Inför Melodifestivalen 2019: Den maxade deltävling 1
Inför Melodifestivalen  Melodifestivalen 2019 

Inför Melodifestivalen 2019: Den maxade deltävling 1

Startfältet i deltävling 1. Foto: Jessica Gow/TT

Bara dagar kvar innan artisterna intar Göteborg. Dags att avrunda Inför-serien – med en titt på deltävling 1.

Här i expertbloggen laddar vi upp på ett annorlunda sätt, nämligen genom att låta artisterna själva beskriva sina bidrag i form av statistisk.

Precis som tidigare år har artisterna fått gradera sina tävlingsbidrag i olika kategorier. Deras beskrivningar ger nya glimtar av vad som väntar.

Och deltävling 1 kommer att bli maxad på flera sätt, om vi får tro artisternas graderingar.

Men först, startfältet …

Anna Bergendahl har det avslutande startnumret i premiärprogrammet. Foto: Janne Danielsson/SVT. Grafik: Pär Källman/SVT.

Deltävling 1 i Melodifestivalen 2019

Den 2 februari i Göteborg.

1. Chasing Rivers – Nano
Efter en mycket stökig uppväxt hittade Nano stabiliteten. År 2015 började han ge ut sin musik, och i Melodifestivalen 2017 kom han tvåa i finalen med ”Hold On”. Låtskrivare: Lise Cabble, Linnea Deb, Joy Deb, Thomas G:son och Nano Omar.

2. No Drama – High15
Tjejerna träffades genom en artistutbildning och nådde semifinal i Talang 2017. I april 2018 släppte de debutsingeln ”Adios”. Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb och Kate Tizzard.

3. Not With Me – Wiktoria
Visade i ung ålder upp sig som ett stort musiklöfte på diverse talangjakter. Slog igenom i Melodifestivalen 2016, som slutade fyra i finalen, och följde året efter upp med sjätteplacerade ”As I Lay Me Down”. Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb och Wiktoria Johansson.

4. Mina bränder – Zeana feat. Anis Don Demina
Youtubern Anis medverkade som shufflande saxofonist hos Samir & Viktor i Melodifestivalen 2018. Zeana syntes första gången i Idol 2016, där hon slutade på tolfte plats. 2017 började hon släppa egen musik. Låtskrivare: Thomas G:son, Jimmy Jansson, Pa Moudou Badjie, Robin Svensk och Anis Don Demina.

5. Mina fyra årstider – Arja Saijonmaa
Nådde ikonstatus efter sin andraplats i Melodifestivalen 1987 med ”Högt över havet”. Har också varit med och programlett Melodifestivalen år 2000 och tävlat som artist 2005 samt tävlat i finska melodifestivalen. Arja har spelat in 35 album och dessutom skrivit böcker, skådespelat och varit politiskt engagerad. Låtskrivare: Göran Sparrdal, Arja Saijonmaa och Ari Lehtonen.

6. Hello – Mohombi
Tävlade i Melodifestivalen 2005, men det var i början av 2010-talet som Mohombi blev en internationell stjärna, med hits som ”Bumby Ride” från festivalbekanta världsproducenten RedOne. Låtskrivare: Alexandru Florin Cotoi, Thomas G:son, Mohombi Moupondo och Linnea Deb.

7. Ashes to Ashes – Anna Bergendahl
Slog igenom i Idol 2008 och vann Melodifestivalen 2010 med balladen ”This Is My Life”. Bidraget slutade på elfte plats i sin semifinal i Eurovision och missade därmed precis en finalplats – och det är fortfarande enda gången som framgångslandet Sverige har missat finalen. Anna återkom till rampljuset 2018 efter att ha studerat till läkare. Låtskrivare: Thomas G:son, Bobby Ljunggren, Erik Bernholm och Anna Bergendahl.

Så blir deltävlingen

När vi slår ihop artisternas svar inom de olika kategorierna ser vi att deltävling 1 bjuder på höga värden …

Vi får se årets största skillnad mellan Tempo och Show. Bland annat lovar Wiktoria en hundraprocentig show men bara ett tjugofemprocentigt tempo till balladen ”Not With Me”.

Jämförelsen med de andra deltävlingarna visar att premiären bjuder på årets högsta värde inom tre av de fem kategorierna. Här får vi enligt artisterna årets högsta faktor av Show, Humor och Udda.

Men hur ser det ut om vi tittar på de enskilda bidragen?

För enda gången i år inleder vi ett program i lägre tempo än för bidraget som har startnummer två. Nano är den som står det den jämförelsevis lugna öppningen. När han ska beskriva låten sätter han i stället fokus på innehållet.

– Den handlar om att vara sig själv och att man inte behöver följa trender. Efter Mello-succén kände jag att jag började jaga nästa hit. Jag lät folk påverka mig och tappade bort mig själv i det, säger han.

Showfaktorn är årets högsta, där mer än halva startfältet satsar i princip maximalt. Även Wiktoria, trots det lugna tempot i låten.

– Det är en storslagen ballad. Det är mina känslor och mina tankar och kommer att vara jag fullt ut. Jag tror att det är det jag tycker är så läskigt, säger hon.

En annan som lovar mesta möjliga show är Anna Bergendahl. Nyköpingstjejen har varit oddsetta under delar av januari inför comebacken i Melodifestivalen.

– Det är en låt som kommer med mycket värme, hopp och kraft som jag behöver ge mig själv när det är tufft och som jag vill ge andra människor. Den har något väldigt starkt. Den är ostoppbar. Hypnotisk, säger hon.

Humorspåret är överlag årets starkaste den här veckan. Arja Saijonmaa sticker ut, trots sitt allvarliga budskap om miljöförstöring.

– Det är en väldigt melodiös och romantisk sång. Det är första gången jag deltar med en egen låt, och jag känner mig verkligen engagerad. Det här temat är för mig det viktigaste just nu, säger hon.

Enligt artisterna själva kommer vi att bjudas på årets mest udda bidrag den här veckan. Undantaget är Mohombi, med sin gedigna erfarenhet från den internationella musikscenen.

– Texten handlar om att jag inte träffat kärleken i mitt liv, och jag längtar till den dagen då jag får säga ”hej” och känna den där magin, säger han om bidraget, som har titeln ”Hello”.

Inom Dans får vi en fallande trend under programmets gång med gradvis lägre toppar. Den näst högsta toppen kommer från debutanterna Zeana feat. Anis Don Demina. Deras beskrivning av låten ger en glimt av varför.

– Den är fire! När jag hörde den första gången så tyckte jag att den var så bra att jag bara måste hoppa på det här. Den är vacker, passionerad, driven, säger Anis.

När vi summerar artisternas val inom de fem kategorierna får vi en sjätte. Låt oss kalla den Intensitet. Här får vi ett mått på artisternas generella inställning till bred energinivå. Får vi extra allt eller något smalare som söker andra sätt att beröra?

Så här rankar artisterna sig själva inom Intensitet i deltävling 1:

1. High15 401
2. Zeana feat. Anis Don Demina  355
3. Arja Saijonmaa 275
4. Anna Bergendahl 255
5. Nano 235
6. Mohombi 227
7. Wiktoria 200

Här får vi ungdomligt i topp, men med veteranen Arja Saijonmaa som utmanare. Den största intensiteten kommer ändå från det unga tjejbandet High15.

– Det är en ungdomlig feelgood-låt. Det finns så mycket drama: i sociala medier, i världen, i skolan och mellan varandra. Det finns så mycket näthat och krav på hur man ska vara och se ut. Låten handlar om att man ska skippa det och leva i nuet och ha kul. Vi fick själva väldigt mycket hat när vi var med i Talang 2017, berättar tjejerna.

Foto: Janne Danielsson/SVT. Grafik: Pär Källman/SVT.

English summary

In the previews of the Melodifestivalen semi finals of 2019, we’re looking at the artists’ own statistical descriptions of the entries. The artists were asked to grade their entry from 0 to 100 in the categories Tempo, Show, Humour, Odd and Dance.

The first semi final will bring the highest compound value in three of the five main categories, namely Show, Humour and Odd.

Läs också:

Inför Melodifestivalen 2019: Alla delar