Låtskrivarrekordet: Jimmy Janssons otroliga resultat inför Melodifestivalen 2020
Melodifestivalen 2020 

Låtskrivarrekordet: Jimmy Janssons otroliga resultat inför Melodifestivalen 2020

Listan med klara artister fylldes på. Dagarna gick och tisdagen, den stora presentationsdagen, närmade sig.

Till slut tickade de sista bidragen in. Och jag skrek till.

Jimmy Jansson var med på ett av dem. Och hade i och med det 6 bidrag på samma år.

Det är rekord. Den enda som har lyckats med det i den moderna Melodifestivalen är Thomas G:son. 2006 hade G:son sex bidrag – men då bestod startfältet av 32 låtar.

Nu finns det bara 28 platser att slåss om. Att lägga beslag på 6 av dem betyder att Jimmy Jansson kommer att tävla med mer än vart femte bidrag i vinterns festival.

Han har bit för bit jobbat upp sig.

– Jag gör som alla andra, skriver låtar som jag tror på och skickar in. Jag kanske har blivit bättre på att hitta den perfekta kombinationen mellan låt och artist och har möjlighet att jobba med fler artister. Man jobbar ju upp sig och får möjlighet att skriva ihop med fler och fler, säger han.

Fyra av de sex låtarna skrev Jimmy på låtskrivarläger, så kallade camps.

”Vi kan gunga”. Jimmy Jansson när det begav sig i Melodifestivalen 2005. Foto: Mark Earthy/TT

Vad har du för stil som låtskrivare?

– Jag tycker att det är svårt att säga själv. Jag gillar tydliga melodier och refränger. Jag är också väldigt bred genremässigt. Jag gillar att göra Drängarna, som är gubb-shuffle, men jag gillar också att göra stora ballader.

I vinter blir det en lång turné. Jimmy är med i alla fyra deltävlingar.

– Jag fick alla städer. Jag tror att jag kommer att åka till alla eftersom jag tycker att det är viktigt att vara där och visa att man bryr sig.

Kommer vi att få se dig i Melodifestivalen igen som artist?

– Man ska aldrig säga aldrig, men jag tror verkligen inte det. Jag trivs så bra som låtskrivare.

Bobby Ljunggren vann senast Melodifestivalen år 2010, med Anna Bergendahl som artist. Kristian Lagerström till vänster var också med och skrev vinnarbidraget. Nu tävlar Bobby tillsammans med Anna en tredje gång. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Att samma låtskrivare dyker upp gång på gång sticker i ögonen på en del tittare. Visserligen deltar 78 olika låtskrivare i Melodifestivalen i år, men vissa namn dyker upp titt som tätt.

De namnen är värda den största respekt som hårt arbetande kreatörer. För går det att tävla så går det att öka sin chans till framgång genom träning och talang. Hälften av startfältet i Melodifestivalen väljs i blindo av en urvalsjury som inte ens känner till vilka som har skrivit låtarna.

– Det verkar som att många av mina låtar i år kom via juryn. Det är extra roligt, då vet man att låten har funkat utan att de vet vem man är, säger Jimmy.

Framgången är inte underligare än att Lionel Messi toppat skytteligan i spanska fotbollsligan år efter år. Ingen påstår att Messi har lyckats med det genom vänskapskorruption. Han har helt enkelt övat upp sin skicklighet i tävlingsformatet fotboll. Jag utvecklade tankarna mer i ett inlägg i vintras.

De mest välmeriterade låtskrivarna utanför tävlingen är Jörgen Elofsson och Lis Rodrigues, som står bakom Faith Kakembos ”Crying Rivers”. De har skrivit stora hits till artister som Britney Spears och Eminem.

Men i festivalens historia är den mest välmeriterade låtskrivaren 2020 Bobby Ljunggren. Tillsammans med Lasse Holm är han ensam om att ha vunnit 5 gånger. Nu gläds Bobby för Jimmy Janssons skull.

– Omkring 2014 var han lite nere. Då sade jag honom att han ska ha med tre låtar varje år, så bra är han. Han är värd varenda låt, han är så ödmjuk och jobbar hårt.

Sonja Aldén och Bobby Ljunggren med Marcel Bezençon Award i klassen Pressens pris i Melodifestivalen 2007. Nu tävlar de tillsammans igen. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Nästa år har Bobby själv skrivit Sonja Aldéns och Anna Bergendahls låtar. Därmed tävlar han med sitt 49:e och 50:e bidrag.

– Det är en overklig siffra, men samtidigt har det hänt under väldigt lång tid. Jag var med första gången 1987, så det är bara en och en halv om året ungefär, säger han.

Dessutom firar Thomas G:son 60 bidrag år 2020 och drygar ut sitt rekord.

Debutanterna Paul Rey och Alex Shield går samtidigt direkt in med två bidrag sitt första år.

Låtskrivartoppen i Melodifestivalen 2020

Antal bidrag i Melodifestivalen genom tiderna (inräknat 2020) inom parentes.

1. Jimmy Jansson (21) – 6 bidrag
2. Thomas G:son (60) – 4 bidrag
3. Palle Hammarlund (6) – 3 bidrag
4. Laurell Barker (4), Nanne Grönvall (13), Bobby Ljunggren (50), Dino Medanhodzic (3), Paul Rey (2), Alex Shield (2), Anderz Wrethov (19) – 2 bidrag

Sedan Melodifestivalen minskades från 32 till 28 bidrag inför år 2015 har låtskrivarna med flest bidrag varit: Thomas G:son och Jimmy Jansson med 5 bidrag var 2019, Thomas G:son med 4 bidrag 2018, Thomas G:son med 4 bidrag 2017, Joy och Linnea Deb med 4 bidrag 2016 och Thomas G:son med 4 bidrag 2015.

Följande låtskrivare har lyckats med bedriften att få med 5 bidrag på ett och samma år sedan festivalen utökades inför säsongen 2002: Niklas Edberger (2005), Johan Fransson (2005), Thomas G:son (2006 [6 bidrag!], 2013 och 2019), Jimmy Jansson (2019 och 2020 [6 bidrag!]), Tim Larsson (2005), Bobby Ljunggren (2003 och 2008), Tobias Lundgren (2005), Henrik Wikström (2007, 2008 och 2009).

Fakta: Jimmy Janssons bidrag i Melodifestivalen 2020

• Ballerina – Malou Prytz
• Take A Chance – Robin Bengtsson
• Vamos Amigos – Mendez feat. Alvaro Estrella
• Piga & dräng – Drängarna
• Winners – Mohombi
• Brave – Hanna Ferm

Foto, toppbild: Bertil Ericson/TT

English summary

Songwriter Jimmy Jansson sets a new all-time best since the expansion of Melodifestivalen in 2002. The former singer has qualified with 6 entries to next year’s contest. Thomas G:son is the only one who has accomplished the same thing, but he did this in 2006, when there were 32 entries in Melodifestivalen. Jimmy Jansson has now managed to land 6 entries with only 28 positions available.

Missa inte:

• Hela listan: Här är artisterna i Melodifestivalen 2020