Klart i dag: Tufft motstånd för Sverige i Eurovision 2020
Eurovision 2020 

Klart i dag: Tufft motstånd för Sverige i Eurovision 2020

Ovan: John Lundvik höjer Sångfågeln efter finalsegern i Melodifestivalen 2019. I Eurovision blev det sedan en svensk femteplats. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Sverige kommer att starta i den första halvan av den första semifinalen av Eurovision Song Contest 2020. Det stod klart när semifinalerna lottades i dag.

En utgångsposition i den första halvan av ett startfält är statistiskt ofördelaktigt. Bidrag som startar i den första delen riskerar att glömmas bort när det är dags att rösta.

– Statistiken säger att det är aningen tuffare för bidragen i den första halvan av startfältet. Men för att vinna Eurovision måste vi slå alla oavsett var vi ligger i startfältet, säger Christer Björkman, som i år kommer att vara delegationschef för Sverige.

Men det finns en positiv twist.

I den första semifinalen tävlar bara 17 bidrag – och 10 ska vidare till finalen. I den andra semifinalen tävlar 18 bidrag med samma förutsättningar.

Den proffsiga programledaren Chantal Janzen fick publiken att skratta flera gånger under dagens sändning från Rotterdam. Men när den här lappen drogs gissar jag att de andra länderna i semifinal 1 inte skrattade.

Lyckas vinnaren av Melodifestivalen 2020 inte gå till final med de här förutsättningarna hade vi ändå inte kunnat mäta oss med toppbidragen.

Mindre bra för Sverige är å andra sidan att vi kommer att behöva tampas med traditionellt starka Eurovisionländer som Ryssland, Ukraina, Australien och Rumänien redan i semifinalen. Även om vi ännu inte vet vilka bidrag de kommer med.

– På pappret ser det ut som ett riktigt tufft startfält. Det blir väldigt roligt för tittarna, en riktig nagelbitare, säger Christer Björkman.

Men det finns en ytterligare fördel med att tävla i den första semifinalen – som har med bekvämlighet att göra.

– Det är alltid väldigt skönt att vara i första semin. Teamet är på plats från start och vi kan förhoppningsvis luta oss tillbaka och njuta av semi 2 som lyckliga finalister. Framför allt får vår artist två dagar på sig att ladda om och finslipa inför finalen, säger Christer Björkman.

Samtidigt betyder lottningen att den svenska delegationen måste vara på plats i Rotterdam redan till den första repetitionsdagen och därmed får en längre vistelse i värdstaden och får betala en eller eller par extra hotellnätter.

Det exakta startnumret bestäms av Eurovisions tävlingsproducent vid senare tillfälle. Värdlandet Nederländerna och evenemangets största bidragsgivare Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland är direktkvalificerade till finalen.

Lottningen skedde i en direktsändning från Rotterdam på Eurovisions officiella Youtube. Ibland hör man den hopplösa Eurovision-svengelskan Allocation Draw, men den använder vi så klart inte i ett sammanhang som ska vara begripligt och riktat till allmänheten.

Men sändningen var proffsig – kanske överdrivet proffsig med tanke på hur jämförelsevis få tittare som semifinallottningarna av Eurovision har. Vi som såg sändningen lär emellertid inte ha tappat det solida förtroende som Nederländerna i dagsläget har som arrangör.

Se hela sändningen från Eurovisionlottningen i Rotterdam här:

Ovanligt få svenskar kommer att vara inblandade i organiserandet av Eurovision i år. För första gången på en rad år kommer Christer Björkman bara vara svensk delegationschef. Men jag råkar veta att det finns svenskar som kommer att ha viktiga roller ändå.

Och direkt efter tävlingen tar ju Martin Österdahl över som EBU:s Eurovisionchef.

De tävlar i den andra semifinalen.

English summary

Today the 2020 Eurovision Song Contest Allocation Draw was conducted. Sweden will start in the first half of the first semi final.

Find out more on the draw from the below link.

Se också:

Allt om semifinallottningen på Eurovision.tv