Inför Melodifestivalen 2019: Den fartfyllda deltävling 2
Inför Melodifestivalen  Melodifestivalen 2019 

Inför Melodifestivalen 2019: Den fartfyllda deltävling 2

Startfältet i deltävling 2. Foto: Jessica Gow/TT

Vi ladda vidare för Melodifestivalen 2019. Det här är deltävling 2.

Här i expertbloggen laddar vi upp på ett annorlunda sätt, nämligen genom att låta artisterna själva beskriva sina bidrag i form av statistisk.

Precis som tidigare år har artisterna fått gradera sina tävlingsbidrag i olika kategorier. Deras beskrivningar ger nya glimtar av vad som väntar.

Enligt artisterna själva kommer deltävling 2 bli årets mest fartfyllda. Producenterna håller med om att det blir intensivt.

– Ett otroligt fartfyllt och sprakande startfält med mycket härliga nummer. Det skiljer sjuttio år mellan äldst och yngst, säger Christer Björkman.

Men innan vi djupdyker – här är en titt på startfältet …

Andreas Johnson tänker bjuda på årets högsta tempo för ett bidrag som inleder sin deltävling. Foto: Janne Danielsson/SVT. Grafik: Pär Källman/SVT.

Deltävling 2 i Melodifestivalen 2019

Den 9 februari i Malmö.

1. Army of Us – Andreas Johnson
Veteranen ställer upp i Melodifestivalen för sjunde gången efter att senast ha varit med 2015. Bästa resultatet hittills är andraplatsen 2007. År 1999 rönte han stora internationella framgångar med singeln ”Glorious”, vilken som bäst låg trea på Englandslistan och åtta i USA. Låtskrivare: Andreas Johnson, Jimmy Jansson, Sara Ryan, Andreas ”Stone” Johansson och Sebastian Thott.

2. I Do Me – Malou Prytz
Flerfalding talangjaktsvinnare som läser ekonomi på gymnasiet och på fritiden spelar innebandy. Låtskrivare: Isa Tengblad, Elvira Anderfjärd, Fanny Arnesson och Adéle Cechal.

3. I Love It – Oscar Enestad
Tidigare medlem i Grammisbelönade FO&O (The Fooo Conspiracy), som slutade åtta i finalen 2017. Släppte debutsingel ”Heaven on My Skin” tidigare i år. Låtskrivare: Emanuel Abrahamsson, Parker James och Oscar Enestad.

4. Leva livet – Jan Malmsjö
86-årig legendar som med stor mångsidighet har framträtt såväl i en lång rad musikaler, operetter, krogshower och underhållningsprogram som komedier och tunga dramatiska verk på scen, tv, radio och film. Tvåa i Melodifestivalen 1969 med ”Hej clown”. Låtskrivare: Anderz Wrethov, Elin Wrethov och Johan Bejerholm.

5. Nakna i regnet – Vlad Reiser
Youtubefenomen med 400 000 prenumeranter. Flyttade till Sverige från Vitryssland som nioåring. Låtskrivare: Lukas Nathansson, John Hårleman, Vlad Reiser och Chris Enberg.

6. Hold You – Hanna Ferm & LIAMOO
Båda har ett förlutet med framskjutna placeringar i Idol: Liam vann 2016 och Hanna kom tvåa 2017. LIAMOO tävlade sedan i Melodifestivalen 2018 och nådde sjätte plats i finalen. Låtskrivare: Jimmy Jansson, Fredrik Sonefors, Hanna Ferm och Liam Pablito Cacatian Thomassen.

7. Tempo – Margaret
Polsk artist som med sitt svenska skivbolag och stall av låtskrivare var med i favoritsnacket inför Eurovision 2016, men bidraget ”Cool Me Down” slutade tvåa i den polska melodifestivalen. Slog igenom på allvar i Sverige när hon kom sjua i finalen i Melodifestivalen 2018 med ”In My Cabana”. Låtskrivare: Anderz Wrethov, Jimmy Jansson, Laurell Barker och Sebastian von Koenigsegg.

Så blir deltävlingen

Som vanligt i år är Humor lågt. Men artisternas sammanlagda gradering visar att det blir fart och fläkt i deltävling 2. Med alla kategorier sammanslagna blir det här deltävlingen med årets högsta totalvärde.

Med bara en deltävling kvar att redovisa börjar landskapet i Melodifestivalen 2019 att tona fram. Att deltävling 2 blir intensivare än de efterföljande är tydligt.

Men de enskilda bidragen då? Så här har artisterna beskrivit bidragen inom de olika kategorierna.

Andreas Johnson ser till att vi får årets mest tempostarka öppning. Vi ser också att balladtätheten har glesnat jämfört med deltävling 3 och 4.

Den här veckan får vi också årets högsta värde i Tempo. Inte oväntat kommer det från Margaret. Jag tror att hon kände en viss press att leva upp till förväntningarna här eftersom hennes låt heter just ”Tempo”.

– Det är en kärlekssång i upptempo.I grund och botten talar jag om för en kille: ”Om du vill vara med mig, så får du hänga med i mitt tempo, och det går undan – så varsågod och försök!” Jag gillar verkligen den här låten, för jag får möjlighet att visa olika nyanser av min röst, säger hon.

Tre av bidragen den här veckan har som mål att bjuda på en hundraprocentig show: Andreas Johnson, Malou Prytz och Hanna Ferm & LIAMOO. Det är bara deltävling 1 som kan mäta sig med den satsningen.

Hanna och LIAMOO vill maxa showen, men när de beskriver låten sätter de fokus på något annat.

– Den handlar om att våga älska, fast det är läskigt. Vi har båda varit med om grejer som gett oss ”trust issues”. Det kan vara svårt att öppna sig, om man blivit sårad. Men den här låten handlar om att våga göra det, säger Hanna.

Det här med budskap låter sig inte fångas med statistik. Men det kommer i Bidragsbibeln på onsdagarna.

Margaret bjuder inte bara på årets högsta värde i Tempo. Hon sätter också högstanoteringen i Humor. Det här att killen i låttexten måste hänga med i hennes tempo ska alltså möjligen inte tas gravallvarligt. Men att årets mesta humorbidrag bara når upp i 52 procent säger något om frånvaron av skämtbidrag i år.

Den 15-åriga debutanten Malou Prytz överraskar veckans näst högsta humorvärde (och en delad sjätteplats bland alla bidrag 2019).

– Det är en poplåt. Den är väldigt medryckande, om man vill dansa till den. Den handlar om att man ska våga gå vidare efter en relation som inte fungerat. Det kan både vara en vänskapsrelation och en kärleksrelation, säger hon.

Bland de minst udda i Melodifestivalen 2019 är åldersspannet sjuttio år. Jan Malmsjö uppger att hans ”Leva Livet” har noll av den här varan, och samma svar har vi tidigare fått från Lisa Ajax och 16-åringen Bishara Morad.

Margaret och Oscar Enestad kommer i stället att försöka leva upp till en nästan maximerad grad av Udda.

Årets mest dansanta deltävling drivs av Andreas Johnson, Malou Prytz och Vlad Reiser. Margaret har möjligen något annat än förra årets ”In My Cabana” i åtanke eftersom hon bara uppger 49 procents dans.

Om vi summerar artisternas val inom de fem kategorierna kan vi få fram en sjätte kategori. Vi kan dra till med att kalla den för Intensitet. Här får vi ett mått på artisternas generella inställning till bred energinivå. Får vi extra allt eller något smalare som söker andra sätt att beröra?

Så här rankar artisterna sig själva inom Intensitet i deltävling 2:

1. Margaret 397
2. Andreas Johnson 347
3. Malou Prytz 327
4. Oscar Enestad 297
5. Vlad Reiser 261
6. Hanna Ferm & LIAMOO 250
7. Jan Malmsjö 111

Margaret utlovar årets högsta värde av Tempo och Humor. Foto: Janne Danielsson/SVT. Grafik: Pär Källman/SVT.

English summary

In the previews of the Melodifestivalen semi finals of 2019, we’re looking at the artists’ own statistical descriptions of the entries. The artists were asked to grade their entry from 0 to 100 in the categories Tempo, Show, Humour, Odd and Dance.

The second semi final will bring the highest compound value of Tempo and Dance this year. Also, in this semi final Margaret will have the highest Tempo and Humour of any entry in the 2019 Melodifestivalen.

Läs också:

Inför Melodifestivalen 2019: Alla delar