Jag analyserar Andra chansen och Hall of Fame i veckans avsnitt av Mellopodden
Melodifestivalen 2020 

Jag analyserar Andra chansen och Hall of Fame i veckans avsnitt av Mellopodden

Den här veckan fick jag äran att vara med i Mellopodden, där så mycket intressant om Melodifestivalen har sagts under säsongen.

Mellopodden finns på en mängd olika portaler, bland annat Spotify och Itunes.

Bland annat tar jag och Sofia ett helhetsgrepp på Melodifestivalens Hall of Fame, som vi kommer att få se mycket av i veckans program.

Självklart blir det också en del snack om duellerna i Andra chansen, och så presenterar vi de länder som kommer att utgöra internationella juryn i finalen nästa vecka.

Under inspelningen pratade vi också en del om trenderna i årets festival. Bidragen på svenska har ju inte klarat sig särskilt bra i år heller: 10 av 12 hamnade på de tre sista platserna i deltävlingarna.

I dag är svenska språket starkt i popmusiken, men kanske används det mer i personliga uttryck som ska kunna spelas i bakgrunden på radio utan att ta över för mycket och därmed hålla för många spelningar.

I Melodifestivalen lyssnar tittarna uppmärksamt och avfärdar snabbt sådant som känns tråkigt vid en första lyssning, även om det kanske är slitstarkt.

Drängarna är tillsammans med Anis Don Demina ensamma om att sjunga på svenska bland bidragen som gått vidare i årets festival. Båda tävlar om en plats i finalen via Andra chansen den här veckan. Foto: Janne Danielsson/SVT

Ett annat intressant spår i år är att det hittills inte finns en enda festivaldebutant i finalen. Förra året såg vi genombrott av artister som Malou Prytz och Bishara, men det närmaste vi kommer ett sådant genombrott i år är Dotter, som ändå både har tävlat som artist och varit mellanakt tidigare. I finalen är också medelåldern ovanligt hög så här långt.

Trenderna har gått mot allt yngre kändisar under lång tid, och i just Melodifestivalen kanske vi ser en motrörelse i år, där tittarna söker efter något annat än de senaste åren.

En del har dragit stora växlar på att de manliga popakterna inte har den dominans i år som vi sett under en ganska lång tid. Framtiden får utvisa om det är ett tecken på en större rörelse i opinionen än man hittills kunnat ana.

Lyssna på Mellopodden:

• Iphone-användare: https://apple.co/2rd9EqL
• Android-användare: https://bit.ly/2r8V6bB
• Lyssna på Spotify: https://spoti.fi/2RgIWIy
• Lyssna på Soundcloud: https://bit.ly/34Vabwh

Tack till Alexander Borodin på Melodifestivalklubben för fotot på mig.

In English

This week, I’m a guest in the Swedish-language podcast Mellopodden. Apart from discussing the Second Chance and Hall of Fame, when recording the podcast we were looking at trends in this year’s contest.

The age of the finalists is generally higher than usual, and there have been few breakthroughs. Also, the Swedish language, which is strong in national radio, have generally failed in the competition.

Fakta: Melodifestivalen 2020

Lördagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

• Den 1 februari: Deltävling 1 – Linköping, SAAB Arena
• Den 8 februari: Deltävling 2 – Göteborg, Scandinavium
• Den 15 februari: Deltävling 3 – Luleå, COOP Norrbotten Arena
• Den 22 februari: Deltävling 4 – Malmö, Malmö Arena
• Den 29 februari: Andra chansen & Hall of Fame – Eskilstuna, Stiga Sports Arena
• Den 7 mars: Final – Stockholm, Friends Arena

• Allt om Melodifestivalen 2020

Twitter: #melfest@SVTmelfest
Facebook:
 SVT Melodifestivalen
Instagram: @melodifestivalen
Youtube: Melodifestivalen
Podd: Mellopodden. Podden finns på en mängd olika portaler, bland annat Spotify och Itunes.
App: Melodifestivalen. Appen finns i din apportal.