Karin Gunnarsson blir Sveriges delegationschef i Eurovision Song Contest 2018
Eurovision 2018 

Karin Gunnarsson blir Sveriges delegationschef i Eurovision Song Contest 2018

Bild: Karin Gunnarsson. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

I år får vi i Sverige en ny delegationschef i Eurovision Song Contest: Karin Gunnarsson. Christer Björkman som haft jobbet tidigare ser ju ut att bli tävlingsproducent för hela Eurovision igen.

Christer Björkman har tidigare sagt att han gärna skulle se Karin efterträda honom den dag han slutar med Melodifestivalen.

Uppdraget som delegationschef innebär att leda den svenska delegationen och vinnaren från Melodifestivalen i tävlingen i Lissabon. Det är samma roll som i engelskspråkiga sammanhang kallas head of delegation. Men den som reflekterat över vad som är lämpligt i en svensk text (vilket många inte verkar ha gjort i de här sammanhangen) översätter så klart titlar till svenska.

Hur som helst, jag har lärt känna Karin som en varm och härlig person. På pressbilderna där hon presenteras i chefsroller, som den här ovanför, brukar hon se desto mer allvarlig ut.

Karin har en lång bakgrund i musikbranschen och är sedan förra året ordförande i Melodifestivalens urvalsjury och biträdande tävlingsproducent vid sidan av Christer Björkman.

– Det ska bli jätteroligt och väldigt spännande. Det känns väldigt stort eftersom jag är uppvuxen med Eurovision och Melodifestivalen och alltid tittat. Jag ser fram emot att resa med teamet till Lissabon och representera Sverige, säger Karin om jobbet som delegationschef i ett pressmeddelande från SVT.

Christer Björkman är ordinarie delegationschef men är alltså för tredje året i rad anlitad som tävlingsproducent för hela Eurovision Song Contest.

– Rollen som delegationschef innebär att förbereda och planera vistelsen i Lissabon och dessutom ansvara för vår artists framträdande i Eurovision. Eftersom Karin och jag gemensamt varit med på artisternas resa fram till i dag är hon väl förberedd. Karin är inte bara extremt begåvad utan även både nyfiken och modig, så det här kommer att gå hur bra som helst, säger Christer i pressmeddelandet.

Karin Gunnarsson kommer närmast från Sveriges Radio P3 där hon under många år jobbat som musikredaktör och koordinator samt artistbokare för bland annat P3 Guld.

Fakta: Eurovision Song Contest 2018

• Arrangeras av Rádio e Televisão de Portugal (RTP) och sänds från Lissabon i Portugal.
• De två semifinalerna, 8 och 10 maj, direktsänds i SVT1 och SVT Play kl. 21.00. Sverige deltar i andra semifinalen.
• Finalen direktsänds i SVT1 och SVT Play lördagen den 12 maj kl. 21.00.