John Lundvik växlar tempo i Melodifestivalen 2018
Deltävling 1: Karlstad  Inför Melodifestivalen 2018 

John Lundvik växlar tempo i Melodifestivalen 2018

Startnummer 2 i deltävling 1: Karlstad. Artist: John Lundvik. Bidrag: ”My Turn”. Låtskrivare: Anna-Klara Folin, John Lundvik och Jonas Thander.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Tidigare sprintlöpare som firat stora framgångar som låtskrivare. Melodifestivalrutin som kompositör till Anton Ewalds ”Natural” 2014. Skrev och framförde svenska OS-låten 2016.

John Lundvik om ”My Turn”

Show 50 % | Udda 50 % | Tempo 50 % | Humor 0 % | Dans 0 %

• Låten:
– Det är en modern ballad. Den har ett modernt tänk eftersom den börjar i ett tempo och slutar i ett helt annat och har ett par moderna flavours, skulle jag säga.

• Budskap:
– Texten handlar om min resa. Lyckan över att ha fått vara bakom många artister som låtskrivare men nu få chansen att stå längst fram i form av att vara artist själv.

• Melodifestivalreferens: Sarah Dawn Finer – ”Moving On”
– Det är också för mig en powerballad, en modern ballad. Jag kunde känna att den kanske beskrev hennes resa, och det inslaget har ”My Turn” också en flavour av.

I Melodifestivalen 2009 ville internationella jurygruppen ge segern till Sarah Dawn Finer. Bidraget var också det som Christer Björkman gissade skulle vinna Melodifestivalen på förhand. Men det blev ”bara” en sjätteplats i finalen för balladen, som fick gå via Andra chansen men ändå blivit något av en klassiker. Foto: Sören Andersson/Scanpix

Gustavs överkurs

Ballader är en genre som har haft det motigt i Melodifestivalen de senaste åren, och förra året fanns det inte mycket av den varan i startfältet. Christer Björkman sade att ”mid-tempo är den nya balladen”. Men i Eurovision 2017 gick balladerna starkt och knep bland annat topp två i finalen, och nu är de tillbaka i Melodifestivalen.

Missa inte:

SVT Play: Här presenterar John Lundvik bidraget
Se John Lundvik i SVT Play: ”Äntligen får jag stå längst fram”
Hela listan: Alla artister och låtar i Melodifestivalen 2018
Alla Inför Melodifestivalen 2018-bloggar – ett nytt bidrag om dagen