Okategoriserade 

Jag mötte Putin – och nu börjar Eurovision i Wien

Eurovision har dragit igång! Åtminstone för alla oss som är mest inbitna.

I dag repeterar nämligen just nu de allra första bidragen i tävlingsarenan Wiener Stadthalle.

Moldaviens svenskskrivna bidrag (med en artist från Ukraina) var först ut. Polisjakten från videon har delegationen försökt återskapa på scen. Ordet polisuniformer var tacksamt när jag skulle skriva rubrik på det till vår förstasidan.

Så här ser smygtitten som vi bjuds på ut:

Du kan följa alla repetitioner i stor detalj på officiella Eurovision.tv, och förstås på myriader av fansajter. Presscentret har redan öppnat i Wien.

Eurovision.tv har enorm kapacitet när det gäller att bevaka. Redaktionen består till största delen av ideellt arbetade volontärer. Inte undra på att webbplatsen kan ha artikel med flera klipp och bildgallerier för varje repeterande bidrag.

Jag var själv med i volontärredaktionen på Eurovision.tv 2009–2011, innan jag började på SVT.

En av de starkaste minnena från den tiden är när Putin gjorde ett oanmält besök på presscentret i Moskva för att inspektera det hela. Vi som jobbade för EBU var de enda som visste att han skulle komma.

Jag tog rygg på Putin och hans vakter (på respektfullt avstånd) genom presscentret för att se hur reaktionerna från alla ackrediterade som satt där och jobbade skulle bli.

Att säga att stämningen blev konstig beskriver det mesta.

Det här året åker jag ner till Eurovision samtidigt som Måns och merparten av den övriga svenska delegationen nu på onsdag. Sedan kan du följa allt som händer i svensklägret här med insider-perspektiv.