Så låter bidragen: Artisternas snabbguide till Melodifestivalen 2018, del 1
Melodifestivalen 2018 

Så låter bidragen: Artisternas snabbguide till Melodifestivalen 2018, del 1

Dags att kika in bakom låttitlarna i Melodifestivalen 2018!

Jag har förmånen att träffa artisterna en och en under eftermiddagen. I det här inlägget ger jag er det viktigaste direkt, vartefter som de kommer förbi. Och den viktigaste frågan är så klart: Berätta om din låt!

Se sändningen där artisterna presenterades

Bild topp: Vinnaren Robin Bengtsson i Melodifestivalen 2017. Foto: Christine Olsson

Kamferdrops

– Min låt heter ”Solen lever kvar hos dig”, det blir med svensk-norskt uttal, lite som i Skavlan. Vår grej att vi bygger broar mellan dansband och tropiskt. Vi har aldrig hört någon annan som har gjort det. Vi har gjort samma grej, där vi moderniserar dansband, med den här låten. Det blir glitter och rosa, och jag hoppas att blandningen mellan det autentiska med dansband och den moderna prägeln kommer att tillföra en del.

Felicia Olsson

– Det är en väldigt stark låt som handlar om relationer, men det behöver inte vara någon man är kär i. Någon som man älskar men inte kan vara med längre, och att vara stark i det beslutet och se till vad som är bäst för en själv. Mycket styrka.

Samir & Viktor

– Det är en energifylld låt, man blir taggad att dansa. Vi känner att det är dags att steppa upp. Det här är inte en ”Bada nakna 3.0”, utan folk kommer att slå klackarna i taket när de hör den.

Samir & Viktor svarade engagerat på mina frågor!

Emmi Christensson

– Jag skulle säga att låten är ganska pampig, det är ingen upptempo och ingen ballad utan mittemellan. Lite filmisk i sin känsla. Den kan betyda olika saker beroende på hur man tolkar den. ”Icarus” som låter heter är en person i grekisk mytologi, myten handlar om han som mot sin faders vilja flög mot solen, för det var hans dröm. Men tyvärr brändes han ju, han flög för nära. Det är många genom tiderna som varit tvungna att kämpa för något som de tror på utan att det slutat positivt för dem för att vi ska vara där vi är i dag.

Jonas Gardell

– Om jag nu är schlagerprofessor måste jag säga att jag inte har följt mina egna råd alls i den här låten. Det finns en höjning, men annars har den alla fel. Den borde inte kunna gå till final, för jag är en äldre artist. I Melodifestivalen finns det de unga artisterna, de gamla och de galna. Jag är tyvärr inte en av de unga längre. I sminket klängde jag mig fast vid Kikki Danielsson, som är någon jag känner igen. Jag har full respekt för alla i Mello, i årets startfält finns det en låt som heter ”Patrick Swayze”, jag älskar det. Men min låt är på riktigt och är en berättelse som jag inte tror är för alla, men bland dem som behöver det tror jag att det kan påverka någons liv. Jag hoppas att den här ska kunna fylla det värdet, jag tänker att det är en psalm. Min enda chans att gå vidare i tävlingen är att folket ibland vill ha något som går tvärt emot allt vad Mello brukar vara.

Kalle Moraeus

– Det är en låt som är djupt förankrad i svensk folkmusik med klara inslag av fioler. Det är en polska i grunden, men det är en stor och modern produktion.

Jessica Andersson

– Min låt är en glad modern upptempopopschlager. Jag ville ha en låt som passar där jag är i livet just nu. Jag är på en väldigt bra plats och mår väldigt bra, och jag vill att låten ska representera det. Låten vill jag att folk ska förfesta till innan de går ut. För mig handlar det om att utnyttja sin fulla potential som människa, kvinna och kanske som mamma också.

Edward Blom

– Min låt heter ”Livet på en pinne” och handlar om att äta och dricka gott, vara tillsammans med nära och kära och njuta av glädjestunderna i tillvaron. Att leva på en pinne innebär att fånga dagen flyta på en räkmacka och ha det riktigt bra. Låten är skriven av G:son och följer alla moderna krav, men den flirtar med äldre stilar, både storband à la 60-tal och kanske kupletter. Det är mest för att jag sjunger på det sättet, och jag lyssnar mycket på kupletter själv. Låten är lite sentimental i verserna men väldigt glad i refrängen.

Edward Blom. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sigrid Bernson

– Låten är hyllning till Patrick Swayze. Den lever sitt eget liv, vi skrev den inte ens med tanke på Mello. Jag, Peg Parnevik, Josefin Glenmark och en som heter Andrej Kamnik har skrivit det. Det var ett så coolt team, med oss brudar i spetsen. Vi hade kul när vi skrev låten. Vi ville busa till det och började prata om ikoner i filmer. Och så kom vi in på min favoritfilm Dirty Dancing. Jag tror att det var jag som droppade hans namn. Låten har Icona Pop-referenser och är trallvänlig, halva Sverige kommer nog att hata mig, för det är en låt som sätter sig. Det känns så himla kul att få göra en så energisk låt i Mello. Man kan gå upp och bara ge energi och vara glad. I det är glimten i ögat i hela numret, vi flörtar med Dirty Dancing. De som vet, de vet. De andra får upptäcka, haha! Vi ska ha kul och lyfta taket!

Läsarfråga från Lilian Tikkanen: Sigrid, hur känns det om du ska möta Samir och Viktor i en duell i Andra chansen?

– Det är på riktigt det värsta scenariet. Först var vi oroliga att vi skulle komma i samma deltävling, men det känns så himla skönt och schysst av SVT att vi inte göra det mot oss det första de gör. Jag vill ju gå vidare, och jag vill att de också ska gå vidare. Om vi går vidare får det bli som det blir. De är veteraner och jag är nykomling, så det kanske blir en orättvis match. Jag hopas att vi inte möts i duell!

Margaret

– My song is called ”In My Cabana”. It’s a a fun sexy song, about having fun: what happens in the cabana stays in the cabana, i won’t tell anything more.

Läsarfråga från Seth McPartlin: Vad är den största faktorn som gjorde att du hoppar över från Polen till Sverige för att delta i Melodifestivalen 2018?

– That would be the show itself, how it sounds and how it looks like. You don’t get many chances to be part in such a huge thing, so professional. That was the main reason. The other was that someone that else wanted me in to… [Implying Swedish-Polish Robert Skowronski, the Melodifestivalen master mind at her record company.]

Stiko Per Larsson

– ”Titta vi flyger” heter låten, och det är en sång om att kämpa mot ett mål och inte ge upp längst vägen, att tro på att man når fram till slut. Man säger att humlan inte ska kunna flyga, men den gör det ändå.

Rolandz

– Vår låt är ett uttryck för eufori, glädje rytm och en sak till … väldoft. Musikaliskt rör vi oss i landskapen mellan soulens Blekinge, rockens Västergötland och dansbandsmusikens Värmland. I texten skildrar vi att många inte kan dansa, men så dansar de ändå – och då uppstår fuldans.

Läs också:

Artisternas snabbguide till Melodifestivalen 2018, del 2