Jan Johansen uppbokad: missar repdagar i Göteborg – men har redan imponerat inför Melodifestivalen 2020
Melodifestivalen 2020 

Jan Johansen uppbokad: missar repdagar i Göteborg – men har redan imponerat inför Melodifestivalen 2020

Jan Johansen tillsammans med programledaren Linnea Henriksson i mellanakten i lördags. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Jan Johansen kastades plötsligt in i Melodifestivalen. Så sent som i måndags presenterades han som ersättare till Thorsten Flinck.

Nu får han dessutom rekordkort repetitionstid.

Jan har spelningar på annat håll både nu på onsdagen och i morgon torsdag. Samtidigt repeterar de andra artisterna intensivt på plats i Göteborg.

SVT-produktionen kommer under tiden att repetera bidraget ”Miraklernas tid” med en stand in som kommer att mima.

– Det här kommer att gå bra. Jan Johansen har stor erfarenhet av att stå på scenen och att vara med i Melodifestivalen, säger tävlingsansvariga Karin Gunnarsson.

Beskedet betyder att vi inte kommer att få se någon smygtitt från någon repetition med Jan Johansen på torsdagen. Jan Johansen kommer heller inte att finnas på plats och videochatta i appen i dag.

Jan Johansen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Och ryktena säger att hon kan få rätt. Enligt en person som följt Jans repetition på plats i Stockholm i går imponerade han. Att hitta en bra ersättare till en Thorsten Flinck-låt borde inte vara det lättaste. Men Jan Johansen har tydligen redan satt sin prägel på den och är redo att ge sig in i tävlingen.

Låten är så pass lugn att det här bör fungera, trots hans starkt begränsade repetitionstid. Men alla inblandade kommer verkligen att tvingas hålla tungan rätt i mun.

Jan Johansen fick en första förfrågan om att hoppa in i bidraget i fredags. I lördags medverkade han i den populära mellanakten i Linköping.

Trots det tunga beskedet kommer Thorsten Flinck inte att gå lottlös. Hans version av ”Miraklernas tid” kommer att finnas med på samlingsskivan för Melodifestivalen 2020 och kommer att släppas för streaming. Det kommer också att bli Thorsten Flincks version som journalisterna får höra på låtuppspelningen i kväll.

Thorsten Flinck. Foto: Janne Danielsson/SVT

Artistbytet kommer rekordsent för den moderna Melodifestivalen. År 2003 visade det sig att artisten Nathalie Family var för ung för att få tävla. Det skedde 11 dagar innan deltävlingen, rapporterar podden Schlagerfesten.

Beskedet att Thorsten Flinck inte kommer till start kom bara 6 dagar innan deltävlingen. Och ersättaren Jan Johansen presenterades 5 dagar innan.

Jan Johansen har tävlat i Melodifestivalen fyra gånger tidigare. 1995 vann han tävlingen med ”Se på mig” och slutade sedan på tredje plats i Eurovision Song Contest. 2001 tävlade han med ”Ingenmansland”, 2002 med ”Sista andetaget” och 2003 med silverbidraget ”Let Your Spirit Fly”, som han sjöng tillsammans med Pernilla Wahlgren.

En historisk knorr på berättelsen är att Jan Johansen inte bara har erfarenhet av Melodifestivalen – han har också erfarenhet av att ersätta diskade bidrag. Martin Bertilsson har påmint mig om att han i Melodifestivalen 2002 var reserv från urvalsjuryn och ersatte Nanne Grönvalls och Nick Borgens bidrag ”Ett vackert par” (extern länk).

När han sedan tävlade med ”Sista andetaget” blev det en sjundeplats i finalen. Christer Björkman har i en jubileumsbok från Melodifestivalen skrivit att det faktum att juryn missat en så ”uppenbar hit” gjorde att han ville göra om juryprocessen till året efter.

Jan Johansen. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

In English

Jan Johansen has a tight week as the replacement for Thorsten Flinck in the 2020 Melodifestivalen. He’s occupied with 2 other gigs that can’t be cancelled and will not arrive to Gothenburg for the rehearsals until Friday.

But according to the sources in the production, the 1995 Eurovision bronze medalist Johansen has already made an impression. In a secret SVT rehearsal yesterday, he performed a stunning version of ”Miraklernas tid”, reports one source.

In further news, fans can be looking forward to also listening to the Thorsten Flinck version of the song. This is the version that will be released on the official Melodifestivalen compilation cd, and it will be available for streaming.

Missa inte:

Jan Johansen ersätter Thorsten Flinck
Thorsten Flinck kommer inte till start i Melodifestivalen 2020