Jessica Andersson och Martin Almgren bröt alla trender i Melodifestivalen 2018
Deltävling 3: Malmö 

Jessica Andersson och Martin Almgren bröt alla trender i Melodifestivalen 2018

Veteranerna är tillbaka. Schlagermusiken är tillbaka. Kvinnorna är tillbaka. Skrällarna är tillbaka.

Melodifestivalen i Malmö bjöd på en rad präktiga trendbrott.

Jessica Andersson är inte van vid att gå direkt till final. Av hennes fyra senaste tillfällen i tävlingen har det bara hänt en gång.

Oddsen var inte på hennes sida inför deltävlingen. Inga kvinnor i final från de tidigare deltävlingarna. Schlagergenren var dödförklarad, och hon ställde upp med en popschlager. I flera år har det sagts att veteranerna röstas ut i den nya tidens festival.

Och Melodifestivalklubbens publikundersökning efter genrepet sade att finalplatserna stod mellan Mendez, Martin Almgren och Dotter. Men publikundersökningen i Malmö har historiskt varit opålitlig.

Felicia Maurice, till vänster om Jessica, fick fyra timmar på sig att repa in numret. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Dessutom var Jessica plötsligt en dansare kort på sändningsdagen. En av hennes ordinarie dansare låg däckad i influensa, och var så illa däran att hon inte kunde stå på scen. Det krävs mycket för att de här människorna ska ställa in, så man väntade ända till sändningsdagen. Men plötsligt stod Jessicas gäng inför en nästan unik situation.

Så vid lunchtid frågade man Felicia Maurice, som ändå var på plats som dansare bakom två andra bidrag. Hon tackade ja och hade fyra timmar på sig att repa in bidraget. Själv var Jessica inte med på de extrarepetitionerna för att inte tappa fokus.

Det är svårt att överdriva oddsen som Jessica Andersson hade mot sig. Men det stoppade henne inte. Hon är i final, för femte gången.

Vi har sedan tidigare sett att de lugnare bidragen också fungerar i dagens Melodifestival, med John Lundvik och LIAMOO i final. Men det återstår att se hur många kvinnor det blir i final. De senaste tre åren har 38 procent av finalbidragen framförts av kvinnor.

58 procent av finalbidragen under samma period har haft minst en kvinnlig låtskrivare. Men inte en enda har haft enbart kvinnliga låtskrivare.

Fram till nu: Martin Almgren går till final med ”A Bitter Lullaby”, som är skriven av Josefin Glenmark och Märta Grauers. Ännu ett trendbrott.

Blev avståndet för stort till tittarna? Favorittippade Dotter kom bara sexa. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Däremot tog det tvärstopp för Dotter, som var oddsfavorit att vinna hela Melodifestivalen 2018 så sent som ett drygt dygn innan sändningen. Hon kom bara sexa.

När jag träffade henne i greenroom under pågående sändning var hon inte helt nöjd med sin sånginsats. Hon hade satsat på känslorna i stället och ville inte kompromissa.

Låten hyllades av journalister på plats och utländska fans. Vissa hade menat att bidraget skulle ha chans att vinna Eurovision. Men den här lördagskvällen räckte det uppenbarligen inte till inför tv-tittarna.

Ögonblicket. Här får Martin Almgren och hans låtskrivare veta att han är i final. Axel Schylström, låtskrivare till Moncho, är först framme att gratulera.

Antalet röster var samtidigt betydligt lägre än de två tidigare veckorna, även om det är en minskning från mycket höga nivåer. Jämförelsevis mycket pengar skänktes samtidigt till Radiohjälpen, vilket skulle kunna betyda hög andel telefonröster.

När tittarsiffran kommer kan vi vänta oss en lägre nivå än vi är vana vid för Melodifestivalen. Men en siffra som är några hundra tusen lägre än normalt är regel för en sändning under pågående OS. Historiskt tycks det inte ha spelat någon roll om OS krockar i tablån eller inte – siffran går ner ändå.

Och det är ju inte svårt att förstå, OS tar fokus oavsett. Knäckfrågan som betygsätter Melodifestivalen 2018 är om tittarna kommer tillbaka till tidigare nivåer när tävlingarna i Sydkorea är avslutade.

Resultat: Deltävling 3 av Melodifestivalen 2018

Final: Martin Almgren
Final: Jessica Andersson

Andra chansen: Mendez
Andra chansen: Moncho

5. Kalle Moraeus & Orsa Spelmän
6. Dotter
7. Barbi Escobar

Antal röster: 4 800 971 – 432 824 kronor skänktes till Radiohjälpen.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Se första vinnarintervjun – direkt på scen.

Se mer:

Se bidragen som slogs ut och gick till Andra chansen
Se SVT Nyheters Eftersnack
SVT Nyheters införsändning