Okategoriserade 

Maffigt i Malmö: Morgonsvepet 11/2 Melodifestivalen 2016

Kul att många redan valt att prenumerera på Morgonsvepet – om du också vill ha det direkt till din e-post är det bara att meddela oss här.

Okända debutanten Wiktoria har fått det sista startnumret. Foto: Felicia Holte

I dag: Smygtitta på bidragen

Torsdagen är här, och artisterna i den andra deltävlingen har hunnit bo in sig en natt i Malmö. Nu är det dags för alla bidrag att testa ett repetitionspass på scen i den gamla Eurovisionarenan från 2013.

Klockan 10.40 sätter David Lindgren i gång, och sedan fortsätter de i startnummersordning ända till klockan 16.40.

Löpande under dagen lägger vi ut smygtittar på 30 sekunder. Förhoppningsvis leder det inte till att någon av låtarna blir diskad den här gången …

Smygtittarna lägger vi upp löpande under dagen så att ni ska få dem så fort som möjligt. Därför finns det ingen fastställd tid för dem, men att de kommer två timmar efter att en artist repeterat är en bra tumregel att ha hemma framför datorskärmen – för att det inte ska krypa av iver alltför mycket i kroppen. Sedan kan man i stället få bli glatt överraskad om det går snabbare än så. Det tar sin tid på grund av produktionskedjan och godkännanden som behöver hämtas in.

Vi kommer också som vanligt att direktrapportera hela dagen. Första halvan får du allt som händer av Mathilde i redaktionen, och under andra halvan står jag för referaten. Redan nu finns det alltså chans till en heldag med Melodifestivalen.

Och showerna finns det skäl att ha höga förväntningar på. David Lindgren kommer att försöka flytta fram gränserna med en lasershow i världsklass framtagen av koreograferna Dawid Bienkowski och Mario Pérez Amigo. Isa kommer att stå för en nyskapande skuggshow signerad Fredrik ”Benke” Rydman (därmed har hon samma regissör och samma låtskrivare som Måns Zelmerlöw förra året). Wiktoria har en scenshow som bygger på projiceringar. Molly Pettersson Hammar har bland annat eld. Och så vidare.

SVT:s bidragsproducenter suckar lite över allt extrajobb när bidragen år för år blir allt mer ambitiösa.

Efter repetitionerna är det dags att plocka fram finkläderna och gå på välkomstfest. Malmö stad bjuder traditionsenligt in till Malmö Rådhus på en tillställning som brukar vara ganska elegant. Vi får säkert fina mingelbilder på webbplatsen med artister som glider fram i salarna av sten.

David Lindgrens repetition på onsdagen. Hur lasershowen kommer att se ut kan vi än så länge bara fantisera om. Foto: Lina Åhman/SVT

I går: Försmak på deltävlingen

Under onsdagen berättade jag i bloggen om hur det gick på de första repetitionerna i Malmö. Vi fick bland annat besked om att debutanten Wiktorias koreograf är ingen annan än Anton Ewald. Anton kommer till Malmö nu under torsdagen för att bistå vid Wiktorias första repetition på scen. Det finns alltså minst en fördel med att ha ett sent startnummer – man kan ha medarbetare som åker till festivalstaden först på torsdagen.

Mediernas representanter på plats i Malmö fick lyssna på låtarna på kvällen, och det allmänna omdömet talar om en stark deltävling. Personligen upplever jag kvaliteten på musiken som ovanligt hög i år, så det blir spännande att se om pressen överlag kommer att kunna peka ut någon dipp under resans gång. Isa och Molly Pettersson Hammar nämns i det tidiga snacket som heta kandidater i den här deltävlingen, men även David Lindgren, Wiktoria och trion med Patrik Isaksson, Tommy Nilsson & Uno Svenningsson lyfts fram.

Något helt annat som är värt att lyftas fram är Tobias Larssons nya projekt. I går startade han nämligen en blogg på svenska där han på fullt allvar avser skriva ett inlägg om varje låt som någonsin tävlat i Eurovision Song Contest. De första tre inläggen kom redan första dagen, och de var inte ens korta. Stort och varmt lycka till, Tobson!

Om Morgonsvepet: Det händer mycket i Melodifestivalens värld. Många hinner inte läsa alla artiklar och se alla inslag. Och inte ens de som gör det får samma inblick som vi som jobbar bakom kulisserna på Melodifestivalen dagligen. För att du ska kunna hänga med på bara ett par minuter finns Morgonsvepet. Du hittar det här i bloggen – men kan också få det direkt till din e-post genom att prenumerera. Morgonsvepet kommer normalt varje morgon onsdag–söndag under de sex tävlingsveckorna.