Mellosvepet torsdag: Han är stor förhandsfavorit i Leksand
Mellosvepet  Melodifestivalen 2019 

Mellosvepet torsdag: Han är stor förhandsfavorit i Leksand

Se klippet med Mellosvepet med mig och Sofia i spelaren.

Det hetaste från Melodifestivalen i Leksand.

Förhandsfavoriten
Jon Henrik Fjällgren är skyhög förhandsfavorit inför deltävlingen i Leksand. I går kväll ökade han ytterligare på oddslistorna och utmanar nu på nytt Hanna Ferm & LIAMOO om favoritskapet i finalen. Men först måste han ta sig dit.

I bidraget ”Norrsken” kommer Jon Henrik att sjunga en stor del av låten i stället för att, som tidigare, jojka. Han kommer också att ta ett par danssteg. Skulle han nå finalen fullbordar han ett Mello-hattrick: tre direktbiljetter till finalen på sina tre första deltaganden. Tidigare i år har Wiktoria lyckats fullborda den trippeln.

Jon Henrik Fjällgren. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Deltävlingstrenden
Deltävling tre har en säregen historik. De senaste fyra åren har bara tre bidrag härifrån lyckats ta hem platser på den övre halvan i finalen. Samtidigt har deltävling tre varit den som levererat flest bidrag till finalen, eftersom låtarna härifrån har varit de allra mest framgångsrika i Andra chansen.

Jon Henrik Fjällgren har stått för en av de tre finalframgångarna från deltävling tre, när han tog silvret 2015. Då som nu hade han det avslutande startnumret i deltävlingen.

Startnumret
Det starkaste startnumret hittills i årets festival har varit nummer sex, där Mohombi och Hanna Ferm & LIAMOO har fixat två raka finalplatser. En som hoppas att trenden fortsätter är Rebecka Karlsson, som har bidrag nummer sex på lördag.

I scenshowen till pampiga ”Who I Am” har hon med sig fyra kvinnliga dansare som gestaltar en boxare, en ballerina, en chef och en gymnast – alla förmedlar olika aspekter av kamp för att nå ett mål. Efter sin första repetition backstage i går blev Rebecka så berörd att hon blev tårögd.

Skrällchansen
Artister som tagit sig till Melodifestivalen via uttagningstävlingarna Webbjokern, Svensktoppen Nästa eller P4 Nästa har som bäst slutat femma i deltävlingen (Therese Fredenwall 2013 och SMILO 2016). Resultaten har blivit ännu ett kvitto på värdet av erfarenhet i Melodifestivalen, som lett till att vi ofta ser samma låtskrivare nå framgång.

Men nu tror flera att The Lovers of Valdaro kan bryta mönstret på artistsidan. Duon frontas av norsksvenske Erik Høiby, som övertygade på repetitionen backstage i går. Bakom sig har artisterna dessutom låtskrivarna Peter Boström och Thomas G:son, som skrev ”Euphoria”. Sedan dess har låtskrivarduons facit dock varit skralt i tävlingen.

Foto: Janne Danielsson/SVT. Grafik: Pär Källman/SVT.

Utbölingen
Australien är klart för Eurovision igen – för de närmaste fem åren. Det meddelade EBU i går. Hittills har landet bara bjudits in ett år i taget. Australien är associativ medlem i EBU och har sänt Eurovision sedan det tidiga 1980-talet. I landet har det bildats en stadig skara fans, och år 2015 lättade man till sist på bommen och lät landet vara med i tävlingsgemenskapen.

Avgränsningen är enkel eftersom inget annat land utanför EBU:s område kan uppvisa ett liknande mångårigt engagemang. Australien har dessutom visat tävlingen den aktning den ska ha och skickat starka bidrag. Klart de ska få vara med, säger jag.

Plagiatanklagelserna
Aldrig tar upphovsrättsorganisationen Stim emot fler anklagelser om låtstöld än under Melodifestivalen och Eurovision. Men hur funkar det där egentligen, och varför är folk så snabba att anklaga någon för plagiat? De frågorna har Musikguiden i P3 tagit sig an i ett nytt specialavsnitt: ”Låtstölder – Så funkar det!”

Och svaret är att de tittare och journalister som hör av sig till Stim spiller sin möda förgäves. För att ett stycke ska kunna fällas för låtstöld måste det anmälas av någon som har ett ekonomiskt intresse i det påstådda originalverket. Annars är låten okej, slår man fast i programmet.

Deltävling 3: Leksand

Bidragen i startordning.

1. The Lovers of Valdaro – ”Somebody Wants”
2. Dolly Style – ”Habibi”
3. Martin Stenmarck – ”Låt skiten brinna”
4. Lina Hedlund – ”Victorious”
5. Omar Rudberg – ”Om om och om igen”
6. Rebecka Karlsson – ”Who I Am”
7. Jon Henrik Fjällgren – ”Norrsken”

Redan nu kan du läsa alla veckans låttexter och fakta om bidragen i Bidragsbibeln.

Foto, startfältet i Leksand: Jessica Gow/TT

I Mellosvepet får du senaste nytt från Melodifestivalen 2019 torsdag–söndag varje vecka. Anmäl dig här om du vill ha svepet som e-post.