Okategoriserade 

Låtskrivarna 2016 – Melodifestivalens nästa utvecklingssprång?

För ett halvår sedan: Kören, Måns Zelmerlöw, Christer Björkman och låtskrivarna Linnea Deb, Anton Hård af Segerstad och Joy Deb pustar ut i greenroom efter finalframträdandet i Eurovision 2015. Joy och Linnea debuterade 2012 och kom trea i Melodifestivalen (tack till Mads Mortensen för den kompletteringen). Foto: Lina Åhman/SVT

Etta, tvåa, etta.

Det är resultatraden som makarna Joy Deb och Linnea Deb har i Melodifestivalen de tre senaste åren.

Nu har de lyckats få med hela fyra bidrag. Nytt personligt rekord för de regerande Eurovisionmästarna.

Alla fyra bidrag (Lisa Ajax, Isa, Molly Pettersson Hammar och Ace Wilder) har Debbarna skrivit tillsammans med Anton Hård af Segerstad, som också var med på guldlåten ”Heroes”.

Anton fick med fyra bidrag i festivalen förra året också. Extremt imponerande.

Bedriften blir inte mindre av att spridningen på låtskrivare i Melodifestivalen 2016 är stor. Så här ser topplistan ut med de som lyckats få med mer än ett bidrag:

1. Joy Deb – 4 bidrag
Linnea Deb – 4 bidrag
Anton Hård af Segerstad – 4 bidrag

2. Anderz Wrethov – 3 bidrag

3. Larry Forsberg – 2 bidrag
Sven-Inge Sjöberg – 2 bidrag
Lennart Wastesson – 2 bidrag

Här får man inte missa att såväl Deb–Deb–Hård af Segerstad som Forsberg–Sjöberg–Wastesson skriver i grupp. Det är alltså bara tre tävlande kandidaturer som lyckats få med mer än ett bidrag – två arbetsgrupper och så Anderz Wrethov (mannen bakom ”Guld och gröna skogar”).

Det här pekar på ovanligt stor spridning på låtskrivarsidan i år. Bland låtskrivarna i Melodifestivalen 2015 kunde man i stället för årets tre räkna till nio tävlande med mer än ett bidrag.

Festivalkungarna Thomas G:son och Fredrik Kempe har bara ett bidrag var i Melodifestivalen 2016 – senast det hände vet inte ens jag.

Bobby Ljunggren tävlar också med ett bidrag, och det betyder att han håller undan i den prestigefyllda listan över tiderna mesta Melodifestivallåtskrivare. Bobby har nu fått med 46 bidrag och G:son 43.

Kanske ska man se den stora spridningen på låtskrivare som ett tecken på hård konkurrens. Segern i Eurovision Song Contest kan ha sporrat Sveriges låtskrivare och skapat en situation som gjort det svårare att dominera.

För inte så länge sedan var Melodifestivalen en tydlig nisch där enskilda låtskrivare var ohotade specialister. Dominanter som Bobby Ljunggren, Thomas G:son och Fredrik Kempe har haft sina största framgångar i tävlingen och inte utanför den.

Kanske har det luckrats upp. Debbarna har varit tydliga med att de inte skriver musik som är skräddarsydd för Melodifestivalen. Och det finns många låtskrivare 2016 som har varit mer framgångsrika utanför Melodifestivalen.

Nu tävlar internationella namn som David Kreuger (Cheiron Studios, Britney Spears, Westlife), Jakke Erixson (Christina Aguilera, JLo, Enrique Eglesias), Jonas Wallin (Avicii) och Arash. Vi får också höra tongångar från recensentfavoriter som Jocke Åhlund (Teddybears STHLM) och Andreas Kleerup.

Aristutbudet har breddats gradvis i 15 år. På låtskrivarsidan gick det länge trögare – men kanske kom det igång någonstans när RedOne tävlade 2011.

Sverige har många framgångsrika artister. Men det är ingenting jämfört med landets låtskrivare.

Det visar vilken potential som finns i utvecklingen som den moderna Melodifestivalen är inne i.