Okategoriserade 

Välkomstfest i Stadshuset – enmansshow av Måns Zelmerlöw eller inte?

mans

Efter en lång arbetsdag tog jag en likaledes lång kväll på Stockholms Stadshus. Kommunen bjöd in på välkomstfest, och efter två år på Café Opera släpptes Melodifestivalen in i Stadshuset igen. Tidigare har det viskats om att Friends Arena faktiskt ligger i Solna – alltså fel kommun. Men i år var det inget knussel!

Det tackar vi för, och i minglet på den eleganta tillställningen var förstås ämnet givet. Vem vinner på lördag?

Ungefär var tredje person jag frågade menar att Måns Zelmerlöw har det här som i en liten ask. Person två av tre menar att Jon Henrik Fjällgren, Mariette och möjligen Eric Saade absolut är med i matchen och ser det här som spännande. Person tre av tre blandar in ytterligare något bidrag, till exempel Hasse Andersson.

Själv tittar jag på omröstningsresultatet på vår förstasida, där Måns Zelmerlöw i skrivande stund har 36 procent av de nästan 10 000 rösterna. Min erfarenhet är att omröstningsresultaten under finalveckan ringar in bidragen som fajten kommer att stå mellan. Att något av bidragen sprungit i väg på det här sättet kan jag inte minnas någonsin har hänt. Loreen hade definitivt inte den här typen av marginal med ”Euphoria”.

eric

Men än finns det tid kvar. Eric Saade sade till mig i dag att ”allt nollställs” i och med genrepet på fredag, och det kunde Måns hålla med om. Så kanske skulle vi nollställa vår webbomröstning då, för att se om det stämmer?

Måns Zelmerlöw själv är förstås allt annat än bekväm med att målas upp som storfavorit i det här läget. I Andra chansen kan de nederlagstippade ha premierats, och det kan absolut bli en liknande effekt här. Tittarna ”glömmer” att rösta på den som man är övertygad om ska vinna, medan de nederlagstippade värvar sympatier och får fans som mobiliserar.

Men favoritskapet kan också få motsatt effekt. Om alla hurrar för Måns Zelmerlöw och pekar åt samma håll kan osäkra tittare välja ”Heroes” som favoritbidrag av bara farten. Vi människor lär oss ju genom att härma andra.

hasse

Den mest otippade toppkandidaten på förhand är å andra sidan Hasse Andersson. Skåningen rapporteras nu ha massivt stöd av Sveriges barn, och för den delen flera andra segment av befolkningen (vad sägs till exempel om alla skåningar?). Nu har han medverkat i Bolibompa också.

Det blir en spännande och intressant resa genom finalveckan – som alltid.

Jag lämnade Stadshuset med en pose … som jag tror kommer från något av bidragen.

20150312_001616

Bild av Mirja Bokholm från Juicyplay.se.