Okategoriserade 

Jon Henrik Fjällgren har showen som delar Sverige

Foto: Janne Danielsson/SVT

I kväll kommer ni att öppna era hjärtan för Jon Henrik Fjällgren. Eller skratta.

Det är åtminstone intrycket som jag får efter att ha pratat med folk här i Östersund under veckan.

Men se upp så att stämningen förblir god i tv-soffan. Särskilt ni som skrattar, så att ni inte förstör upplevelsen för alla som blir berörda.

För det är uppenbart att Jon Henrik Fjällgrens ”Jag är fri (Manne Leam Frijje)” är en vattendelare.

Det kan inte göras tydligare än med citat från två av mina bloggkolleger från Melodiestivalsfären.

Den alltid mest omfattande och intensivt uppdaterande bloggaren, Tobbe Ek på Aftonbladet, är inte imponerad:

”Vilket fullkomligt etnofjäsk och publikfrieri. Det är som en hel mellanakt i sig själv. Herregud.” ”Alltså sånt här får mig att skratta. Så givet. Så billigt. Så roligt. Och så konstigt. På samma gång.”

QX:s Ronny Larsson från fanfavoriten Schlagerprofilerna tycker i stället så här:

”Och där kom den. Låten som ger mig de där rysningarna som jag får vartannat år i Melodifestivalen. Jag är så fruktansvärt kär i dom här tre minuterna och Jon Henriks vemodiga jojk rör mig till tårar. Numret är superfint och även om det händer mycket (flygande änglakör, trumslagarkille och dansande samepar), så blir det aldrig rörigt. Jag önskar så att Sverige öppnar sina hjärtan och hjärtröstar det här rakt in i final. Och jag skulle så gärna se detta i Wien.”

Jag utgår ifrån att en del skrattar eftersom scenshowen innehåller så många element. Det är verkligen stor skillnad på smakgräns för vad som är ”för mycket”.

I det här fallet har Jon Henrik Fjällgren, som inte har någon större erfarenhet av scenshower, själv utformat vad han vill ha. Han går in i det hela med fullständig äkthet och en vilja att visa upp samisk kultur.

I kväll får vi se om folket uppskattar en folkligt regisserad scenshow.