Kikki Danielsson väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame
Hall of Fame 

Kikki Danielsson väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame

Nu är det klart att Kikki Danielsson tar plats i Melodifestivalens Hall of Fame! Kikki sällar sig alltså till skaran som kommer att hyllas i samband med Andra chansen den 29 februari.

Nu börjar vi veckans hyllningar av de mest minnesvärda insatserna från Melodifestivalens historia. 12 nya invalda presenteras varje vecka och visas i ett inslag i programmet. Men det inslaget är ju alldeles för kort. Här i Expertbloggen får du mer att gotta dig i, så att du är påläst.

Återse höjdpunkterna från Kikkis karriär i Melodifestivalen:

Motivering:

”Kikki Danielsson väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame för sina klassiska vinster med ’Dag efter dag’ (1982) och ’Bra vibrationer’ (1985).”

”Dag efter dag” framförde Kikki tillsammans med Elisabeth Andreasson i gruppen Chips. Låten skrevs av Lasse Holm och Monica Forsberg. ”Bra vibrationer” skrevs av Lasse Holm och Ingela ”Pling” Forsman.

Kikki Danielsson, som egentligen heter Elsie Ann-Kristin Ros (ogift Danielsson), har medverkat i Melodifestivalen hela tio gånger. Hon är med det trea i Melodifestivalens maratontabell och är efter Ann-Louise Hanson (12) den som har tävlat som artist i näst flest olika Melodifestivaler.

Fakta: Kikki Danielssons bidrag i Melodifestivalen

1978: Miss Decibel (2:a) (Lasse Holm och Wizex)
1980: Mycke’ mycke’ mer (4:a) (Chips)
1981: God morgon (2:a) (Sweets ’n Chips)
1982: Dag efter dag (1:a (8:a i Eurovision Song Contest 1982)) (Chips)
1983: Varför är kärleken röd? (2:a)
1985: Bra vibrationer (1:a (3:a i Eurovision Song Contest 1985))
1992: En enda gång (4:a)
2002: Vem é dé du vill ha (3:a) (Kikki, Bettan & Lotta)
2006: I dag & i morgon (10:a)
2018: Osby Tennessee (7:a i DF)

Dessutom slutade Kikki på fjärde plats i Norsk Melodi Grand Prix (Norges uttagning) år 2003 med ”Din hånd i min hånd” (tillsammans med Bettan & Lotta).

In English

The next inductee in the Melodifestivalen Hall of Fame to be presented and look back on is Kikki Danielsson.

Motivation:

”Kikki Danielsson is inducted in the Melodifestivalen Hall of Fame for her classic victories with ’Dag efter dag’ (1982) and ’Bra vibrationer’ (1985).”

Se också:

• Allt om Melodifestivalena Hall of Fame: Regler och alla invalda