Inför Melodifestivalen 2019: Deltävling 3 intar mellanläget
Inför Melodifestivalen  Melodifestivalen 2019 

Inför Melodifestivalen 2019: Deltävling 3 intar mellanläget

Startfältet i deltävling 3. Foto: Jessica Gow/TT

Förberedelserna inför Melodifestivalen 2019 fortsätter. Dags att skärskåda deltävling 3.

Här i expertbloggen laddar vi upp på ett annorlunda sätt, nämligen genom att låta artisterna själva beskriva sina bidrag – statistiskt.

Precis som alla år har artisterna fått gradera sina tävlingsbidrag i olika kategorier. Genom deras beskrivning får vi nya glimtar av vad som väntar.

Deltävling 3 intar i det här perspektivet ett extremt mellanläge. Men innan vi djupdyker i det – en titt på startfältet …

Jon Henrik Fjällgren avslutar deltävlingen. Foto: Janne Danielsson/SVT. Grafik: Pär Källman/SVT.

Deltävling 3 i Melodifestivalen 2019

Den 16 februari i Leksand.

1. Somebody Wants – The Lovers of Valdaro
Duo bestående av Erik Gabriel och Adam Warhester som debuterade med syntanthemet ”Lost Forever” 2018. Livedebuterade på Europride i Stockholm. Vann platsen i Melodifestivalen genom att ta sig till final i P4 Nästa 2018. Låtskrivare: Peter Boström, Thomas G:son och Erik Høiby.

2. Habibi – Dolly Style
Slog igenom i Melodifestivalen 2015 med ”Hello Hi” och var tillbaka i festivalen året efter, båda gångerna räckte det till Andra chansen. Sedan dess har gruppen fortsatt att vara mycket omtyckt bland den yngsta kvinnliga publiken. Låtskrivare: Jimmy Jansson, Palle Hammarlund och Robert Norberg.

3. Låt skiten brinna – Martin Stenmarck
Vann Melodifestivalen 2005 med ”Las Vegas” och har sedan tävlat ytterligare två gånger. Har stor artistisk spännvidd och har nyligen turnerat med en berättande monolog. Grammisvinnare och Rockbjörnenvinnare. Låtskrivare: Uno Svenningsson, Tim Larsson och Tobias Lundgren.

4. Victorious – Lina Hedlund
Debuterade i Melodifestivalen 2002 och tävlar nu för sjätte gången. Bästa resultatet hittills kom så sent som 2014, när hon med Alcazar slutade trea. Låtskrivare: Melanie Wehbe, Richard Edwards, Dino Medanhodzic och Johanna Jansson.

5. Om om och om igen – Omar Rudberg
Tidigare medlem i Grammisbelönade FO&O (The Fooo Conspiracy), som slutade åtta i finalen 2017. Sedan förra året satsar han liksom de andra tre medlemmarna på solokarriären. Låtskrivare: Omar Rudberg, Johan Lindbrandt, Robin Stjernberg och Jens Hult.

6. Who I Am – Rebecka Karlsson
Blott 18-åriga Rebecka har redan samlat på sig en rad meriter. År 2014 var hon finalist i Talang och 2016 slutade hon tvåa i Idol. Hon har också bland mycket annat sjungit den officiella låten vid ett flertal Pridefestivaler. Låtskrivare: Rebecka Karlsson, Anderz Wrethov och Henric Pierroff.

7. Norrsken – Jon Henrik Fjällgren
Jojkaren från Härjedalen slog igenom när han vann Talang 2014. Följde upp med en andraplats i Melodifestivalen 2015 och en tredjeplats 2017. Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger, Niklas Carson Mattsson och Jon Henrik Fjällgren.

Så blir deltävlingen

Enligt de sju artisternas beskrivningar sammanslaget blir deltävling 3 så här:

Men – jämfört med alla de tre andra deltävlingarna sticker inte trean ut över huvud taget. Värdena i de fem kategorierna är genomgående högre än för deltävling 4 – som är veckan med lägst värde i samtliga fem kategorier. Men i alla kategorier finns också högre värden än trean i minst en av de två första deltävlingarna. Faktiskt är det bara inom Dans som trean slår någon av de båda.

Trean är i det här perspektivet unik på ett enda sätt, och det är genom att vara ensam i år om att ha högre värde på Dans än på Udda.

Jämfört med deltävling 4, som vi redan tidigare tittat på, ser vi att Show överträffar Tempo i stället för tvärt om. Samma förhållande gäller för Dans och Udda.

Vi dyker in och tittar på de enskilda bidragen i stället …

Inget av bidragen den här veckan har årets ensamt högsta eller lägsta värde inom någon av kategorierna. Men programmet är unikt bland årets deltävlingar med att sluta med veckans lägsta tempo. Jon Henrik Fjällgren brukar bjuda på annan sorts intensitet, och producenterna har ändå valt att spara honom till sist.

P4 Nästa-artisterna The Lovers of Valdaro överraskade med att få startnummer 1 i deltävlingen. Christer Björkman brukar vilja sparka igång programmet med ett festligt och fartfyllt bidrag, och mycket riktigt får vi här ett högt tempo direkt.

Showfaktorn bjuder på ett perfekt sicksackmönster den här veckan. Det är just så producenterna vill ha det: startordningen ska göra så att bidragen sticker ut inbördes. Jon Henrik Fjällgren överraskar med en blygsam inställning till Show, medan Dolly Style och Rebecka Karlsson båda är ute efter att maxa.

Humorkurvan för vecka 3 bjuder på ett excentriskt mönster, där Omar Rudberg och Rebecka Karlsson mest av alla vill gå ut på scen med glimten i ögat.

Omar har ändå bara angett 30 procent humor, och med det har han fyra bidrag framför sig i Melodifestivalen 2019, bland annat Arvingarna, som vi tittade på i den första delen av Inför Melodifestivalen-serien.

Dolly Style och Omar Rudberg lovar att bjuda på de i särklass originellaste bidragen den här veckan. Här är det ungdomen som vill sticka ut och vara nydanande, till skillnad från i deltävling 4, där tendensen var den omvända.

Vi får en deltävling med betydligt mer rörelse på scen än i veckan fyra.

Att Jon Henrik Fjällgren vann Let’s Dance 2018 kommer möjligen att lysa igenom, om vi ska utgå från hans gradering här. Åtminstone antyder han att det blir mer dans än i hans tidigare bidrag. Martin Stenmarck lovar ett stillastående bidrag, men svägerskan Lina Hedlund maxar dansen den här veckan.

Om vi summerar artisternas val inom de fem kategorierna kan vi få fram en sjätte kategori. Lite slarvigt kan vi kalla den för Intensitet. Här får vi ett mått på artisternas generella inställning till bred energinivå. Får vi extra allt eller något smalare som söker andra sätt att beröra?

Så här blir topplistan för Intensitet i deltävling 3:

1. Dolly Style 300
2. Omar Rudberg 295
3. Lina Hedlund 282,5
4. Rebecka Karlsson 250
5. The Lovers of Valdaro 222,5
6. Jon Henrik Fjällgren 185
7. Martin Stenmarck 107

Jag misstänker att Jon Henrik Fjällgren sätter sina graderingar med viss blygsamhet. Men i toppen hittar vi inte oväntat Dolly Style, i en tät kapplöpning med Omar Rudberg och Lina Hedlund.

Foto: Janne Danielsson/SVT. Grafik: Pär Källman/SVT

English summary

In the previews of the Melodifestivalen semi finals of 2019, we’re looking at the artists’ own statistical descriptions of the entries. The artists were asked to grade their entry from 0 to 100 in the categories Tempo, Show, Humour, Odd and Dance.

The third semi final stands out spectacularly – by not standing out. The accumulated value is not the highest, nor the lowest, in any of the five categories, and none of the artists have given the singular highest or lowest value this year in any category.

Läs också:

Inför Melodifestivalen 2019: Alla delar