig i greenroom direkt efteråt. Nykomlingen hade tillsammans med Mariette deltävlingens två stora specialeffektsnummer. Och liksom Felix Sandman brottades hon med en förkylning under veckan. Nu får båda ett par dagar att kurera sig innan vi träffar dem på repetitionerna inför Andra chansen i Kristianstad.

För nu börjar slutspelet, och duellerna är redan klara:

Margaret möter Moncho
Renaida möter Olivia Eliasson
Felix Sandman möter Mimi Werner
Sigrid Bernson möter Mendez

Resultat: Deltävling 4 av Melodifestivalen 2018

Final: Mariette
Final: Rolandz

Andra chansen: Felix Sandman
Andra chansen: Olivia Eliasson

5. Elias Abbas
6. Emmi Christensson
7. Felicia Olsson

Antal röster: 4 866 749 – 385 483 kronor skänktes till Radiohjälpen.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Se första vinnarintervjun – direkt på scen.

Se mer:

Se alla bidrag från Melodifestivalen 2018
Se SVT Nyheters Eftersnack
SVT Nyheters införsändning