John Lundvik vann publikundersökningen inför Melodifestivalen 2018 i Karlstad
Deltävling 1: Karlstad 

John Lundvik vann publikundersökningen inför Melodifestivalen 2018 i Karlstad

Varje vecka frågar Melodifestivalklubben genrepspubliken om deras favorit. Publiken är de enda som sett hela programmet, och deras resultat brukar säga en del om hur det kommer att gå.

Så här slutade undersökningen i Karlstad, som just blev klar:

1. ”My turn” – John Lundvik: 164 röster
2. ”Dance you off” – Benjamin Ingrosso: 159
3. ”Patrick Swayze” – Sigrid Bernson: 153
4. ”Livet på en pinne” – Edward Blom: 91
5. ”All the feels” – Renaida: 61
6. ”Osby Tennessee” – Kikki Danielsson: 29
7. ”Solen lever kvar hos dig” – Kamferdrops: 22

Totalt svarade 679 personer.

Resultatet visar en tajt topp tre där John Lundvik och Benjamin Ingrosso går till final. Till Andra chansen skickas Sigrid Bernson och Edward Blom, om det här resultatet skulle upprepas i morgon.

John Lundvik och Sigrid Bernson fick framföra sina bidrag en andra gång då de slumpades fram som vinnare under genrepet, och det anses kunna påverka resultatet något. Men oftast har det inte något enormt genomslag, som jag kan minnas. Sigrid Bernson var den som gjorde sin låt sist i kväll.

John Lundvik lyckades däremot flörta med publiken på ett fint sätt när han intervjuades i greenroom. Kanske hjälpte det lite extra. Men att han vann publikens hjärtan så pass är ändå sensationellt.

Benjamin Ingrosso gör ett tv-nummer som kanske inte nådde ut på samma sätt i arenan. Men ska han ha med segersnacket att göra i finalen ska han helst ta hem en publikundersökning som den här.

Edward Blom gör en typ av knasbidrag som ibland går hem bättre hos breddpubliken än den mer entusiastiska publikandel som väljer att gå på ett genrep.

Kamferdrops landade uppenbarligen inte alls bra hos publiken i arenan, som kändes lite avvaktande under bidraget. Jag har svårt att se hur bidraget ska kunna ta sig vidare efter det här publikresultatet.

Snart vet vi!

Foto: Stina Stjernkvist/SVT