Inför Melodifestivalen 2018: Därför skrev Barbi Escobar ”Stark” – efter dödsfallet
Deltävling 3: Malmö  Inför Melodifestivalen 2018 

Inför Melodifestivalen 2018: Därför skrev Barbi Escobar ”Stark” – efter dödsfallet

Startnummer 2 i deltävling 3: Malmö. Artist: Barbi Escobar. Bidrag: ”Stark”. Låtskrivare: Barbi Escobar, Andreas ”Stone” Johansson och Costa Leon.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Barbi (smeknamn för Barbara) är en r’n’b- och soulartist som varit förband åt stora akter som The Black Eyed Peas och Blackstreet. Flyttade till Sverige från Chile som mycket ung.

Barbi Escobar om ”Stark”

Show 100 % | Udda 50 % | Tempo 70 % | Humor 0 % | Dans 50 %

• Låten:
– ”Stark” är en upptempolåt med lite pop med urban-influenser, men den har en väldigt melankolisk ådra. Den kom till en tid efter att min pappa gått bort i cancer. Jag skrev den med Andreas ”Stone” Johanson, och så Costa Leon, som är en låtskrivare på uppåtgående.

• Budskap:
– Låten handlar om att vara stark, som titeln säger, att vara en kämpe och inte ge upp när det känns som värst och man är på botten, och att leva sitt liv som man vill leva det. Det var så jag kände efter min pappa, man måste fortsätta leva sitt liv. Jag ville dela med mig av det eftersom jag tror att många kan relatera till det.

• Melodifestivalreferens: Jill Johnson – ”Kärleken är”
– Jag tycker att den låten håller fortfarande. En klassiskt svensk vacker melodi med en jättevacker text om kärlek, och hon framförde den jättefint. Jag gillar det melankoliska. Svenska melodier är väldigt bra på det och att göra det till något vackert, och det är därför sådana melodier fastnar just i mitt huvud. Min låt har ju också det melankoliska i sig.

Malmö den 14 mars 1998. Jill Johnson flankeras av sin kör på vinnarbilden och längst till höger Håkan Almqvist, som tillsammans med Bobby Ljunggren skrev musiken. I Eurovision blev det en tiondeplats för bidraget. Foto: Allan Olofsson/SVT

Gustavs överkurs

Barbi Escobar går ut i deltävlingen med det av hävd dåliga startnummer 2. Men är det verkligen så illa som ryktet säger?

Ja, i alla fall om vi mäter deltävlingarna sedan 2015, då det nuvarande upplägget med 7 bidrag per program infördes. I de 12 deltävlingar som ägt rum sedan dess har bidraget med startnummer 2 i genomsnitt slutat – näst sist.

Det absolut bästa resultatet under dessa år för ett bidrag med startnummer 2 är fjärde plats, alltså fortfarande på nedre halvan i resultatlistan. Bidraget som stod för bedriften var Dolly Style med ”Rollercoaster” i deltävling 4 2016, som därmed gick till Andra chansen.

Barbi Escobar var extra tydlig med att markera Show som 100 % när hon fyllde i mitt formulär. Kanske kan den parametern hjälpa henne att bryta startnumrets svaga resultatsvit?

Missa inte:

Hela listan: Alla artister och låtar i Melodifestivalen 2018
Alla Inför Melodifestivalen 2018-bloggar – ett nytt bidrag om dagen