Okategoriserade 

Lyssna på låtarna: Morgonsvepet 17/2 Melodifestivalen 2016

Vill du ha Morgonsvepet direkt till din e-post? Prenumerera här.

Molly Sandén. Foto: Janne Danielsson/SVT

Lyssna på låtarna i deltävling fyra

Oväntat hamnade uppmärksamheten tillfälligt på den fjärde deltävlingen. Fram till klockan 17 i dag kan du lyssna på 30 sekunder av alla bidrag som tävlar i Gävle.

Skälet är att 30 sekunder av Molly Sandéns ”Youniverse” plötsligt fanns ute i en utländsk nätbutik i måndags kväll.

Tävlingsredaktionen på SVT har kommit fram till att skivbolaget och övriga inblandade i bidraget inte har begått några misstag. Det är nätbutiken som har råkat lägga ut förhandslyssningen. I Melodifestivalen 2010 och 2012 inträffade liknande låtläckor.

När Anna Books ”Himmel för två” diskades i deltävling ett hade låtskrivarna själva skickat in kompositionen till Moldaviens melodifestival 2014, där den publicerats. En annan skillnad är att bidrag som tävlar i Eurovision Song Contest inte får ha varit utgivna tidigare än på hösten föregående år.

Men att ha funnits ute i förtid innebär en möjlig fördel för bidraget, så för att det ska bli rättvist ligger nu alla bidrag i den fjärde deltävlingen uppe på svt.se/melodifestivalen under 24 timmar. Passa på att lyssna!

Oscar Zia. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Mot Norrköping

Nu riktar vi blickarna mot Norrköping och den tredje deltävlingen. Som vanligt på onsdagarna kommer en höjdpunkt klockan 11.30, då Bidragsbibeln med alla låttexter publiceras på svt.se/melodifestivalen.

Strax innan klockan 13 börjar sen den första artisten repetera på plats. Den enda platsen där du kan följa repetitionerna den första dagen är på svt.se/melodifestivalen, där jag rapporterar om bidrag för bidrag i bloggen.

Sist ut på lördag är Oscar Zia, som nu beskriver sin låt ”Human” som mid-tempo som bryter ut i en stor och mäktig arenalåt och med en text som kommer från hjärtat. Framträdandet blir ”avskalat med lite finess”.

Öppnar veckans deltävling gör SaRaha – eller Sara Larsson, som hon egentligen heter. Bidraget ”Kizunguzungu” har producerats av världsartisten Arash Labaf, och hon beskriver det som en energisk afropoplåt där engelska möter swahili. SaRaha har bott i Tanzania en stor del av sitt liv och har redan en artistkarriär där.

Vid Gina Dirawis sida som programledare den här veckan står Henrik Schyffert.

Foto: Frida Arvidsson & Viktor Brattström

Scenen klar för Eurovision

Inför Eurovision Song Contest har det också hänt grejer. I måndags visade vi hur scenen i Globen kommer att se ut.

Och i lördags avgjordes Italiens San Remo-festival, som var inspirationen när Eurovision Song Contest en gång i tiden grundades. I år hade det italienska tv-bolaget bestämt att festivalens vinnare skulle erbjudas att bli landets Eurovisionbidrag. Men vinnarna Stadio avböjde, och i stället blir det tvåan Francesca Michielin som sjunger för landet i Stockholm.

Samtidigt har Georgiens låt blivit klar. Sedan tidigare var det bestämt att landet skulle representeras av rockbandet Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz.

I valet av låt hade tittarna hade makten tillsammans med en internationell jury. Men till skillnad från i Melodifestivalen bestod juryn bara av fyra personer – varav två svenskar. Christer Björkman och Melodifestivalens innehållskoreograf Sacha Jean Baptiste var båda med och bestämde. Christer satt tidigare i juryn när Belgien valde bidrag.

Så här låter det vinnande bidraget ”Midnight Gold”:

Om Morgonsvepet: Det händer mycket i Melodifestivalens värld. Många hinner inte läsa alla artiklar och se alla inslag. Och inte ens de som gör det får samma inblick som vi som jobbar bakom kulisserna på Melodifestivalen dagligen. För att du ska kunna hänga med på bara ett par minuter finns Morgonsvepet. Du hittar det här i bloggen – men kan också få det direkt till din e-post genom att prenumerera. Morgonsvepet kommer normalt varje morgon onsdag–söndag under de sex tävlingsveckorna.