Jon Henrik Fjällgren, Lisa Ajax och Mohombi: Backstagerepen inför Melodifestivalen 2019-finalen
Melodifestivalen 2019 

Jon Henrik Fjällgren, Lisa Ajax och Mohombi: Backstagerepen inför Melodifestivalen 2019-finalen

Backstagerepetitionerna inför finalen är igång. Här i bloggen får du som vanligt en uppdatering med det senaste från artisterna.

Jon Henrik Fjällgren

Jon Henrik kom laddad till sin tredje finalvecka. I framträdandet vill han förstärka sin egen koreografi jämfört med deltävlingen.

– Jag jobbar mest på scenuttrycket för mig själv. Jag rör mig lite mer nu och försöker visa betydelse till låten med kroppen, säger han.

Och du är först ut i finalen?

– Ja, det var otippat. Jag är inte van vid att vara först ut, men samtidigt är det ganska skönt så att jag får fokusera på mitt. I logerna sjunger ju alla på sina låtar, och då blir det ett kaos där inne. Det är skönt att vara först så att man kan gå undan.

I år har vi en stor nyordning i finalrepetitionerna backstage. Artisterna repeterar nämligen inte i den ordning som kvalificerade sig till final utan i startnummerordning.

Se också:

• Allt om Jon Henrik Fjällgren (Bidragsbibeln)

Lisa Ajax

Lisa Ajax har nog aldrig varit så avslappnad och öppen på Melodifestivalen som i dag. Hon gör sin tredje raka vecka i rad och stod och skrattade och småpratade med oss i produktionen.

– Nu ska vi gå och shoppa kläder för välkomstfesten i kväll. Det är det som är så bra när man har nära hem, säger hon.

Men hon bor på artisthotellet i Stockholm och inte hemma. Lisa är uppväxt i Järfälla alldeles nära Friends Arena.

– Jag vill absolut inte komma hem och behöva gå ut med hunden, laga mat och diska den här veckan, skrattar hon.

Hon är laddad för finalveckan och vill vara i festivalbubblan så mycket som möjligt.

– Jag är ju nummer två ut, så jag kommer säkert att ha jättemycket tid på dagarna efteråt. Jag vill känna att jag är på plats på festivalen och stanna på arenan.

På själva backstagerepetitionen i dag var det framför allt en punkt som orsakade diskussion.

– När jag gör snurren måste jag hitta tillbaka till min plats. Min punkt att stå på markeras av en liten ring på golvet, och det vi diskuterade var bara när jag ska titta ner för att se att jag står rätt.

Se också:

• Allt om Lisa Ajax (Bidragsbibeln)

Mohombi

Mohombi och dansaren Gabriella, från deltävlingen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Mohombi har fans i hela världen och får spela in två privata videohälsningar när han möter produktionen. När han skicka en hälsning till en iranier slänger han vant in några fraser på persiska.

Senast han uppträdde för 27 000 eller fler senast var i Polen för några månader sedan.

– Men det var inte svenskar i publiken. Det här känns som om jag har de bästa dagarna i mitt liv. Jag är jättepeppad, att vara i final i Melodifestivalen är något jag har drömt om sedan jag var barn.

Dansaren Gabriella Tapia Villalobos känns igen från deltävlingen. Det är svårt att hitta en ”egen” stark dansare som inte är igenkänd från Melodifestivalen tidigare, men det behövs i det här numret.

– Jag har aldrig dansat i Melodifestivalen tidigare. Men jag var med i Eurovision när det var i Globen 2016, i öppningsnumret ”Story of ESC”, berättar hon.

Mohombi har en förändring i uppställningen bakom scenen. Hans kör som står där utgörs nu av Dea Norberg och Daniel Zangger Borch i stället för Patrik Jean och Lars Säfsund.

Se också:

• Allt om Mohombi (Bidragsbibeln)

English summary

The backstage rehearsals for the final are in full swing in Friends Arena. Jon Henrik Fjällgren aims to add some choreography for himself, expressing the meaning of the song physically. Lisa Ajax has her third week in a row with Melodifestivalen and mainly rehearsed when to look for her position mark in the stage floor. Mohombi is used to big audiences but is on a high over the fact that the 27,000 in the arena on Saturday night will consist of his Swedish countrymen.