Kalle Moraeus drömmer om framtidstro i Melodifestivalen 2018
Deltävling 3: Malmö  Inför Melodifestivalen 2018 

Kalle Moraeus drömmer om framtidstro i Melodifestivalen 2018

Startnummer 5 i deltävling 3: Kalle Moraeus & Orsa Spelmän. Artist: Min dröm. Bidrag: ”LåtTiteln”. Låtskrivare: Thomas G:son, Alexzandra Wickman.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Kalle fick stort genomslag med ”Underbart” i Melodifestivalen 2010 och medverkade som mellanakt 2015. Har det egna programmet Moraeus med mera. Tidigare programledare för Så ska det låta. Har vunnit Körslaget. Julvärd 2011.

Kalle Moraeus om ”Min dröm”

Show 40 % | Udda 80 % | Tempo 40 % | Humor 60 % | Dans 55 %

• Låten:
– Det är en låt som är djupt förankrad i svensk folkmusik med klara inslag av fioler. Det är en polska i grunden, men det är en stor och modern produktion.

• Budskap:
– Framtidstro. Man ska blicka framåt och gå vidare. Man får inte sluta hoppas och sträva som människa, man kan alltid bli en bättre person och utvecklas. Man ska kämpa lite. Mitt mål i livet är att bli gammal och få vara frisk. Livet innehåller svackor, man måste komma vidare. ”Underbart” var mer som en kärleksvisa till en person, det här är ett annat tema.

• Melodifestivalreferens: Lill Lindfors & Svante Thuresson – ”Nygammal vals”
– Bara för att det var ett bidrag som satte sig när jag var barn. Ted Gärdestads och Björn Skifs låtar har jag också gillat mycket. Många gamla låtar från Melodifestivalen har hamnat i folksjälen och blivit som allsångslåtar, sådant tycker jag är kul

Cirkus i Stockholm, den 29 januari 1966. Lill Lindfors och Svante Thuresson sjunger vinnarlåten ”Nygammal vals” i Melodifestivalen, eller ”Svensk sångfestival”, som tävlingen hette det året. Foto: Jan Björsell/TT

Gustavs överkurs

Kalle ser framtidstro som det yttersta underliggande budskapet i ”Min dröm”. Just framtidstro står för något intressant och ofta underskattat. Något motsvarande begrepp finns inte ens på engelska.*

Ändå är framtidstro en av de viktigaste värdena i livet. Det är en av de stora sakerna att sträva efter i en organisation som vill bli framgångsrik och vinnande. Men det är ännu viktigare för oss som människor.

Vad händer om vi saknar framtidstro? Vad händer med kvaliteten i våra livsval? Vår livsgnista och energi? Och vad händer i samhället om stora gruppen saknar framtidstro?

Ändå har många inte ens reflekterat över hur deras framtidstro ser ut. Kanske kan Kalle Moraeus inspirera tittarna till sådan eftertanke.

* Ordboken anger direktöversättningen belief in the future, men jag undrar om inte faith är mer ändamålsenligt, även om det är färgat av religiösa konnotationer.

 

Missa inte:

Om bidraget i SVT Play
Hela listan: Alla artister och låtar i Melodifestivalen 2018
Alla Inför Melodifestivalen 2018-bloggar – ett nytt bidrag om dagen