LIAMOO avslutar Melodifestivalen 2018 på hemmaplan
Deltävling 2: Göteborg  Inför Melodifestivalen 2018 

LIAMOO avslutar Melodifestivalen 2018 på hemmaplan

Startnummer 7 i deltävling 2: Göteborg. Artist: LIAMOO. Bidrag: ”Last Breath”. Låtskrivare: Peter Bjørnskov, Lene Dissing, Liam Cacatian Thomassen och Morten Thorhauge.

Foto: Janne Danielsson/SVT

LIAMOO, aristnamn för Liam Cacatian Thomassen, är en rappare och sångare från Göteborg som vann Idol 2016. I Melodifestivalen tävlar han med det sista startnumret i deltävlingen som avgörs i hans hemstad.

LIAMOO om ”Last Breath”

Show 60 % | Udda 85 % | Tempo 50 % | Humor 10 % | Dans 10 %

• Låten:
– Jag har alltid fått frågan om det ska vara upptempo eller ballad, men det är väl något där emellan.

• Budskap:
– Låten är väldigt personlig och djup. Jag bjuder verkligen på mig själv och mitt djupa inre, mitt liv.

• Melodifestivalreferens: Loreen – ”Euphoria”
– ”Euphoria” tilltalade mig väldigt mycket. Den är väldigt mörk, fast det fanns fortfarande ljus i den. Jag diggade framträdandet, jag tyckte att det var väl genomarbetat.

Gustavs överkurs

Både LIAMOO och Martin Almgren har vunnit Idol, och därmed har Melodifestivalen för första gången två Idolvinnare ett och samma år.  I två av tre tidigare fall när en Idolvinnare har tävlat har resultatet blivit en blygsam finalplacering, och i ett fall har det blivit uttåg i deltävlingen.

Precis som Amanda Fondell (ut i deltävlingen) och Lisa Ajax (blygsam finalplacering) debuterar LIAMOO i Melodifestivalen bara ett och ett halvt år efter segern i Idol.

Däremot, för vad nu den vetskapen är värd, är LIAMOO den första tidigare Idolvinnaren som antagit ett särskilt artistnamn sedan segern. I Idol tävlade han ju som brukligt under sitt riktiga namn, Liam Cacatian Thomassen.

LIAMOO, som han vill att vi skriver det, är ett smeknamn inspirerat av brasilianska fotbollsspelare. Han fick det av en kompis under skolåren, och jag gissar att det helt enkelt är inspirerat av namn som Robinho.

Jag skriver namnet med versaler eftersom jag är en artig representant för tävlingsarrangören SVT. Men frågar du språkvården så säger de nej till sådan här så kallad logotypskrivning. Den som vill skriva vårdad svenska normaliserar logotypskrivningar och skriver i det här fallet Liamoo.

Däremot gäller språkrådet om att normalisera inte till exempel Svenska Akademien och Dagens Nyheter, som med normala skrivregler skulle ha fått gemen initial i det andra ordet i namnet. De undantagen har jag aldrig förstått mig på.

LIAMOO var tydlig redan när jag frågade honom i november om att hans artistnamn rätteligen skrivs med stora bokstäver. Men i januari hängde Felix Sandman på och ändrade sitt anmälda artistnamn till – FELIX SANDMAN. Alltså skriver jag hans namn med versaler i till exempel listor med alla bidrag.

Däremot kommer jag inte att skriva namnet som FELIX SANDMAN i löpande text (som jag precis gjorde nu). Det vet jag inte om hans team hade tänkt sig att man skulle göra heller. Här går hur som helst gränsen för min SVT-artighet. Det slår sönder skriftbilden för mycket och vore att göra läsaren en otjänst.

Skrivningen LIAMOO är kortare och fungerar i någon mån i löpande text, samtidigt som det inte förvirrar genom att tangera ett personnamn. Här har vi också en motsvarighet i YOHIO, som den artisten använde som officiellt artistnamn.

Det motsatta ”problemet” hade vi för övrigt med Dr Alban, som officiellt tävlade i Melodifestivalen 2014 med sitt namn skrivet helt med små bokstäver: dr alban. Den gången avrådde jag min redaktion från att använda logotypskrivningen i löpande text, på samma sätt som för FELIX SANDMAN … förlåt, Felix Sandman.

Missa inte:

SVT Play: Se LIAMOO presentera bidraget
Här berättar LIAMOO mer om låten i SVT Play
Hela listan: Alla artister och låtar i Melodifestivalen 2018
Alla Inför Melodifestivalen 2018-bloggar – ett nytt bidrag om dagen