Jonas Gardell kräver frihet i Melodifestivalen 2018
Deltävling 2: Göteborg 

Jonas Gardell kräver frihet i Melodifestivalen 2018

Jonas Gardell har ett nummer som ska utgå från låtens text. Det börjar naket, där mening är att man ska lyssna på texten. Sedan kommer kören gradvis in i numret.

Jonas har med sig hela sju körmedlemmar, bland annat är Martin Kagemark med på scenen igen efter många år i huskören på 00-talet.

När Jonas sjöng för tredje gången missade han text och kom av sig. Musiken fick stoppas, och han fick göra ett nytt försök.

Tekniskt sett har Jonas Gardell ett ljusnummer. Specialeffekten ska enligt honom själv bestå i intimiteten.

Samtidigt gillar han storslagna avslutningar, och det är vad vi får i den här låten. Både i text och musikaliskt anar jag kyrkliga drag.

– Jag kommer från frikyrklig bakgrund, och jag ser det här som en psalm, säger Jonas själv.

Han har en mycket klar bild av hur han vill ha sin medverkan i Melodifestivalen, och det har genomsyrat införrepetitionerna han har gjort i Stockholm.

– Han vet verkligen vad han vill. Han är ju van vid att sätta ihop allt själv i sina föreställningar. Styra honom kan man inte, vi guidar. Han vet väldigt väl vad han vill ha ut av låten och numret och har väldigt starka åsikter, så vi försöker bara verkställa den tydliga bild som artisten och skivbolaget har, berättar bidragsproducenten Mari Ryberger.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Läs mer:

Bidragsbibeln: Jonas Gardell
Allt om Jonas Gardell i Melodifestivalen 2018