Elias Abbas – yngst i Melodifestivalen 2018
Deltävling 4: Örnsköldsvik  Inför Melodifestivalen 2018 

Elias Abbas – yngst i Melodifestivalen 2018

Startnummer 2 i deltävling 4: Örnsköldsvik. Artist: Elias Abbas. Bidrag: ”Mitt paradis”. Låtskrivare: Hamed ”K-One” Pirouzpanah, Sami Rekik och Anderz Wrethov.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Elias är en 16-årig debutant från Rinkeby. Han vill visa att man kan sjunga glad musik om kärlek och inte bara hård hiphop om man kommer från förorten. Hösten 2017 släppte han sin debutsingel, populära ”Min queen”.

Elias Abbas debutsingel ”Min queen”.

Elias Abbas om ”Mitt paradis”

Show 85 % | Udda 5 % | Tempo 90 % | Humor 35 % | Dans 85 %

• Låten:
– Min låt handlar om mitt egna paradis, där jag vill bjuda in nära och kära och alla tittare. Där bjuds på dans, mycket kärlek och mycket good vibes. Alla ska må bra där så fort som de lyssnar på låten. Genren är åt pop och dancehall-hållet.

• Budskap:
– Jag vill förmedla en annan bild av mitt Rinkeby, mitt hem. Medierna utnyttjar ofta sin plattform för att svartmåla mitt hem, och det finns många dåliga sidor där, men det finns det på andra ställen i Stockholm också. Jag vill lyfta alla som vill komma upp och hjälpa dem som vill bli hörda. Jag vill öppna dörrar. Människor som inte är infödda får till exempel ofta inte jobb lika lätt även om de är lika bra som de andra. Men så fort någon kommer från en svartmålad förort och blir något stort öppnas dörrar för andra människor, som till exempel med Zlatan.

– Jag vill förmedla kärlek och vara ett exempel på de goda sidorna med Rinkeby. Jag står för invandrarna som försöker göra gott. Jag har hjälp av min mentor K-One som har skrivit låten, vi har tagit oss upp tillsammans. Jag vill inte bara vara artist, jag vill komma med någonting.

• Melodifestivalreferens: Panetoz – ”Håll om mig hårt”
– De kan jag jämföra mig med, de sprider good vibes med sina låtar.

Panetoz gick till final via Andra chansen i Melodifestivalen 2016. I Melodifestivalens webbpris samma år röstades de fram av besökarna till Årets grupp och Årets dansrörelse (för deras spring på stället). Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Gustavs överkurs

Elias Abbas är årets yngsta deltagare i Melodifestivalen och är den första i festivalen född 2001 eller senare. Den första artisten i Melodifestivalen född på 00-talet var Isabella Snihs i Bella & Filippa förra året, född den 31 maj 2000.

Elias är född den 1 december 2001, och i medierna har uppgiften förekommit att han skulle vara Melodifestivalens yngsta artist någonsin. Men det stämmer inte, när han står på scenen i Örnsköldsvik är Elias 16 år. Yngst genom tiderna var Rosanna Jönis, som tävlade som 15-åring i Melodifestivalen 2001.

Åldersbegränsningen i Melodifestivalen styrs av reglerna i Eurovision Song Contest. De säger att artisten måste ha fyllt 16 år den dag den tävlar. Rosanna Jönis är född den 8 maj 1985, och Eurovision det året sändes den 12 maj, så Rosanna klarade åldersgränsen med fyra dagars marginal.

Malmö, den 22 februari 2001. Rosanna Jönis framför melodi nummer 4, ”Om du var här hos mig”, på torsdagens genrep inför Melodifestivalen. Foto: Anders Wiklund/TT

Missa inte:

• Nu presenteras startordningen: Se det i direktsändning på Melodifestivalens Facebook torsdagen den 11 januari kl. 14!
Träffa Elias Abbas i SVT Play
Hela listan: Alla artister och låtar i Melodifestivalen 2018
Se alla Inför Melodifestivalen 2018-bloggar här – ett nytt bidrag om dagen