Kamferdrops dolda budskap i Melodifestivalen 2018
Deltävling 1: Karlstad  Inför Melodifestivalen 2018 

Kamferdrops dolda budskap i Melodifestivalen 2018

Startnummer 6 i deltävling 1: Karlstad. Artist: Kamferdrops. Bidrag: ”Solen lever kvar hos dig”. Låtskrivare: Danne Attlerud, Kamferdrops, Martin Klaman, Erik Smaaland, Herbert Trus och Kristoffer Tømmerbakke.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Norsk innovativ akt som inte avslöjar sitt utseende och som slog igenom stort i Sverige 2017 med sin egen version av Ole Ivars & Kikki Danielssons ”Jag trodde änglarna fanns”.

Kamferdrops om ”Solen lever kvar hos dig”

Show 100 % | Udda 100 % | Tempo 60 % | Humor 0 % | Dans 75 %

• Låten:
– Min låt heter ”Solen lever kvar hos dig”, det blir med svensk-norskt uttal, Skavlan-vibe. Vår grej att vi bygger broar mellan dansband och tropiskt. Vi har aldrig hört någon annan som har gjort det men tyckte att det är två världar som borde komma närmare varandra. Vi har gjort samma grej, där vi moderniserar dansband, med den här låten. Det blir glitter och rosa, och jag hoppas att blandningen mellan det autentiska med dansband och den moderna prägeln kommer att tillföra lite glitter, enhörningar och rosa vingar till hela showen.

• Budskap:
– Många kanske tänker att masken inte är inkluderande, men för mig känns den inkluderande. Eftersom man inte vet hur jag ser ut kan jag vara alla och alla kan vara mig. Hur man ser ut är inte så viktigt. Så vår ideologi är att alla ska kunna leva sig in i Kamferdrops. Vi vill visa att det inte finns begränsningar utan att man kan ta ut svängarna.

• Melodifestivalreferens: Conchita Wurst – ”Rise Like a Phoenix”
– Det känns lite som samma grej. Om man vill göra något är det bara att köra, och det är inget någon ska ifrågasätta. Om man vill vara tjej och ha smink så good for you. Du vet inte hur jag ser ut under masken, och jag tänker att vi gör en fin sak av det.

Stockholm den 14 mars 2015. Conchita Wurst, vinnaren av Eurovision 2014, i öppningsnumret vid finalen i Melodifestivalen i Friends Arena. Foto: Maja Suslin/TT

Gustavs överkurs

Kamferdrops gick ut hårt och sade både till SVT internt och till pressen att de aldrig skulle ha tackat ja till den norska melodifestivalen, Melodi Grand Prix. Det landade så klart inte bra i Norge, där tidningsrubriker med ordet Skamferdrops lär ha förekommit.

I Melodifestivalen brukar den mänskliga kontakten anses vara viktig. Att framträda med dolt ansikte skulle då kunna vara en nackdel. Men här har Kamferdrops (som var mer eller mindre osminkad under masken på artistdagen) en plan.

– Jag har ju ögonen, och jag tror inte att kontakt handlar bara om ansiktet. Jag gillar att skapa kontakt på andra sätt, både genom musiken och det visuella.

Hon har inte angett Show 100 % utan anledning.

Missa inte:

SVT Play: Se Kamferdrops presentera bidraget
Här berättar Kamferdrops mer om låten i SVT Play: ”Det blir glitter och glam”
Hela listan: Alla artister och låtar i Melodifestivalen 2018
Alla Inför Melodifestivalen 2018-bloggar – ett nytt bidrag om dagen