Okategoriserade 

Måns Zelmerlöw går in i Eurovisionveckan som segerfavorit

Det har varit intensiva dagar i Wien där vi i redaktionen har samlat in mycket information som vi ska ge er under den här veckan. För nu börjar tävlingen.

I dag genrepar länderna i semifinal 1 sina bidrag i Wiener Stadthalle. Jag ska kolla in jury-genrepet i kväll och ge er en rapport om läget. På tisdagskvällen ser ni semifinal 1 på SVT1 klockan 21.00 (jag vet, det är uråldrigt att det fortfarande är Storbritannien som styr sändningstiderna – där startar det 20.00 och är primetime).

Foto: Andres Putting/EBU

I går var vi på välkomstceremonin. Jag flängde runt och intervjuade artister medan Måns flängde runt och blev intervjuad. Det tog honom två timmar att gå på röda mattan och göra intervjuer där, och han räknade i efterhand ut att det innebär att han rörde sig i en genomsnittlig hastighet på 0,1 kilometer i timmen.

Kvinnor och män i alla åldrar var starstruck av Måns, och det känns helt klart som att vi svenskar går in i tävlingsveckan som favorit till att vinna.

Huvudkonkurrenterna Italien och Australien repeterade för första gången i går. Australien visade upp ett ganska enkelt nummer baserat på gatlyktor. Musikaliskt och svängigt, men inget som sänker segeroddsen.

Italiens rep hyllades däremot av flera. De har en bländande vacker bakgrund med antika romerska statyer. Samtidigt händer det inte så mycket på scenen, och när jag träffade artisterna från gruppen Il Volo förklarade de att de ville hålla det enkelt och fokusera på rösterna.

Det kan vara en miss – väldigt många vill hålla det enkelt i år. Sverige har också en minimalistisk grund, men effekten med skärmen är allt annat än enkel och kan komma att slå knockout på det mesta.

Italien och Australien har också en klassisk nackdel. De är direktkvalificerade till finalen, vilket innebär att de inte får samma exponering i semifinalsändningarna som Sverige. Den faktorn har sannolikt varit avgörande flera gånger under tidigare år.

Sökmotorn Bing har precis sammanställt statistik som ska förutse resultatet i tävlingen. Enligt den är Sverige också favoriten, med 17,2 procents sannolikhet att vinna. Så här ser deras topp fem ut:

  1. Sverige 17,2 %
  2. Ryssland 13,6 %
  3. Italien 13 %
  4. Albanien 10,7 %
  5. Australien 7,7 %

Sverige och Ryssland alltså, låter kanske bekant från 2012?

Men vi har sett det tidigare – det är inte nu det gäller. Först i snacket som går efter den andra semifinalen brukar det utkristallisera sig vilka bidrag som slaget egentligen står mellan. Det var då Nederländerna sköt upp i diskussionen förra året, och i viss mån också Österrike. Christer Björkman var helt med mig när vi pratade om det här nyligen.

– Det är då det börjar på riktigt. Allt tidigare är bara på låtsas, menar han.

Och statistiken från Bing ser jag helt klart som på låtsas. Min uppskattade sannolikhet för Sverige att vinna är i det här läget minst 45 %. Jag har höjt från 40 % sedan jag kom till Wien, och tangerar nu Måns egen uppskattning från Gomorron Sverige här om veckan.

Nu laddar vi för direktsändningarna. Och i år kan alla kompisgäng skapa en egen resultattavla på datorn under programmens gång.

Ha så kul, vi hörs snart igen!